kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Nie będę cudował z DME - zadam 150 gr cukru na 1250ml wody - to mi da taką samą gęstość jak brzeczka nastawna i powinno się bez problemu wymieszać. Przeleję syrop do drugiego fermentora z kranikiem, a potem piwo do niego wężykiem i dalej do butelek. Można przyjąć, że procedura jest jasna i klarowna jeżeli chodzi o rozlew. Z innej beczki - piwo mi się obecnie fermentuje z rurką, tylko że ja zgubiłem ten koreczek od rurki, a nie lałem wody, bo ponoć na burzliwą nie ma sensu. Zostawić jak jest, czy może dolać wody, ewentualnie czymś zakryć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 nalej, zawsze to jakaś bariera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 36 minut temu, kal800 napisał: Zostawić jak jest, czy może dolać wody, ewentualnie czymś zakryć? Ja zawsze fermentuję z rurką i z wodą w niej, jak fermentujesz prawidłowo, czyli w dolnych zakresach temperatur dla danych drożdży, to fermentacja "burzliwa" wcale nie jest taka burzliwa naprawdę. Nigdy mi nawet trochę wody z rurki nie wyrzuciło, no chyba że nalałem za dużo. Natomiast do refermentacji polecam glukozę, dużo lepiej się rozpuszcza i jest bardziej przewidywalna niż cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Tak, zamówiłem kilogram glukozy. Przyda mi się do czegoś kilogram sproszkowanego koncentratu słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Tak, do podbicia BLG lub na starter drożdżowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 1 hour ago, kiwitom said: Natomiast do refermentacji polecam glukozę, dużo lepiej się rozpuszcza i jest bardziej przewidywalna niż cukier. A jak jest z objętością glukozy w porównaniu do cukru? Kalkulatory dają wyniki dla cukru białego i trzcinowego, a angielskie stosują terminologię "table sugar" i "corn sugar". Z tego co wiem, któryś z nich jest właśnie tożsamy z glukozą, z kolei nasz cukier biały z buraka jakoś się różni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 9 minut temu, kal800 napisał: A jak jest z objętością glukozy w porównaniu do cukru? Kalkulatory dają wyniki dla cukru białego i trzcinowego, a angielskie stosują terminologię "table sugar" i "corn sugar". Z tego co wiem, któryś z nich jest właśnie tożsamy z glukozą, z kolei nasz cukier biały z buraka jakoś się różni. Glukozy dajesz troszeczkę więcej niż cukru. Ja generalnie nie używam już kalkulatorów, dodaję na podstawie wcześniejszych doświadczeń. Dla przykładu jeżeli chcesz dać 3g cukru na 0,5l butelkę, to glukozy daje się w tym wypadku 3,5g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 3 godziny temu, kiwitom napisał: Ja zawsze fermentuję z rurką i z wodą w niej, jak fermentujesz prawidłowo, czyli w dolnych zakresach temperatur dla danych drożdży, to fermentacja "burzliwa" wcale nie jest taka burzliwa naprawdę. Nigdy mi nawet trochę wody z rurki nie wyrzuciło, no chyba że nalałem za dużo. Natomiast do refermentacji polecam glukozę, dużo lepiej się rozpuszcza i jest bardziej przewidywalna niż cukier. Co to znaczy, że glukoza jest bardziej przewidywalna niż cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Glukoza jest monosacharydem, a cukier to glukoza z fruktozą. Pewnie proporcje obu węglowodanów nie są stałe, stąd może wynikać mniejsza przewidywalność w teorii. Z tego co słyszałem u Kopyra, to glukoza jest szybsza - drożdże szybciej ją zjadają niż cukier i to jest jej główna zaleta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 3 godziny temu, kal800 napisał: Tak, zamówiłem kilogram glukozy. Przyda mi się do czegoś kilogram sproszkowanego koncentratu słodu? Gdzie można cos takiego nabyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Ja w browamatorze kupuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 4 minuty temu, kal800 napisał: Ja w browamatorze kupuję. Dasz linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 www.browamator.pl Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 6 minut temu, kal800 napisał: www.browamator.pl dzieki Koora, PanJaqb, nike21 i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Dzisiaj sprawdziłem rano temperaturę na fermentorze i pokazało 17 stopni... Obawiam się, że tak mogło być częściej podczas ostatnich 2-3 dni... Jak się proces zachowuje w takich sytuacjach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Po 5 dniach mam 2.91 BLG (po korekcie z refraktometru) Smakiem przypomina piwo, ale ma kwaśny posmak. Zapach jak powinien być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 50 minut temu, kal800 napisał: Po 5 dniach mam 2.91 BLG (po korekcie z refraktometru) Smakiem przypomina piwo, ale ma kwaśny posmak. Zapach jak powinien być Moim zdaniem daj mu jeszcze z 5 dni spokoju i potem pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 9 minutes ago, Adamiko said: Moim zdaniem daj mu jeszcze z 5 dni spokoju i potem pomiar. te 2.9 BLG oznacza 4.9% alk. czyli to co powinno być dla tego piwa. żarcie się skończyło, teraz muszą posprzątać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Dokladnie niech w spokoju sprzataja. Nie wykluczone że jeszcze coś blg spadnie choc pewnie minimalnie jesli już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) 4 hours ago, Adamiko said: Dokladnie niech w spokoju sprzataja. Nie wykluczone że jeszcze coś blg spadnie choc pewnie minimalnie jesli już. Spadnie. Przecież jeszcze refermentacja... a nie. w sumie na odwrót - jak BLG jeszcze spadnie, to poziom alkoholu wzrośnie, a refermentacja jeszcze doda trochę... hmmm, zobaczymy przy kolejnym pomiarze. Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez kal800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Takie pytanie - będę przelewał piwo z jednego fermentora do drugiego, żeby dodać materiał do refermentacji przed zabutelkowaniem. Czy lepiej dekantować syfonem, czy kranikiem będzie ok? Drugie pytanie - będę wstawiał Pale Ale z browamatora z koncentratów - czy to piwo trzeba klarować po burzliwej, czy mogę tak jak w przypadku weizena przeprowadzić cichą w tym samym fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 12 minut temu, kal800 napisał: Czy lepiej dekantować syfonem, czy kranikiem będzie ok? Wężykiem, wężykiem. x1d i Jarzyn_waleczny 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 ale wężyk podpiąć pod kranik, czy zanurzyć od góry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 3 minuty temu, kal800 napisał: ale wężyk podpiąć pod kranik, czy zanurzyć od góry? Jak fermentujesz z kranikiem to wygodniej podpiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, kal800 napisał: ale wężyk podpiąć pod kranik, czy zanurzyć od góry? Wiem, że jest wielu przeciwników prowadzenia fermentacji w pojemnikach z kranikami, ale ja od pierwszej warki to robię i nigdy nic złego się nie wydarzyło, a za to dużo łatwiej jest zlać przed butelkowaniem do innego fermentora. Zrób syrop cukrowy i wlej go do wiadra, później wężyk ułóż na dnie przy ściance wiadra, tak żeby leżał przynajmniej na połowie okręgu dna, podłącz pod kranik i zlewaj. W ten sposób wszystko ładnie się miesza, a piwo się nie natlenia. Oczywiście wszystko przed akcją trzeba dokładnie zdezynfekować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się