Koora Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Jestem może nie na początku przygody. Ale już wiem jedno. Nie da się tanio, szybko i dobrze za razem. Najpierw zdobyć obycie ze sprzętem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 3 godziny temu, mkrawc napisał: Kurde, zastanawiam się czy to nie troll . 2 godziny temu, anteks napisał: Trolicho jak nic 2 godziny temu, Robert87 napisał: Hahahaha karmicie trolla Po kilku pierwszych postach miałem takie spostrzeżenia ale nie chciałem się wychylać żeby mnie zaś nie zlinczowali? teraz w razie czego będzie na Was. P.S. 3 metry rurki stykną Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 4 minuty temu, Koora napisał: Jestem może nie na początku przygody. Ale już wiem jedno. Nie da się tanio, szybko i dobrze za razem. Najpierw zdobyć obycie ze sprzętem. Były już pytania o sprzęt? ps o 3m rurki już wiemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Ale wzmianki były. O BIAB, GARNECZKU 40L. BIAB z 11kg słodu to nie brzmi szybko by odciekło. A i wzmianki o wysładzaniu. Ale kolega ma chyba jakieś doświadczenie w destylowaniu, więc jakieś pojęcie o cukrach ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktorwiktor Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Dlaczego zależy Ci na wysokim ekstrakcie? To wszystko komplikuje. Czy jesteś pewny, że na tym Ci zależy? Może chcesz po prostu piwo pełne, słodkie, mocniejsze? Możesz zacierać na słodko, dodać laktozy, słodzika, dodać słód monachijski, karmelowy, dać mniej chmielu na goryczkę itd. Możesz zrobić piwo o ekstrakcie max 15BLG, które będzie pełne i wyklejające, a do tego przefermentujesz je tak, że będzie bez wad i nie wybuchnie w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu0304 Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Dotarło do mnie że "mocarza 20blg+" powinienem sobie teraz odpuścić. Jutro do mnie dojedzie 11kg słodu pale ale, 23g drożdży US-5 i 100g chmielu cascade pl, macie może jakieś pomysły co można by z takiego składu uwarzyć? zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 8 minut temu, Krzychu0304 napisał: Dotarło do mnie że "mocarza 20blg+" powinienem sobie teraz odpuścić. Jutro do mnie dojedzie 11kg słodu pale ale, 23g drożdży US-5 i 100g chmielu cascade pl, macie może jakieś pomysły co można by z takiego składu uwarzyć? Pale ale 4-5kg słodu pale (11-12°blg), chmielenie na goryczkę w okolicy 30 IBU, reszta na aromat, jedna paczka drożdży. Możesz sobie przeliczyć w jakimś kalkulatorze, choćby ostatnio zaktualizowane PPPP: Krzychu0304 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu0304 Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Spróbowałem ułożyć recepturę na brewnes, ujdzie? https://brewness.com/pl/recipe/pale-ale-117/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 A jak chcesz gotować 44l brzeczki w 40l garze? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu0304 Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 1 minutę temu, jkx6 napisał: A jak chcesz gotować 44l brzeczki w 40l garze? ? brzeczki chciałem zrobić 40l. pogotować godzinę i dolać wody do 40l, ale nie znalazłem opcji dolej wody po gotowaniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Weź pod uwagę, ze podczas gotowania brzeczka kipi i warto mieć trochę zapasu w garnku. Możesz część brzeczki gotować osobno w innym garnku i dolać jak już odparuje na tyle że Ci wejdzie. Krzychu0304 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 W dniu 1.11.2020 o 00:54, koval_blazej napisał: Poważne szkody na mieniu i zdrowiu. Mieniu, życiu, zdrowiu lub wolności uprawnionego piwowara lub innej osoby. Forum to konieczność przeciwdziałania czynnościom zmierzającym bezpośrednio do takiego zamachu : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 @Krzychu0304 jak wyszedł ten Twój eksperyment piwny? Ciekaw jestem rezultatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu0304 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 W dniu 9.11.2020 o 13:24, jkx6 napisał: @Krzychu0304 jak wyszedł ten Twój eksperyment piwny? Ciekaw jestem rezultatów. Wyszło mi 25l brzeczki 15blg, fermentacja burzliwa trwała do soboty, w niedzielę cukier spadł do 3 BLG, smak całkiem niezły tylko dałem za dużo chmielu, być może będę butelkował w przyszłym tygodniu... Podczas warzenia popełniłem karygodny błąd, mianowicie do gara włożyłem fałszywe dno do weków(takie 50 letnie ciemnobrązowego