Skg Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Drożdże Fermentum Mobile Koktajl transatlantycki FM700 Drożdże Fermentum Mobile Koktajl transatlantycki FM700 to szczep łączący właściwości neutralnego szczepu amerykańskiego o głębokim odfermentowaniu i szczepu brytyjskiego cechującego się produkcją delikatnych estrów. Typ fermentacji górna Zakres temperatur 18 - 21⁰C Stopień odfermentowania 75 - 85% Flokulacja średnia Tolerancja alkoholu w piwie 12% ABV Polecany do piw w stylu eksperymentalne IPA, transatlantic ale Profil zbliżony do szczepu brak (źródło: fermentum-mobile.pl) Zapraszam do dzielenia się spostrzeżeniami na temat nowego szczepu inaugurującego specjalną edycję trójmiejskiego labu. ? x1d i josephson 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabacznik Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Według FM to nie jest jeden szczep, a mieszanka dwóch szczepów. Czy można wtedy z tego kręcić startery? A zbierać gęstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Godzinę temu, tabacznik napisał: Według FM to nie jest jeden szczep, a mieszanka dwóch szczepów. Czy można wtedy z tego kręcić startery? A zbierać gęstwę? Można, jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 A miał ktoś ten szczep w rękach, czy w związku z pojawieniem się 1.04, to żart jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) 57 minut temu, zasada napisał: A miał ktoś ten szczep w rękach, czy w związku z pojawieniem się 1.04, to żart jest? Żaden żart: https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/fermentum-mobile-fm700-koktajl-transatlantycki Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez skazi zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Godzinę temu, zasada napisał: A miał ktoś ten szczep w rękach, czy w związku z pojawieniem się 1.04, to żart jest? ktoś miał zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 I jak drożdże się sprawdzają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 2 godziny temu, witur napisał: I jak drożdże się sprawdzają ? ma razie czekaja na przypływ chęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żabie Doły - Browar Domowy Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Kręciłem litrowy starter przez 2 dni, do fermentora zapodane 1 maja wieczorem, rankiem dnia następnego bulgało już ochoczo w 18 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 21 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 Starter 2l z fiolki/2 dni na brzeczkę 25l. Start nisko (15 st.C), samoczynnie podniosły temperaturę do 18, potem utrzymywana 19. Kilka ostatnich dni 21st.C Piwo z 14.9 ->3,5 blg. Zacierane w 67-66 st.C. Odfermentowanie 77,5%. Bardzo pyliste, piwo jak mleko. Gęstwy nie pobierałem bo skoro to blend , to po fermentacji proporcje mogą być różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 U mnie starter 1.2 l jedna fiolka . Zadane do 22l 12 blg . Temperatura otoczenia 16.5 C . Ruszyły w ciągu 24h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Addiezg Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Podzieli się ktoś efektami? Mam zamiar uwarzyć Ipkę na tych drożdżach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ireneuszj69 Opublikowano 26 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 (edytowane) Mi po 22 godz zeszły o 1.5 blg Wczoraj mierzone. Edytowane 26 Lipca 2021 przez ireneuszj69 Dopisanie info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 30 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 Dobra, ja zrobiłem piwo na tych drożdżach to się wypowiem. - na końcu posta cała receptura. Na 16tkę zrobiłem starter 1,5l z dwóch fiolek, fermentacja w zakresie 18-22. Piwo mimo tego fermentowało bardzo długo. Blg spadało przez 12 dni. Klarowało się w dwóch etapach, najpierw widać opadł jeden szczep, potem drugi. Głęboko dojadły, skończyły na 3 FG skubane. Estry typowe dla brytoli, jakaś brzoskwinia, morela, mimo tego że były dość szorstkie i nie było ich tak dużo jak w typowych szczepach do NEIPA, to ładnie zgrały się z chmielem. Na pięć osób rozpijających to piwo jedna marudziła na truskawkę w aromacie. Ja tam suma sumarum nie jestem specjalnie zadowolony i raczej do nich nie wrócę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 9 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 FM 700 z demobilu z terminem do 01.08.21, kręcone na litrowym starterze, użyte 07.11. Start w 15°C (Temperatura brzeczki i otoczenia), zachowanie podobnie jak w majowej warce #202 : bezproblemowy start burzliwej i samoistne podniesienie temperatury brzeczki do 19,5°C (otoczenie 15°C) mierzone dzisiaj (09.11) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 W dniu 9.11.2021 o 20:01, Joosto napisał: FM 700 z demobilu A jaki efekt tergo pierwszego, smakowy, kupiłem i będę testował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi