kingbialt Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Cześć, jutro planuję warzyć swoją 1 warkę. Na pierwszy raz będzie to 'gorący kubek' - Muntons Export Pilsner. Połączę go z ekstraktem słodowym w syropie. Planowałem użyć drożdży saflager w34/70 i tu rodzą się pytania. - powinienem przeprowadzić dolną fermentację - w temp 12-15C (w piwnicy), używając 1 saszetkę (wg instrukcji po polsku)? Czy lepiej użyć 2 saszetek (wg instrukcji po ang 1 saszetka na 10-15 litrów)? - wg informacji po ang temperatura może być 9-22C, czy mimo wszystko lepiej przeprowadzać w fermentację w piwnicy? Co do fermentacji - czy lepiej przeprowadzić ją w lekko uchylonym fermentorze z kranikiem, następnie po 10 dniach zrobić cichą z w tym samym fermentorze, tj. docisnąć przykrywke i założyć rurkę. - czy może od razu docisnąć przykrywkę i założyć rurkę - czy może, lekko uchylony fermentor przez 10 dni a następnie przelanie do fermentora nr 2 z kranikiem na cichą Refermentację planuję zrobić w formie syropu z glukozy dolanego do fermentora. Z góry dzięki za informacje oraz wszelkie rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Użyj 2 paczek uwodnionych drożdży zadanych do brzeczki w temperaturze fermentacji. Jeżeli masz możliwość kontrować telewizję temperaturę to najlepsza dla tych drożdży będzie temp. otoczenia pomiędzy 10 a 12 st. C. Czas fermentacji dolnej jest zdecydowanie dłuższy niż górnej i na Twoim miejscu dał bym sobie spokój na 4 tygodnie. Niech drożdże pracują. Na początek najłatwiej będzie Ci zamknąć szczelnie wieko wraz z rurką fermentacyjną do której wklej alkohol lub starsan. Nie przelewaj tego piwa jeżeli nie zbierasz gęstwy. Przelewanie nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Jak masz już otwór na rurkę, to ją załóż, jak nie masz to rozszczelniona pokrywa sprawdzi się w każdej fazie fermentacji, rurka też, nie ma co tu dorabiać teorii.Fermentuj w piwnicy, na koniec możesz przenieść w cieplejsze miejsce na tzw. p przerwę diacetylową, ale najwcześniej po przerebiebiu przynajmniej połowy ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingbialt Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Fajnie dzięki za info. Mam w piwnicy 14C więc myślę, że dobra temperatura. W takim razie od razu użyje fermentora z kranikiem i rurką fermentacyjną. Czyli uważacie, że jakieś 4 tygodnie i rozlew? Potem następne 3-4 tygodnie w butelkach. Nie zdążę na święta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 2 minuty temu, kingbialt napisał: Nie zdążę na święta Zrób Ale. Nawet na tym samym brewkicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingbialt Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 6 minut temu, Gawron napisał: Zrób Ale. Nawet na tym samym brewkicie. Nie no pierwsze piwko, poczekam. Na sylwestra może otworze. Granaty będą strzelały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 16 minut temu, kingbialt napisał: Mam w piwnicy 14C więc myślę, że dobra temperatura Oj jednak trochę ciepło. Zmontuj skrzynię styropianową i wkładaj zamrożone butelki z wodą, albo zmień drożdże i zrób koelscha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Oj jednak trochę ciepło. Zmontuj skrzynię styropianową i wkładaj zamrożone butelki z wodą, albo zmień drożdże i zrób koelschaNa pierwsze piwko to raczej nie polecałbym skrzyni i chłodzenia. Chociaż zgadzam się z Tobą, że 14 stopni to dość wysoko jak na dolniaka. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingbialt Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Jeszcze takie noobowskie pytanie. Jeżeli fermentacja ma przebiegać w tych 12-15C to brzeczka i woda w której robie rehydratację powinna mieć taką temp? Zwykle na na YT jest to 20-30C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 8 minut temu, kingbialt napisał: Jeszcze takie noobowskie pytanie. Jeżeli fermentacja ma przebiegać w tych 12-15C to brzeczka i woda w której robie rehydratację powinna mieć taką temp? Zwykle na na YT jest to 20-30C. Tak. Rehydratację robisz w nawet ponad 30 stopniach, a później chłodzisz najlepiej poprzez dolewanie brzeczki co kilka minut np. w w trzech krokach obniżając temperaturę o 5 stopni w każdym kroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 14 minut temu, Muchor napisał: Na pierwsze piwko to raczej nie polecałbym skrzyni i chłodzenia Dziwnie piszesz "lagera" Przecież to nie jest jakaś kosmiczna technologia, jak ma być dolniak to temperatury trzeba jakoś pilnować. Można