Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. balabon Opublikowano 1 Lutego 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 (edytowane) Cześć wszystkim, Słowem wstępu: Jakiś czas temu zacząłem naukę nowego systemu, ale nie chciało mi się stawiać kolejnej strony lorem ipsum. Postanowiłem zrobić coś fajnego dla braci piwowarskiej, aby warzyło się lepiej. Tak oto zmierzam do oficjalnego odpalenia https://piwko.com.pl/. Jeszcze sporo brakuje, ale już jest co nieco. "Przecież to już było" Wiele informacji w sieci jest rozsypanych na tysiącach stron. Część znanych narzędzi powoli pada, jak np.: mr malty w związku z wycofaniem wsparcia dla flash'a. Celem jest zebranie jak największej ilości przydatnych informacji i narzędzi w jednym miejscu. A dlaczego X jest przypisane do Y? Zdobywanie danych odbywało się wg priorytetów: informacje bezpośrednio od producenta, informacje ze strony producenta, informacje z polskich sklepów i stron, informacje z sieci. Cześć oczywistych bzdur wyłapałem, ale na 100% jeszcze jakieś się znajdą. Przykład ze strony Safale: S-04 są polecane do Quadruppel'a i mają odfermentowanie do niskiego do wysokiego. Jeżeli: znajdziecie błędy, znacie brakujące dane, macie pomysł na kolejne elementy, piszcie proszę na dobre@piwko.com.pl. Każda opinia się przyda, żeby stronka była jak najbardziej przydatna. Edytowane 1 Lutego 2021 przez balabon pigmej, tmk1, x1d i 9 innych 10 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Super pomysł, naprawdę czapki z głów. Ja na pewno będę korzystał i polecał balabon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Super tak na szybko: https://piwko.com.pl/style-piwa fajnie jakby filtry działały na zasadzie wpisujesz np IBU od 20 do 30 pokazywało wszystkie style z tego zakresu. Teraz pokazuje tylko te co maja widełki IBU dokładnie 20-30. Nie pokazuje np Oud Bruin (20-25) czy Koźlaka (20-27). To samo jeśli chodzi o pozostałe paramenty. Podobny schemat widziałbym przy słodach czy chmielach Kalkulator drożdży. Tutaj są zaniżone kalkulacje. Wraz z kolejnym tygodniem ilość potrzebnej gęstwy dla 10l 12Blg zmienia się raptem o kilka ml. świeżej gęstwy powinno wyjść 45ml, tygodniowej 60ml, 2-tygodniowej 80ml etc. Ale ogólnie świetna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lowek83 Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Wszystko w jednym miejscu... Piękne dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 (edytowane) 4 godziny temu, wizi napisał: Super tak na szybko: https://piwko.com.pl/style-piwa fajnie jakby filtry działały na zasadzie wpisujesz np IBU od 20 do 30 pokazywało wszystkie style z tego zakresu. Teraz pokazuje tylko te co maja widełki IBU dokładnie 20-30. Nie pokazuje np Oud Bruin (20-25) czy Koźlaka (20-27). To samo jeśli chodzi o pozostałe paramenty. Zmienione na zakresy. Popatrzcie tylko czy mają sens, bo robiłem wg danych a nie rozsądku. Cytat Podobny schemat widziałbym przy słodach czy chmielach Kalkulator drożdży. Tutaj są zaniżone kalkulacje. Wraz z kolejnym tygodniem ilość potrzebnej gęstwy dla 10l 12Blg zmienia się raptem o kilka ml. świeżej gęstwy powinno wyjść 45ml, tygodniowej 60ml, 2-tygodniowej 80ml etc. Ale ogólnie świetna robota. Przy gęstwie i płynnych utrata zakładana 0,7% dziennie, tak samo jak mr malty. Potwierdziłem to z Fermentum Mobile. Specjalnie zostawiłem te parametry edytowalne, bo możesz ustawić 10% albo 0, żeby olać. Cytat Edytowane 1 Lutego 2021 przez balabon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Jak na głównej "Home" klikasz w "Style" to po sekundzie przeskakuje na "Drożdże". Jak klikasz na menu u góry, to jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 (edytowane) 3 godziny temu, kiwitom napisał: Jak na głównej "Home" klikasz w "Style" to po sekundzie przeskakuje na "Drożdże". Jak klikasz na menu u góry, to jest OK Dzięki! Faktycznie, zły link. Poprawka poleci jeszcze dzisiaj. Edit: poprawione. Edytowane 1 Lutego 2021 przez balabon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Świetna robota! Co można dodać? Z tego co widzę nie ma np kalkulatora IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Teraz, x1d napisał: Świetna robota! Co można dodać? Z tego co widzę nie ma np kalkulatora IBU. w sensie zasypu chmielowego? Jest przeliczanie IBU jak zmieniasz chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 22 minuty temu, balabon napisał: w sensie zasypu chmielowego? Jest przeliczanie IBU jak