Jump to content

Wysładzanie warki "połówkowej"


Recommended Posts

Prosze szanownego koleżeństwa,

przymierzam sie powoli do pierwszej warki z zacieraniem słodów. Z kilku wzgledów zdecydowałem sie na zestawy obliczone na przygotowanie 10 litrów piwa, oczywiście teraz robię przygotowanie teoretyczne ??

Zastanawia mnie czy standardowy fermentator (ok 30 litrów) nie będzie za duży jako kadź filtracyjna przy tak małej warce - wziąwszy pod uwagę powierzchnię dna może się okazać, ze złoże będzie za niskie żeby efektywnie odfiltrować brzeczkę. Zastanawiałem się nad zakupem mniejszego wiadra, tak 15  litrow i użyciu go do wysłodzenia. 

FiItr to będzie najprawdopodobniej tzw filtr spiralny. Będę zobowiązany za Wasze uwagi

Link to comment
Share on other sites

Zanim przesiadłem się na kociołek to też zacieralem warki 10l. Nawet do głowy mi nie przyszło, aby filtrować w małym wiadrze. Po co sobie utrudniać życie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.