też poczekać aż się ochłodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingbialt Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 38 minut temu, koval_blazej napisał: Oj jednak trochę ciepło. Zmontuj skrzynię styropianową i wkładaj zamrożone butelki z wodą, albo zmień drożdże i zrób koelscha Mam troche styropianu po TV i innych piedoletach, może sie zrobi z tego skrzynke. I co do tego z 4 1,5l zamrozone butle i codziennie wymiana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 9 minut temu, kingbialt napisał: Mam troche styropianu po TV i innych piedoletach, może sie zrobi z tego skrzynke. I co do tego z 4 1,5l zamrozone butle i codziennie wymiana? Na pewno nie aż tyle. Obstawiałbym jedną i wymiana co 12-24h, w końcu potrzebujesz schłodzić tylko o 4-5°. Będziesz musiał sprawdzić empirycznie. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 10 minut temu, kingbialt napisał: Mam troche styropianu po TV i innych piedoletach, może sie zrobi z tego skrzynke. I co do tego z 4 1,5l zamrozone butle i codziennie wymiana? To zależy od szczelnosci skrzynki, właściwości styropianu i temperatury otoczenia. Proponowałbym raczej ze styropianu budowlanego, to nie sa duze koszty, a materiał lepszy. No i przyzwoity termometr z sondą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Na pewno nie aż tyle. Obstawiałbym jedną i wymiana co 12-24h, w końcu potrzebujesz schłodzić tylko o 4-5°. Będziesz musiał sprawdzić empirycznie.W sumie, to nie jest jakiś wyczyn, zatem jeżeli Ci się chce i możesz, to faktycznie - warto taką skrzynię zbudować. Powodzenia - pierwsze piwo i tak smakuje lepiej niż wszystko co się do tej pory piło Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingbialt Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 1 minutę temu, x1d napisał: ..... termometr z sondą. nie mam z sondą, ale z owcą i napisem Zakopane advisorylyrics 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 4 minuty temu, kingbialt napisał: nie mam z sondą, ale z owcą i napisem Zakopane Jeśli owca meczy w zadanej temperaturze to ok. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 5 minut temu, kingbialt napisał: nie mam z sondą, ale z owcą i napisem Zakopane Takie się raczej nie nadaje. Wystarczy najprostszy z sondą, choćby coś takiego: https://allegro.pl/oferta/termometr-elektroniczny-lcd-z-sonda-do-pieca-co-8493515524 Sondę można przykleić od zewnątrz do fermentora i zaizolować kawałkiem styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingbialt Opublikowano 13 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 No więc d-day nastąpił. Drożdże rosną w szklance, zaraz je dodam do ostudzonej brzeczki do 15C i cyk do piwnicy. W piwnicy jest 13C. Zobacze rano jaka jest temp na fermentorze i wtedy najwyżej zrobie te skrzynkę ze sytropianu aby zbić kilka stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Poniżej 13 nie zejdzie, a jak zacznie się fermentacja, będzie więcej. A to trochę za dużo jak na ten szczep - estry wyjdą wyczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingbialt Opublikowano 13 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 jutro akcja styropian w takim razie jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingbialt Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Po ponad 12h nic sie nie dzieje. Nie ma piany. Niepokoi mnie to Widzę, na termomentrze na fermentorze, że roztwór ma 17C. Jade po styropian i zaczne chłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Dolna fermentacja jest zdecydowanie wolniejsza i mniej spektakularna niż górna. Piana będzie mniej obfita i pojawi się później. Obserwuj fermentator. Ruch w rurce, wydęcie pokrywy, wzrost temperatury, osad drożdżowy na dnie zbiornika (jak masz przejrzysty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingbialt Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Oby coś z tego wyszło, poki co nic nie bulga. Drożdze w szklance były wyrośnięte, piana była i przelałem to do brzeczki ok 17C. W piwnicy mam te 13C wiec skonstruowałem skrzynke do chłodzenia. Wieczorem sprawdzę do ilu sie schłodziło, najwyżej dorzucę z 2 kolejne butle. Używam na razie termometr z owcą (czekam na ten z sondą). Zrobiłem też wizjer na termometr na fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingbialt Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 troche mi śmierdzi ten nowy styropian, nie przejdzie nim piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się