Skocz do zawartości

Maszyna Piwosza


adas22

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nachmielony ekstrakt w proszku? To robią coś takiego?

Robią: http://www.muntons.com/homebeer/other-products/spraymalt_hopped_light.asp

 

Ale hardcore polega na tym, że to brew-kit w proszku! Czyli sproszkowany koncentrat brzeczki - robiony pod konkretny styl piwa.

A ten przewodnik po rodzajach piwa!! Boki zrywać !! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

 

Widzę tutaj sporo krytyki tego urządzenia a ani jednego użytkownika. Więc postanowiłem się wypowiedzieć bo jestem posiadaczem. Pokrótce wyjaśnię jak to ustrojstwo działa. Otóż jest to niby zwykły fermentator ale nie do końca. W domowej produkcji piwa podczas fermentacji burzliwej czy cichej cały CO2 sobie ucieka i dopiero w butelkach zostaje nim nasycony. Wiadomo. Natomiast ten wynalazek pracuje w warunkach podwyższonego ciśnienia - od 10 do 15 PSI - i piwo zostaje naturalnie nasycone CO2 już w fazie fermentacji. Filtracja i klarowanie następuje w tym samym urządzeniu - trzeba je wstawic do lodówki. Mozna potem piwo dogazować CO2 jak ktoś lubi przy pomocy zwykłych naboi. Co do pytań o filtr do piany to jego zadaniem jest ochrona zaworu kontroli ciśnienia przed właśnie pianą powastałą podczas fermentacji lub drobinami które moze nieść. Dystrybucja gotowego piwa odbywa się z tego samego urządzenia poprzez zainstalowany tam nalewak. Efekt jest oczywiście kwestią gustu. Ale piwko jest klarowne, nagazowanie, pachnie i smakuje bardzo dobrze. Zrobiłem już dwa z dedykowanych zestawów - golden lager i czech pils. Pamiętam bardzo dobrze smak niepasteryzowanego świeżego piwa z początku lat 90tych i często chodzę do restauracji z wlasnym niepasteryzowanym browarkiem - piwo z tej maszynki smakuje moim zdaniem znacznie lepiej.

 

Pozdrawiam Serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i wreszcie ktoś , kto naprawdę przetestował ten sprzęt. Z ciekawości , robiłeś już jakieś piwo "tradycyjnie" ? Tzn począwszy od zacierania przez własnoręczne dodawanie chmielu oraz butelkowania na nalewaniu do kufla i degustowaniu skończywszy ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Widzę tutaj sporo krytyki tego urządzenia a ani jednego użytkownika. Więc postanowiłem się wypowiedzieć bo jestem posiadaczem. Pokrótce wyjaśnię jak to ustrojstwo działa. Otóż jest to niby zwykły fermentator ale nie do końca. W domowej produkcji piwa podczas fermentacji burzliwej czy cichej cały CO2 sobie ucieka i dopiero w butelkach zostaje nim nasycony. Wiadomo. Natomiast ten wynalazek pracuje w warunkach podwyższonego ciśnienia - od 10 do 15 PSI - i piwo zostaje naturalnie nasycone CO2 już w fazie fermentacji. Filtracja i klarowanie następuje w tym samym urządzeniu - trzeba je wstawic do lodówki. Mozna potem piwo dogazować CO2 jak ktoś lubi przy pomocy zwykłych naboi. Co do pytań o filtr do piany to jego zadaniem jest ochrona zaworu kontroli ciśnienia przed właśnie pianą powastałą podczas fermentacji lub drobinami które moze nieść. Dystrybucja gotowego piwa odbywa się z tego samego urządzenia poprzez zainstalowany tam nalewak. Efekt jest oczywiście kwestią gustu. Ale piwko jest klarowne, nagazowanie, pachnie i smakuje bardzo dobrze. Zrobiłem już dwa z dedykowanych zestawów - golden lager i czech pils. Pamiętam bardzo dobrze smak niepasteryzowanego świeżego piwa z początku lat 90tych i często chodzę do restauracji z wlasnym niepasteryzowanym browarkiem - piwo z tej maszynki smakuje moim zdaniem znacznie lepiej.

 

Pozdrawiam Serdecznie.

Odniosłem wrażenie że pisał to dystrybutor tego urządzenia :rolleyes:

A uwarzyłeś kiedyś piwo w tradycyjny-domowy sposób?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... często chodzę do restauracji z wlasnym niepasteryzowanym browarkiem ...

Ciekawa sprawa nosisz to piwo w butelkach i prosisz o kufel czy z całą maszyną idziesz?

Krytyka wynikała z braku konkretnych informacji i ceny, która jest trochę kosmiczna. Za taką kasę można porządny domowy browarek wyposażyć.

Edytowane przez guma77
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i wreszcie ktoś , kto naprawdę przetestował ten sprzęt. Z ciekawości , robiłeś już jakieś piwo "tradycyjnie" ? Tzn począwszy od zacierania przez własnoręczne dodawanie chmielu oraz butelkowania na nalewaniu do kufla i degustowaniu skończywszy ?

Witam,

 

W domowy sposób z zacieraniem piwa nie robiłem. Gdybym robił to pewnie bym tego urządzenia nie kupił.

 

PS. Nie jestem dystrybutorem tych produktów - prawdę powiedziawszy ma ono wiele wad i tylko kilka zalet.

 

Pozdrawiam Serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

W domowy sposób z zacieraniem piwa nie robiłem. Gdybym robił to pewnie bym tego urządzenia nie kupił.

 

PS. Nie jestem dystrybutorem tych produktów - prawdę powiedziawszy ma ono wiele wad i tylko kilka zalet.

 

Pozdrawiam Serdecznie.

Co Ciebie skłoniło do zakupu tej maszyny ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.