fotohobby Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Takie pytanie - jeśli robicie cold crash, to w fermentorze z drożdżami, czy po zlaniu do fermentora z którego później butelkujecie ? Zastanawiam się, czy drożdże podczas dość gwałtownego schładzania mogą jeszcze naprodukować czegoś niepożądanego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 CC robisz powoli schodząc z temperaturą. nawet jak wstawisz wiadro do lodówki, to 20-30 litrów cieczy nie ochłodzi Ci się w parę minut, więc proces jest długotrwały, więc nie powinno być to szokujące dla grzybków. Szok to jak wlewasz np starter o temperaturze 25°C do brzeczki, która ma 10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 3 minuty temu, fotohobby napisał: podczas dość gwałtownego schładzania mogą Teoretycznie tak. Zazwyczaj robię coś na kształt cold crasha, kiedy chcę osiąść drożdże, to raczej powoli (etapami po parę stopni), a jeśli chmielę na zimno, to już bez drożdży, i wtedy szybciej. Zdarzało mi się i szybkie schładzania, albo "balkonowanie" piwa z drożdżami, gdzie skoki temperatury były spore, i nie było raczej nic niechcianego. No ale ekspertem nie jestem Może też jak pisze @kiwitom była wystarczająca amortyzacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) Wstawiam z drożdżami do lodówki z 12°C, w której mam 0 - 2°C, nic złego nie zaobserwowałem. Edytowane 16 Marca 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Ktoś pisał że jak schładzacz to 3C na dobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Przy obniżaniu temperatury metabolizm drożdży spada i tu nic złego się nie stanie. Coś tam zestresujemy drożdże ale zakładamy że one już zrobiły to co miały zrobić. CC robię w zasadzie tylko po to aby wszystko ładnie opadło na dno i piwo się wstępnie sklarowało czyli w piwach mocno chmielonych na zimno (chmiel sypię bezpośrednio do wiadra), piwach z dodatkami (witbier), lagerach/pilsach (tu dodaję jeszcze karuk). W tych piwach zawsze przylewam do drugiego fermentora na cichą - tak jakoś mi zostało ze starych czasów. CC bezpośrednio po fermentacji burzliwej bym nie polecał bo drożdże redukują jeszcze różne substancje. Przelewanie oczywiście można pominąć ale ja jakoś lubię zebrać świeże drożdże. CC wydaje się zbyteczny w stoutach, porterach, koźlakach, czy jakiś lekkich ejlach itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 16 godzin temu, kiwitom napisał: CC robisz powoli schodząc z temperaturą. nawet jak wstawisz wiadro do lodówki, to 20-30 litrów cieczy nie ochłodzi Ci się w parę minut, więc proces jest długotrwały, więc nie powinno być to szokujące dla grzybków. Szok to jak wlewasz np starter o temperaturze 25°C do brzeczki, która ma 10°C. Tylko ja mam 14l i zamrażarkę Drożdże są na dnie, 1cm nad płytą chłodzącą, jak dotykam ją palcem, to trzeba szybko go zabierać, żeby nie przymarzł. 1 godzinę temu, INTseed napisał: Ktoś pisał że jak schładzacz to 3C na dobę. ??? To CC miałby trwać tydzień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się