Piotr Ba Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie ile chmielu dać na goryczkę żeby nie przesadzić do 20 litrów 12stki. Bo chyba ostatnio kalkulator zrobił mnie w konia i miałem goryczkę straszliwą. Weźmy np. taki Mosaic / Eukanot co mają np. 13 AA ile go sypnąć żeby nie przegiąć na początku gotowania ? jakie macie doświadczenia ? Tzn potem chmiel idzie tylko na flameout t i na dry hopping. Używał ktoś Marynki do AW ? Nie jest to grzech ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 52 minuty temu, Piotr Ba napisał: Chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie ile chmielu dać na goryczkę żeby nie przesadzić do 20 litrów 12stki. Bo chyba ostatnio kalkulator zrobił mnie w konia i miałem goryczkę straszliwą. Weźmy np. taki Mosaic / Eukanot co mają np. 13 AA ile go sypnąć żeby nie przegiąć na początku gotowania ? jakie macie doświadczenia ? Tzn potem chmiel idzie tylko na flameout t i na dry hopping. Używał ktoś Marynki do AW ? Nie jest to grzech ? Nie masz kalkulatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 54 minuty temu, Piotr Ba napisał: żeby nie przesadzić Hm, to pojęcie względne W AM bym dał na goryczkę homeopatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Ja bym chmielił tylko na hopstand Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 6 minut temu, anteks napisał: Ja bym chmielił tylko na hopstand to nie wypali - piwo będzie miało wodnisty finisz. U mnie to nie działa - zrobiłem tak raz witbierze - chmiel w środku gotowania - dało to wodnisty nijaki finisz - nie fajna jest to sprawa. Od tamtej pory do pszenicy gdzie ma być nikła goryczka sypne np. 30 gr Lubelskiego - jest tani i jest goryczka w sam raz. kalkulator mnie tak urządził z Ekanotem raz że piwa nie dało się wypić bez zagrychy - taka goryczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 10 minut temu, Piotr Ba napisał: to nie wypali - piwo będzie miało wodnisty finisz. U mnie to nie działa - zrobiłem tak raz witbierze - chmiel w środku gotowania - dało to wodnisty nijaki finisz - nie fajna jest to sprawa. Od tamtej pory do pszenicy gdzie ma być nikła goryczka sypne np. 30 gr Lubelskiego - jest tani i jest goryczka w sam raz. kalkulator mnie tak urządził z Ekanotem raz że piwa nie dało się wypić bez zagrychy - taka goryczka Zapomniałem że u Ciebie wszystko wychodzi inaczej ? 30g Lubelskiego na ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 20 litrów 12-stki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) 13 minut temu, Piotr Ba napisał: 20 litrów 12-stki To homeopatia, 30 g w zależności od rocznika da 15 ibu Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 24 minuty temu, Piotr Ba napisał: . kalkulator mnie tak urządził z Ekanotem raz że piwa nie dało się wypić bez zagrychy - taka goryczka A jak inaczej ustalasz goryczkę ? Ja zawsze korzystam z tego samego kalkulatora i zawsze uzyskuję przewidywalne wyniki. Nie potrafię sobie wyobrazić, żeby na piwo małogoryczkowe wyliczył mi taką ilość chmielu, żeby bez zagrychy nie dało się wypić Jeden, jedyny raz walnąĺem babola, jak mi się w wadze jubilerskiej gramy przestawiły na inną jednostkę wagi i syypnąłem jakieś 2x za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Mogło tak być że rąbneła się waga ale tego nie zweryfikuje już dziś. Moja waga raczej nie myli się tzn nigdy się to nie zdarzyło. Dla IBU do stylu to około 10 gramów Mosaica, Ekuanota piwnno być dość i tak nakazuje kalkulator brewersfriend, potem dopiero sypiemy na flame out mam mało doświadczenia z amerykańcami na goryczkę o tak dużej zawartości AA - używałem tylko citry, lubię dawać marynkę bo zawsze jest przewidywalna jeśli chodzi o goryczkę tzn mam ją opykaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Na goryczkę nawet w amerykańcu możesz dać marynkę. Mosaic, ekuanot wcale tak dużo aa nie mają, spróbuj polarisa A co do kalkulatorów - nic im nie przeszkadza, że ktoś źle wpisze wagę czy aa. Ostatnio jaram się BS, tam akurat ustawienie parametrów piwa jest nieźle rozwiązane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) @elroy a da rade ten wątek przenieść z receptury autorskich do piaskownicy? Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez elroy Gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się