Eselchen Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Cześć, szukam receptury na piwo, które będzie pijalne po 3 tygodniach (gazowanie w kegu). Na początku grudnia będę warzył i chce, żeby na święta się wyrobić. Nachmielone powinno być na ok. 15 IBU - jak dla amatorów piw koncernowych. Wiem, że najlepsze byłoby pszeniczne, ale niestety nie przepadam osobiście za nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Pytanie jakie masz drożdże. Jak masz w planach zakupy to się zainteresuj SDS'ami albo Kveikami. Sama receptura be kombinacji - słód pilzneński albo pale, ja bym sypnął jeszcze ze 3% płatków albo najjaśniejszego karmelu. Zacieranie w przedziale 66-68 i chmielenie to już sobie dorobisz do tego IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 American Wheat fermentowane kveikami. Szybkie drożdże i styl który sam w sobie nadaje się szybko do picia i te 15ibu też pasuje, chociaż ja nigdy nie zszedłem poniżej 20 w tym stylu i raczej nikt nie narzekał że gorzkie.Bo rozumiem że przez pszeniczne rozumiesz waizena, nie cokolwiek z pszenicą w zasypie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Nie posiadam żadnych drożdży. Myślałem nad US-05 i zrobić coś podobnego do Kolsch’a albo S-O4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 We Wrocławiu mogę na dniach cię uraczyć gęstwą z Hornindal kveik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Rób na kveikach w temperaturze pokojowej, będzie czysto i szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 38 minut temu, koval_blazej napisał: Bo rozumiem że przez pszeniczne rozumiesz waizena, nie cokolwiek z pszenicą w zasypie? Tak, mam na myśli klasycznego waizena. Co do drożdży kevik, jaki profil piwa się uzyska w temperaturze 22 stopni? Nie chciałbym, żeby wyszło zbyt owocowe. Szczerze nigdy nie fermentowałam powyżej 16 stopni, choć zazwyczaj w niższych bo lubię profil lagerowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 4 minuty temu, Eselchen napisał: Tak, mam na myśli klasycznego waizena. Co do drożdży kevik, jaki profil piwa się uzyska w temperaturze 22 stopni? Nie chciałbym, żeby wyszło zbyt owocowe. Szczerze nigdy nie fermentowałam powyżej 16 stopni, choć zazwyczaj w niższych bo lubię profil lagerowy. Zależy, jakich kveików użyjesz - szczepów jest sporo i efekty są naprawdę różne. Czysty profil można uzyskać np. na Oslo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszeq Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Ja bym też poszedł w kveiki. APA na kveikach jakakolwiek i bedzie git. Zrobiłem APA i na gęstwie po niej planowałem stout. Zwichnięta noga pokrzyżowała mi plany. Mi osobiście kveiki pasują do sesyjnych wersji piw, bo dają smaki sprawiające, że piwo sprawia wrażenie pełniejszego, niż jest. FM53 w 20 st dały mi czysty profil. To podsunęło mi pomysł, żeby zrobić fejk koelscha, zasyp i chmielenie koelsch, drożdze FM53. Powodzenia! Edytowane 29 Listopada 2020 przez groszeq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zdecydowałem się na kveik FM53. Mam jeszcze pytanie odnoście zasypu. Zawsze używałem 100% pilzneńskiego, ponieważ lubię bardzo jasne piwa. Tym razem chce coś zmienić, ale uzyskać również jasne piwo. Proszę więc o sprawdzenie receptury: *pale ale 2.5 kg *pszeniczny 0.5 kg (dla piany) *wiedeński 0.4 kg (może wywalić?) Zacieranie: *68 stopni -60 min *76 stopni i filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Będzie lekka podbudowa słodowa, na pewno taka ilość nie zdominuje piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się