koloru), które zabarwiło brzeczkę na ciemny kolor... Zabarwiło się głównie młóto, brzeczka w mniejszym stopniu. Ciemny kolor w trakcie fermentacji zszedł prawie całkowicie(w fermentatorze trochę go widać po przelaniu do szklanki już nie). I teraz nie wiem czy piwo nadaje się do picia, do destylacji czy może tyko do kibla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Jeżeli było metalowe i zardzewiałe to pół biedy, ale jeżeli plastikowe i oddało nieco plastiku czy farby to nie polecam tego pić... Nachmielenie wychodzi po czasie ułożenia piwa, goryczka może się zmniejszyć, albo można rozcieńczyć nieco. No ale to dno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu0304 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 4 minuty temu, x1d napisał: Jeżeli było metalowe i zardzewiałe to pół biedy, ale jeżeli plastikowe i oddało nieco plastiku czy farby to nie polecam tego pić... Nachmielenie wychodzi po czasie ułożenia piwa, goryczka może się zmniejszyć, albo można rozcieńczyć nieco. No ale to dno... Fałszywe dno było z pokrytej ciemno brązowym nalotem stali(bez charakterystycznego dla rdzy rudego koloru), być może kiedyś ocynkowanej, ale ewentualny ocynk zszedł w wyniku dekad gotowania weków oraz mycia i nikt go od ponad 20lat nie widział... Po zacieraniu trochę wyblakło i śmierdziało żelazem... Podczas testu nie wyczułem podejrzanych nut, choć winę za to może ponosić mój słaby węch(smak mam dobry) i brak doświadczenia... Goryczka jest w porządku, natomiast piwo ma silny aromat chmielu, w mojej opinii trochę zbyt mocny, ale jest jak najbardziej pijalne, liczę że osłabnie podczas fermentacji cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Zastanawiam się jak Ty to przefiltrowales takim FD Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu0304 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 51 minut temu, Robert87 napisał: Zastanawiam się jak Ty to przefiltrowales takim FD Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Gar zestawiłem z kuchenki na podłogę, po czym powoli wyjmowałem z niego worek z młótem, w sposób przypominający martwy ciąg, przełożyłem do fermentatora aby spłynęła reszta brzeczki. Otrzymaną brzeczkę gotowałem przez półtorej godziny, 20 minut przed końcem wsypałem 100 gram chmielu, schłodziłem, wyszło 15l brzeczki, rozcieńczyłem dolewając 10l zimnej wody, osiągając 25l 15BLG brzeczki o temp ~30C i zapodałem uwodnione drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Drożdże dałeś do brzeczki która miała 30°C? Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu0304 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 5 minut temu, koval_blazej napisał: Drożdże dałeś do brzeczki która miała 30°C? Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Przyznaj się że trolujesz, bo chyba takiego szczęścia nie masz żeby wszystkie możliwe błędy popełnić przy jednej warce Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 2 godziny temu, Krzychu0304 napisał: brzeczki o temp ~30C i zapodałem uwodnione drożdże. 30 minut temu, koval_blazej napisał: Drożdże dałeś do brzeczki która miała 30°C? 25 minut temu, Krzychu0304 napisał: Tak. Chciał zrobić norweskie wiejskie piwo na US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Przyznaj się że trolujesz, bo chyba takiego szczęścia nie masz żeby wszystkie możliwe błędy popełnić przy jednej warce Wysłane z mojego Ektra przy użyciu TapatalkaSam, nie wiem, historii o 20 letnim FD chyba nikt by nie wymyślił :-DJak piwo na us-05 w 30 stopniach wydaje się ok, to chyba Krzychu naprawdę węchu nie maszWysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 To tu ludzie przez trzy strony wątku produkują się dlaczego gęste piwa są trudniejsze niż lekkie, mówią o utrzymaniu temperatury fermentacji a gość zadaje drożdże w 30 stopniach. Poprostu . Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu0304 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Zadanie drożdży w 30C rzeczywiście jest takim koszmarnym błędem? Zawsze wydawało mi się że drożdże potrzebują co najmniej kilkunastu godzin na takie rozruszanie fermentacji aby były w stanie podnieść temperaturę brzeczki, a w tym czasie brzeczka powinna chyba zdążyć ostygnąć do temperatury pomieszczenia? Mam wąską przegrodę nosową+katar alergika, więc węch mam naprawdę słaby... A teraz znacznie ważniejsza kwestia; czy mogę wypić to piwo bez ryzyka zatrucia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się