kermes Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Cześć, Dopiero zaczynam warzenie. Obecny nastaw 8 dni temu trafił do fermentora. Popełniłem kilka błędów i na przyszłość wiem co poprawić, ale zastanawiam się czy jest jeszcze szansa na uratowanie tego co jest w fermentorze. Piwo robiłem z zestawu: Golden Ale, nastaw na 20l, drożdże Fermentis Safale US-05. Temperatury trzymałem takie jak w instrukcji przez określony czas. Podczas gotowania wyparowało mi sporo wody i już tego nie uzupełniałem. Wyszło mi 17l ostatecznie. Nie mam pojęcia dlaczego, ale przed fermentacją wyszło mi około 10,5 blg (powinno 11,5). Po schłodzeniu dałem uwodnione drożdże (25 min, 22 stopnie). Po dodaniu drożdży zorientowałem się, że nie napowietrzyłem brzeczki (tylko raz to przelałem z gara do fermentora). Potem nie robiłem już z tym nic. Temperaturę utrzymywałem w granicach 18 stopni. Czasem było 17. Fermentacja ruszyła po ok 24h. Bulkało ze 2 dni i od tamtej pory cisza. Dziś sprawdziłem i okazało się, że jest delikatnie poniżej 10blg. Zapach i smak raczej ok. Nie zauważyłem niczego niepokojącego. Czy przetrzymanie tego jeszcze ze 3 tygodnie w fermentorze coś może dać? A może ponowne danie drożdży i napowietrzenie coś da, czy już po wszystkim i dać to w kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Jak drożdże przestały pracować i masz tak wysokie BLG, to zwiększ temperaturę do 20°C i czekaj. Powinno być dobrze, na razie jesteś po burzliwej. Napowietrzenie brzeczki pomaga ruszyć drożdżom, więc jeżeli ruszyły, to znaczy miały dość tlenu. Czekaj cierpliwie i za jakiś tydzień - 10 dni zmierz ponownie BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Godzinę temu, kermes napisał: Cześć, Dopiero zaczynam warzenie. Obecny nastaw 8 dni temu trafił do fermentora. Popełniłem kilka błędów i na przyszłość wiem co poprawić, ale zastanawiam się czy jest jeszcze szansa na uratowanie tego co jest w fermentorze. Piwo robiłem z zestawu: Golden Ale, nastaw na 20l, drożdże Fermentis Safale US-05. Temperatury trzymałem takie jak w instrukcji przez określony czas. Podczas gotowania wyparowało mi sporo wody i już tego nie uzupełniałem. Wyszło mi 17l ostatecznie. Nie mam pojęcia dlaczego, ale przed fermentacją wyszło mi około 10,5 blg (powinno 11,5). Po schłodzeniu dałem uwodnione drożdże (25 min, 22 stopnie). Po dodaniu drożdży zorientowałem się, że nie napowietrzyłem brzeczki (tylko raz to przelałem z gara do fermentora). Potem nie robiłem już z tym nic. Temperaturę utrzymywałem w granicach 18 stopni. Czasem było 17. Fermentacja ruszyła po ok 24h. Bulkało ze 2 dni i od tamtej pory cisza. Dziś sprawdziłem i okazało się, że jest delikatnie poniżej 10blg. Zapach i smak raczej ok. Nie zauważyłem niczego niepokojącego. Czy przetrzymanie tego jeszcze ze 3 tygodnie w fermentorze coś może dać? A może ponowne danie drożdży i napowietrzenie coś da, czy już po wszystkim i dać to w kanał? Czym mierzyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermes Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 5 minut temu, fotohobby napisał: Czym mierzyłeś ? Refraktometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 (edytowane) @kermes Rozumiem, że wprowadziłeś korektę do otrzymanego wyniku? Edytowane 7 Marca 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermes Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 10 minut temu, fotohobby napisał: Rozumiem, że wprowadziłeś korektę do otrzymanego wyniku? Sprawdzałem jeszcze areometrem. Różnica może 0,5blg co niewiele zmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Oczywiście masz tam skalę BLG ? I w wodzie pokazuje 0 