luki141 Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Witam, moja pierwsza warka oczywiście z bewkit'u (Brauerei German Pils) i ekstrakt słodowy. Warka nastawiona 21.11 około 18. Woda w rurce się podniosła ale nie bulga, minimalna piana na fermentorze, ale drożdże dzisiaj opadły na dno widać osad. Tematu bym nie zakładał tylko poczekał ale martwią mnie te opadłe drożdże. Co dalej robić? Nie chcę, żeby w środku się namnożyło coś innego. S 04 10 Blg Temp. rozrabiania drożdży 23-24 Temp zadania do brzeczki 29 Odstawiłem do piwnicy, żeby ostygło i spadło do 17, obecnie 20. Edytowane 23 Listopada 2020 przez luki141 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 8 minut temu, luki141 napisał: Witam, moja pierwsza warka oczywiście z bewkit'u (Brauerei German Pils) i ekstrakt słodowy. Warka nastawiona 21.11 około 18. Woda w rurce się podniosła ale nie bulga, minimalna piana na fermentorze, ale drożdże dzisiaj opadły na dno widać osad. Tematu bym nie zakładał tylko poczekał ale martwią mnie te opadłe drożdże. Co dalej robić? Nie chcę, żeby w środku się namnożyło coś innego. 10 Blg Temp. rozrabiania drożdży 23-24 Temp zadania do brzeczki 29 Odstawiłem do piwnicy, żeby ostygło i spadło do 17, obecnie 20. Drożdże z zestawu? 10blg i 29°C, także drożdże pewnie większość cukrów już przejadły i opadają na dno. Na przyszłość zadawaj drożdże dopiero, gdy brzeczka ma temperaturę taką, jak zakładana temperatura fermentacji, albo nawet nieco niższą. luki141 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki141 Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Tak tak pospieszyłem się trochę z dodaniem już tak nie zrobię. Drożdże kupiłem oddzielnie, te z zestawu (no name) mam jeszcze w razie W. Już edytowałem uciekło mi S-04. I dzięki za pomoc. Edytowane 23 Listopada 2020 przez luki141 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 33 minuty temu, luki141 napisał: Tak tak pospieszyłem się trochę z dodaniem już tak nie zrobię. Drożdże kupiłem oddzielnie, te z zestawu (no name) mam jeszcze w razie W. To jakie drożdże zadałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 2 godziny temu, luki141 napisał: Witam, moja pierwsza warka oczywiście z bewkit'u (Brauerei German Pils) i ekstrakt słodowy. Warka nastawiona 21.11 około 18. Woda w rurce się podniosła ale nie bulga, minimalna piana na fermentorze, ale drożdże dzisiaj opadły na dno widać osad. Tematu bym nie zakładał tylko poczekał ale martwią mnie te opadłe drożdże. Co dalej robić? Nie chcę, żeby w środku się namnożyło coś innego. S 04 10 Blg Temp. rozrabiania drożdży 23-24 Temp zadania do brzeczki 29 Odstawiłem do piwnicy, żeby ostygło i spadło do 17, obecnie 20. Nie było instrukcji w tym zestawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) S04 zadane w 29 stopniach przeżarły większość ekstraktu błyskawicznie, teraz mają dużo mniej cukrów, temperatura spadła to opadły na dno. Potrzymaj tydzień jeszcze w piwnicy, potem tydzień w mieszkaniu, żeby w cieplejszym dojadły co zostało. Edytowane 23 Listopada 2020 przez koval_blazej luki141 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki141 Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 5 godzin temu, anteks napisał: Nie było instrukcji w tym zestawie? Była na puszce, ale brak czasu oraz cierpliwości dał górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki141 Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Dobra dziękuję za odpowiedzi. Nie spodziewałem się, że tak szybko zjadą z cukrem. Jeszcze tylko czy po tygodniu zlewać wężykiem znad osadu czy zostawić w fermentorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Zostaw, nie zlewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Kolego, przeczytaj na przyszłość setkę jeśli nie tysiąc podobnych tematów. Ot, chociażby temat rurka bulka/nie bulka jest pełne podobnych przygód. Zadawanie drożdży nie-kveikowych w 29 st. C to proszenie się o piwo rozpuszczalnikowe. Koniec fermentacji ustalisz tylko poprzez pomiar BLG 3/4 dni od siebie. Spławik Browinowy kupisz w zasadzie w każdej Castoramie czy Obi za 15 zł - bez tego do warzenia ani rusz. Zmierz BLG po 10 dniach od zadania drożdży i potem po kolejnych 4 dniach. Jeśli nie spada, można butelkować. Zasady 7+7 można stosować jak się wie z czego one wynikają, a nie przyjmować je za pewnik. Nikomu nie życzę granatów. Edytowane 27 Listopada 2020 przez Pingwinho vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) Spokojnie. Następnym razem już będziesz wiedział. najlepiej uczyć się na błędach. Piwo jakieś z tego wyszło więc będziesz musiał je wypić - jest takie słynne przysłowie to przysłowie jest stąd że dawniej częściej dochodziło do infekcji. Pozostałe rady mogę przepisać z powyższego posta. te drożdże mają szybki start ale długie dojadanie tzn mogą opaść na dno nawet po 2 dniach (chociaż mój ostatni stout 13-tka bulkały lekko ponad tydzień w 18 st C) - ja bym 2 tyg. na pewno trzymał na "burzliwej" i nawet nie otwierał. Nie napisałeś jaki jest ekstrakt teraz i po jakim czasie od zadania ? Osobiście jeśli nie jest to Stout, IPA angielska tylko jakieś tam Ale to preferuję S33 bo one są mniej estrowo-fenolowo wrażliwe na skok temperatury. Jak można napisać na opakowaniu german pils i załączyć S04 ??? I Wy nie grzmicie ? To już gorzej to tylko WB06 mogli tam dać Edytowane 30 Listopada 2020 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 21 hours ago, Piotr Ba said: Jak można napisać na opakowaniu german pils i załączyć S04 ??? I Wy nie grzmicie ? To już gorzej to tylko WB06 mogli tam dać Stąd się bierze moja ogromna niechęć do wszelkiego rodzaju brew kitów (i pośrednio ekstraktów). Nie spotkałem się jeszcze z brew kitem, który miałby dolniaki w zestawie, bo producenci (dość słusznie imho) zakładają, że ktoś warząc z brew kitu robi to, bo jest początkujący, bo nie ma dużego gara itp. Tym samym na pewno nie będzie miał możliwości zapanowania nad dolniacową temperaturą fermentacji. WB-06 to by przecież był jakiś hefelager, niedościgniony oryginał Książęcego pszenicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 3 godziny temu, Pingwinho napisał: WB-06 to by przecież był jakiś hefelager, niedościgniony oryginał Książęcego pszenicznego Nieeeee... Zasyp pszeniczny na drożdżach lagerowych to jedno, a zasyp pilsowy na drożdżach weizenowych to drugie Tak BTW zrobiłem zasyp weizenbocka na drożdżach lagerowych i wyszedł bardzo miły koźlaczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Hefelager Ksiazecego to akurat lubię. Guma balonowa w płynie ale na lato wypije czasem. Ostatnio kupilem piwo w sklepie pol roku temu i chyba to było to. Polecam rozpoczac piwowarstwo od zacierania - do danego typu piwa sa konkretne drozdze tzn takie by pasowały - pisze to na ich opakowaniu oraz w jakich temp fermentowac. Edytowane 1 Grudnia 2020 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się