fotohobby Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Latem w ogóle więcej piwa wchodzi, więc jakby to miało mieć 10% alc, to... Na zimę zapewniam piwniczkę PB, czy RISem optymalnie butelkach 0,33l Swoją drogą bourbona, czy brandy też sączę tylko zimą Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Warto mieć jednocześnie swoje piwa jasne i ciemnie nieważne jaki styl - wtedy jest dobra równowaga. Dlatego najpopularniejszy szczep to us05 bo zostawia duże pole wyboru. Latem dobre jest każde piwo - nawet Żywiec jak ktoś postawi. Osobiście Witbier robi robotę w upały, albo do pizzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepetto Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Z czego może wynikać fakt że niektóre butelki są prawie bez gazu a w innych jest piękna pianka jak na obrazku? Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 W jaki sposób dodałeś cukier na refermentację i w jakiej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Aby nie mieć nierównomiernego nagazowania butelek do każdej butelki odmierzam 7-9 ml 30 % roztworu cukru strzykawką. W końcu też zaczniesz tak robić. Piwo wygląda dobrze. Edytowane 7 Lutego 2021 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepetto Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 1 hour ago, punix said: W jaki sposób dodałeś cukier na refermentację i w jakiej ilości? 84 gramy glukozy w postraci syropu(woda + glukoza) na 14l piwa. Syrop wlałem do fermentora i przelałem do niego piwo przed butelkowaniem. 37 minutes ago, Piotr Ba said: Aby nie mieć nierównomiernego nagazowania butelek do każdej butelki odmierzam 7-9 ml 30 % roztworu cukru strzykawką. W końcu też zaczniesz tak robić. Piwo wygląda dobrze. Ciekawy pomysł z tą strzykawką...chyba zacznę tak robić. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 A jaka ilość wody? Na 80g przydałoby się z 600-800 ml, wtedy bez problemu się rozmiesza. Musisz kontrolować nagazowanie, skoro w niektórych butelkach nie ma gazu, to pozostałe mogą być przekazywane bądź nawet potencjalnymi granatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepetto Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 według przepisu 200ml...czyli źle rozmieszane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Powiedz jaki miałeś lag do startu fermentacji ? U mnie mija 48 godz i mam nadzieje że się wreszcie zacznie. Temp. otoczenia 10 st C. 20 litrów 12stki czyli standard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepetto Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Właśnie około 48h, ja miałem ustawione na 9 stopni i kupioną saszetkę drożdży na wypadek, gdyby nie wystartowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 No to u mnie rurka ma aktywność po 72 godzinach dopiero - pierwszy raz tak mam na tym szczepie. Jak będę mieć zakażenie to BA dostanie opi***ol, drugi raz na drożdżach z tego sklepu problem z drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 A napowietrzyłeś brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) No Panie ja już jestem stary - no przecież aż Piana z wiadra wychodziła. Na szczęście w tym roku zakupię mieszadło i kolbę i kończę z takimi przygodami. Edytowane 10 Lutego 2021 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 W dniu 7.02.2021 o 20:55, rzepetto napisał: według przepisu 200ml...czyli źle rozmieszane. Gdzieś kiedyś czytałem, że najlepiej do syropu zastosować tyle wody, żeby jego BLG było takie, jak początkowe brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się