Szagi Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Witam, Pierwszy raz w swojej krótkiej karierze spotkałem się z sytuacją że drożdże ruszyły po 5h. Dwie saszetki US-05, Warka 16 litrów 11,5 BLG. Zadane w około 16/17 stopniach, napowietrzone dość porządnie i rozsypane na powierzchni uzyskanej piany - następnie gwałtownie potrząsane przez minutę i włożone do lodówki do 14 stopni. Zastanawiam się czy tak krótki lag nie zwiastuje jakiś problemów? Edytowane 14 Lutego 2021 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 To jeden z niewielu przypadków, gdzie można napisać - najprawdopodobniej zadałeś za dużo drożdży Stąd krótszy lag. Lepiej w tą stronę, niż za mało. 14° to temperatura w lodówce, czy mierzysz temperaturę brzeczki? Jeśli w lodówce, to na początek powinno być ok, jeśli brzeczki, to wg mnie nieco zbyt nisko jak na te drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Temperatura w lodówce - nie chciało mi się bawić jeszcze w sondę w wiadrze A drożdży zadałem więcej bo czytając J Palmera stwierdziłem, że każda moja poprzednia warka miała ich za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Przyklejona na zewnątrz wiadra i zaizolowana też się nieźle sprawdza - kiedyś testowałem i różnica temperatur między ścianką fermentora a środkiem brzeczki to jakieś 0,5 stopnia (warka ~22l, standardowy fermentor). Zadanie zbyt dużej niż zbyt małej ilości drożdży to ponoć mniejsze zło - w sumie nawet nie pamiętam, jakie mogą być skutki overpitchingu, poza szybszym startem i bardziej burzliwą fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Teoretycznie, zgodnie z kalkulatorem na stronie: https://piwko.com.pl/kalkulator/ilosc-drozdzy-do-fermentacji Stosunek mld/L/°P to u mnie prawie 0,75 więc raczej optimum niż overpitching? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Kwestia terminu ważności i sposobu przechowywania drożdży. Gdzieś na forum był link do strony, gdzie sprawdzili, że we w miarę świeżej paczce US-05 jest >15mld komórek/gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Drożdże wcześnie zaczęły bulgotanie ale wygenerowały biedną pianę i tak leniwie ogólnie bulgotają. Us-05 tak mają w dolnym zakresie? Czy coś poszło nie tak? Bulgotanie tak raz na 30 minut. Sondę wifi zaizolowalem na ściance fermentora i wskazuje obecnie 15.4 stopnie. Postaram się podnieść temperaturę do 16 w dziś, jutro do 17 może to je rozrusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Niska temperatura, to i pewny nie ma dużo. Częstotliwością bulgotania w ogóle bym się nie sugerował. Delikatne podniesienie temperatury może być dobrym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Fermentacja się rozkręciła po osiągnięciu wspomnianych wcześniej 16 stopni. Dziś dobiłem do 17. Wzrost mniej więcej zgodnie z wykresem (sonda na ściance zaizolowana). Zastanawiam się co dalej? Codziennie zwiększać o stopień? Dobić finalnie do 18? 20? PS: lodówka ZNACZNIE poprawia jakość i komfort fermentacji - powinni dodawać je do zestawów startowych PS2: Dodatkowo powinno się uświadamiać początkujących o ilościach drożdży do zadania - w każdym sklepie polecają 1 saszetkę na 21 L 12BLG. Wcześniej chyba ani razu nie miałem takiej piany na US-05. Fingers crossed! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Wg mnie do 18 spokojnie możesz dobić, a podnieść do 20 jak skończy się burzliwa (piana będzie opadać). Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 30 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 (edytowane) po 7 dniach burzliwej fermentacji bulkania nie ma, piana się trzyma ale potrząsnąłem fermentorem i trochę drożdży opada. Piwo jest mętne dość bardzo. W zapachu wydaje mi się że wyczuwam estry co mnie trochę dziwi bo temperatura stosunkowo niska. W smaku raczej OK, goryczka wyczuwalna po chwili smak, chmielowy o dziwo. BLG zmierzone = 3 z 11,5. (74% więc bez szału) Średnia temperatura dzienna (może za szybko podnosiłem): W takim razie wstawiam do pokojowej temperatury (20-21stopni) aby sobie w spokoju dofermentowało przez tydzień co tam może dofermentować. Bo obecnie taka temperatura już nie może zaszkodzić mam nadzieje? Myślę że z 5 dni tak postoi a następnie wrzucę chmiel na cichą. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 6 godzin temu, Szagi napisał: taka temperatura już nie może zaszkodzić mam nadzieje? Nie zaszkodzi, to nie jest wysoka temperatura, właściwie idealna na dofermentowanie piwa i pozbycie się różnych związków. Zmierz po 3 dniach jak blg się nie zmieni znaczy fermentacja ustała. Ejli nie ma co przetrzymywać nad drożdżami zbyt długo po fermentacji. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 One dopiero tydzień w wiadrze więc chyba nie ma ryzyka przetrzymania zbyt długo Przeniesione do cieplejszego zaczęły trochę bulgotać więc na razie dam im kilka dni spokoju o potem zmierzę blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Żeby nie zakładać nic nowego tematu niepotrzebnie..: Piwo stoi w pokojowej temp 19 stopni. Piana nie chce opaść - cały czas takie pęcherze powietrza na powierzchni. Dzisiejszy test wykazał około 2.1 - 2.2 BLG (btw zastanawiam się jak to dokładnie mierzyć samym spławikiem - jak mam wykryć spadek rzędu 0.1..) Jeżeli jutro/pojutrze nie będzie zmiany to zamierzam chmielić na zimno potem cold crush i rozlew. Zastanawiam się czy mogę chmielić mimo tej piany - chciałbym włożyć worek z chmielem obciążony kieliszkami. - Czy są jakieś przeciwwskazania? Nie chcę przelewać do innego wiadra bo jest tego mało i nie chcę niepotrzebnie napowietrzać piwa. - Chyba nic się mu nie stanie jak jeszcze trochę pobędzie z drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Po fermentacji 05 często zostaje czapa na powierzchni, ten szczep tak ma. Jeśli blg nie będzie spadać, to spokojnie możesz chmielić pomimo piany. Osobiście pomiędzy pomiarami (jeśli tobie więcej, niż jeden) czekam przynajmniej 3 dni, wtedy jeśli coś jeszcze drożdże dojadają, to łatwiej zauważyć niż dzień po dniu. Spokojnie może poleżeć z drożdżami, to dopiero 10 dni. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Brak spadków po kolejnym teście więc 100g CITRY w woreczku wygotowanym wraz z dwoma kieliszkami powędrowało do fermentora. Teraz mam rozkminę ile trzymać to w pokojowej temp a ile robić Cold Crush. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 3 dni, później cold crash kolejny dzień, dwa. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 To łącznie 4-5 dni nie za długo? Tam jest 100g na 16 litrów piwa. Teraz patrzę że chyba za dużo luzu dałem w worku chmielowi bo pomimo obciążenia wyporność wyciągnęła na powierzchnię górę worka ;/ Wiąże się to z jakimś ryzykiem że worek z chmielem wystaje na powierzchnię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) 10 minut temu, Szagi napisał: To łącznie 4-5 dni nie za długo? Tam jest 100g na 16 litrów piwa. Teraz patrzę że chyba za dużo luzu dałem w worku chmielowi bo pomimo obciążenia wyporność wyciągnęła na powierzchnię górę worka ;/ Wiąże się to z jakimś ryzykiem że worek z chmielem wystaje na powierzchnię? W temp w pobliżu 0C absorpcja aromatów z chmielu praktycznie nie występuje A tak właściwie, to po co ci ten cold crash ? Edytowane 5 Lutego 2021 przez fotohobby Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Miałem zamiar wyklarować piwo bo jest jeszcze mętnawe. No i mieć 100% pewności że chmiel został w wiadrze - użyję oczywiście damskiej skarpety. Mam jeszcze opcję użycia jakiegoś środka klarującego od Mangrove Jack's. Edytowane 5 Lutego 2021 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 A musi być klarowne ? APA ? Ja chmielę w nylonowym worku 300mikronów mam pewność, że chmiel w nim zostanie. Kiedy dekantuję do fermentora z kranikiem filtruję przez kolejny worek nylonowy - żeby drożdży i osadów z powierzchni nie zebrać. Ale CC ? Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Może i masz rację - też czytałem że po CC może być słabszy aromat a zależy mi żeby było czuć tę CITRĘ. Potrzymam 3 dni w temp pokojowej i rozlew w poniedziałek wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Mam pytanko, jaka jest optymalna temperatura do CC? Czy zależy od rodzaju piwa, czy jest dla wszystkich taka sama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Temperatury lagerowania, generalnie in niżej tym lepiej (koło 0-4 stopni optymalnie). Ja bym robił CC, żeby nie wyszła szorstkość z chmielu. Edytowane 5 Lutego 2021 przez Łachim Nawias w złym miejscu Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Co człowiek to inna opinia @punix a Ty co powiesz o konieczności / zbędności CC w moim przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się