Cressi Posted February 4, 2021 Share Posted February 4, 2021 Prosze szanownego koleżeństwa, przymierzam sie powoli do pierwszej warki z zacieraniem słodów. Z kilku wzgledów zdecydowałem sie na zestawy obliczone na przygotowanie 10 litrów piwa, oczywiście teraz robię przygotowanie teoretyczne ?? Zastanawia mnie czy standardowy fermentator (ok 30 litrów) nie będzie za duży jako kadź filtracyjna przy tak małej warce - wziąwszy pod uwagę powierzchnię dna może się okazać, ze złoże będzie za niskie żeby efektywnie odfiltrować brzeczkę. Zastanawiałem się nad zakupem mniejszego wiadra, tak 15 litrow i użyciu go do wysłodzenia. FiItr to będzie najprawdopodobniej tzw filtr spiralny. Będę zobowiązany za Wasze uwagi Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted February 4, 2021 Share Posted February 4, 2021 Robiłem wysładzanie w dużym fermentorze i minusów nie zauważyłem a plusem było to, że mogłem dodać całą wodę do wysładzanie na raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 4, 2021 Share Posted February 4, 2021 Zanim przesiadłem się na kociołek to też zacieralem warki 10l. Nawet do głowy mi nie przyszło, aby filtrować w małym wiadrze. Po co sobie utrudniać życie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 4, 2021 Share Posted February 4, 2021 Ja za to polecam do połówkowych warek dodatek łuski ryżowej do dużego fermentora jako kadzi (albo na koniec zacierania), ja daje po wymoczeniu w wodzie ok. 70 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted February 4, 2021 Share Posted February 4, 2021 Mniejsze wiadro przyda się do fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now