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 2 godziny temu, fotohobby napisał: Zapach i smak raczej ok A smakuje piwem czy brzeczką (jak słodka owsianka)? Wygląda na błąd w pomiarach, bo skoro 2 dni wyraźnie pracowało, to powinno przefermentować. Pamiętaj, że przy pomiarze fermentującego piwa refraktometrem trzeba wprowadzić korektę, kalkulator np https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermes Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 10 godzin temu, fotohobby napisał: Oczywiście masz tam skalę BLG ? I w wodzie pokazuje 0 ? W refraktometrze mam skalę brix. W wodzie sprawdzałem i pokazuje 0. Areometrem obecnie pokazuje 9,5blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 A w jaki sposób kontrolowałeś temperaturę? I czy z drożdżami mogło dziać się coś bardzo niepokojącego przed zadaniem? Typu mróz -10 (chociaż i tak pewnie by ruszyły), trzymanie w aucie w lecie itp? Możesz spróbować lekko pobujać wiadrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 56 minut temu, kermes napisał: W refraktometrze mam skalę brix. W wodzie sprawdzałem i pokazuje 0. Areometrem obecnie pokazuje 9,5blg. Jeśli areometr masz wyskalowany w BLG, w wodzie pokazuje 0, a w roztworze cukru z wodą o Plato=10 pokazuje 10, to oznacza, że drożdże nie wystartowały. Jest to dziwne, zważywszy na bulkanie, ale skoro dwa pomiary przeprowadzone dwoma urządzeniami dają taki sam wynik, to trzeba go uznać Po 9 dniach raczej do wylania, bo skoro drożdże nie zasiedliły brzeczki, to zrobiło to coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Aby nie tworzyć osobnego tematu. Mam podobny problem jak kolega lecz troche inne powody. Brzeczka nastawiona do fermentacji w piatek o 22. Start fermentacji w sobotę kolo południa, malo piany ( przynajmniej tak mi się wydaje bo to 1 warka) co2 ladnie uciekało sobie w brzeczce o temp 18 stopni. Wczoraj natomiast ojciec "zapomnial" napalic i temp brzeczki spadła do 17 stopni. Przeniesienie do cieplejszego pomieszczenia wieczorem temp brzeczki 18 stopni i delikatny ruch w rurce. Dzisiaj rano temp brzeczki 19/20 stopni i zerowy ruch. Czy jest szansa ze fermentacja zostanie wznowiona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 @Adamiko Jakie drożdże? Jakie BLG startowe? Mierzyłeś teraz BLG? Bulkanie rurki nie jest równoznaczne z fermentacją lub jej brakiem. Zmierz obecne BLG (jak masz refraktometr to przelicz). Powtórz czynność za 3 dni. Ja bym dał temu piwu spokój conajmniej na jeszcze tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 @kronelius Drozdze No name z brewkita Blg startowe 9,5 ( za dużo wody dolalem) Nie mierzyłem- nie chce otwierać fermentora Planowałem wstępnie aby 3 tyg bylo w fermentorze ( po 2 tyg pomiar) i potem do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 I tego planu się trzymaj. Sprawdź tylko szczelność pokrywy. Ten spadek temperatury to nie powinien być dramat, ale trudno się wypowiedzieć o drożdżach. Pewnie ruszy, jeśli nie, to możesz lekko zabujać fermentorem, uważając, żeby nie zassało wody z rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 @Łachim pokrywe docisnąłem. Pewnie podczas przenoszenia lekko sie zabujało dodatkowo nie będę. Zobaczymy może jak wroce z pracy juz wszystko wroci do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Przenosiłeś, nadmiar gazu uciekł, nie ma co uchodzić rurką. Spadek o 1 stopień raczej nie spowoduje zatrzymania fermentacji, może też po prostu miała się już ku końcowi. Zostaw w tej nieco wyższej temperaturze przez tydzień, aby drożdże dojadły, potem sprawdź blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się