zmieniasz chmiel. Tak, w całym zasypie Można by jeszcze dołączyć coś jak (albo porozumieć się z autorami) https://cml.dokuro.org/beer/ http://kompendiumpiwa.pl/style-piwa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 (edytowane) 9 minut temu, x1d napisał: Tak, w całym zasypie Można by jeszcze dołączyć coś jak (albo porozumieć się z autorami) https://cml.dokuro.org/beer/ http://kompendiumpiwa.pl/style-piwa/ Zasyp niby ok, ale nie wiem czy różnice w liczeniu IBU wg różnych wzorów i samych technik nie wniosą więcej problemów, niż pożytku. Np.: wg Beersmith 0" i whirlpool to 0 IBU. Wg Brewness stosunek 0,5 IBU/BLG to już bardzo gorzkie. W ceny nie wchodzę. Od tego są inne portale. Edytowane 1 Lutego 2021 przez balabon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 W beersmith masz czas i temperaturę whirlpoola do określenia i zmienia to diametralnie ibu. Osobiście często korzystam z prostego kalkulatorka http://www.beer-calc.pl/obliczIBU W zasadzie nie tyle chodzi o wyznaczenie dokładnego bezwzględnego stopnia goryczy, co odpowiedniego względem własnych warek, co jest możliwe przy korzystaniu z jednego kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Dobra robota. Fajnie gdyby było można wybrać samemu jednostki w kalkulatorach. Obecnie wszystko jest BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Źle działa korekta wskazań refraktometru jeśli się ustawi brzeczkę, wg kalkulatora w BLG jest tyle samo ile w Brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 20 godzin temu, x1d napisał: W beersmith masz czas i temperaturę whirlpoola do określenia i zmienia to diametralnie ibu. Osobiście często korzystam z prostego kalkulatorka http://www.beer-calc.pl/obliczIBU W zasadzie nie tyle chodzi o wyznaczenie dokładnego bezwzględnego stopnia goryczy, co odpowiedniego względem własnych warek, co jest możliwe przy korzystaniu z jednego kalkulatora. https://piwko.com.pl/kalkulator/ibu Whirlpool tak, ale dodanie na gotowanie 0 minut daje 0 IBU co nie jest prawdą. Wg wzoru Tinseth'a też wychodzi 0. P.S. wspomniany przez Ciebie kalkulator nie uwzględnia różnicy 10% między szyszką a granulatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 46 minut temu, skazi napisał: Źle działa korekta wskazań refraktometru jeśli się ustawi brzeczkę, wg kalkulatora w BLG jest tyle samo ile w Brix. Już działa. Chwilowo to zostawiłem, bo moje wyniki nie zgadzają się z wynikami niektórych kalkulatorów i nie jestem pewien jak powinno być.. Może wiecie? Jak obliczam skorygowaną gęstość końcową dla przefermentowanego piwa to do obliczeń biorę skorygowaną gęstość początkową i skorygowaną gęstość końcową. Wydaje mi się, że sporo kalkulatorów nie uwzględnia korekty gęstości początkowej (wtedy wyniki moje są w miarę zbieżne), ale na logikę: skoro refraktometr ma błąd pomiaru, to zarówno OG jak i FG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 27 minut temu, balabon napisał: https://piwko.com.pl/kalkulator/ibu Whirlpool tak, ale dodanie na gotowanie 0 minut daje 0 IBU co nie jest prawdą. Wg wzoru Tinseth'a też wychodzi 0. P.S. wspomniany przez Ciebie kalkulator nie uwzględnia różnicy 10% między szyszką a granulatem. Tak, w BS trzeba dać whirlpool 100° zamiast gotowanie 0 min, to jest tam trochę skopane. Dałbym jeszcze możliwość wyboru drugiej metody, właśnie ze względu na chmielenie whirlpool. A na pewno przy każdym chmielu wybór szyszka/granulat, bo nieraz się to miesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Masz / znasz wzór na ekstraktywność podczas whirlpool'a? Widziałem tylko jeden i jest kosmiczny, bo bierze pod uwagę "milion" zmiennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Nie znam, mówię tylko jak jest w BS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, x1d napisał: Dałbym jeszcze możliwość wyboru drugiej metody, właśnie ze względu na chmielenie whirlpool. To odpuszczam chwilowo, bo większa rozbudowa. Cytat A na pewno przy każdym chmielu wybór szyszka/granulat, bo nieraz się to miesza Zdziełane. Edytowane 2 Lutego 2021 przez balabon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczawiosław Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Brakuje mi możliwości zrobienia kilkustopniowego startera. W filtrach w Stylach piwa jak kliknie się na napis opisujący rodzaj fermentacji to przenosi do zbioru pasujących drożdży. Jak się kliknie obok napisu normalnie filtruje wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi