Texas Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Witam, planuję uwarzyć kilka warek: hazy ipa, apa, stout. Do tej pory używałem drożdzy suchych us-05 i nie wiem, czy jest sens kupować mieszadła itd. jeżeli póki co takie style będę warzył. A jeśli jednak zdecyduję się na płynne, to byłyby uniwersalne do tych stylów, co wymieniłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Z płynnymi właśnie o to chodzi, że masz cały przekrój do wyboru. Raczej nie słyszałem o tym, żeby ktoś z płynnych powrócił na stałe do sucharów. Warto zainwestować, zwłaszcza jeśli zrobisz serię na jednym szczepie lub jesteś w stanie, korzystając z nieocenionych poradników na forum, zachować depozyty z drożdżami. Wtedy to nawet może z czasem wyjść i taniej niż suchary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 A na początek nie potrzebujesz kolby i mieszadła - wystarczy większy słoik i też można zrobić starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 27 minut temu, Łachim napisał: Z płynnymi właśnie o to chodzi, że masz cały przekrój do wyboru. Raczej nie słyszałem o tym, żeby ktoś z płynnych powrócił na stałe do sucharów. Warto zainwestować, zwłaszcza jeśli zrobisz serię na jednym szczepie lub jesteś w stanie, korzystając z nieocenionych poradników na forum, zachować depozyty z drożdżami. Wtedy to nawet może z czasem wyjść i taniej niż suchary. Ja wróciłem, z płynnych to używam tylko Grodziskie raz-dwa razy w roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 No i koszt inwestycji można obniżyć robiąc samemu mieszadło, nie jest to specjalnie trudne. Jest sporo poradników jak to zrobić. Kolba trochę kosztuje fakt, ale użyć na początek możesz słoika a pozostanie kupić tylko pylon.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Też w tej chwili też głównie używam suchych po zachwycie płynnymi. I wybór i jakość poszły w górę, a jeśli nie ma się możliwości planowania warzenia tylko robi jak się ma czas to jest to znaczne ułatwienie. I nie demonizowałbym jednych, ani nie gloryfikował drugich i na jednych i drugich można zrobić doskonałe piwo jak i je spierniczyć. Są oczywiście style w których cieżko znaleźć bardzo dobre odpowiedniki w suchych, ale do najpopularniejszych styli nie ma problemu. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez rafple Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 14 hours ago, Texas said: Witam, planuję uwarzyć kilka warek: hazy ipa, apa, stout. Do tej pory używałem drożdzy suchych us-05 i nie wiem, czy jest sens kupować mieszadła itd. jeżeli póki co takie style będę warzył. A jeśli jednak zdecyduję się na płynne, to byłyby uniwersalne do tych stylów, co wymieniłem? Przy stylach które wymieniłeś dobra gęstwa z sucharów śmiało da radę na równi z płynnymi. Rozruszać np. dannstary na jakiejś niezobowiązującej warce nie jest problemem. Płynne biją suchary w stylach klasztornych i klasycznych stylach pszenicznych. Przy dolniakach płynne szybciej mi startowały co wnosi spory spokój;) Wiadomo, to moje odczucia i testy na podwójnych warkach. Co piwowar to obyczaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Już o tym była kłótnia niedawno - na konkurs, do piw belgijskich i pszenicznego drożdże płynne, do pozostałych stylów dla piw do użytku domowego nie ma znaczenia forma drożdży. Uważam że każdy tu powinien spróbować suchych i płynnych - to taki chrzest piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Texas Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 W dniu 9.04.2021 o 13:27, Piotr Ba napisał: Uważam że każdy tu powinien spróbować suchych i płynnych - to taki chrzest piwowara. Chyba właśnie to jest to. Chciałbym spróbować czegoś innego niż tylko tych us05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Ja się bardziej sugeruję szczepem i jego właściwościami niż stanem skupienia. Kwestia wyboru - tak, ale ostatnio suchary mocno nadrabiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się