filipendo125 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Siemanko! Mam juz za soba kilka warek, ale niedawno po zrobieniu Vermont IPA doszlo u mnie do gushingu. Piwo bylo chmielone na zimno i mam wrazenie,ze chmiel, ktory sie dostal do butelek spowodowal ow gushing. Oczywiscie Surowca do refermentacji byla odpowiednia ilosc - uzywalem akurat cukru per butelka, wiec gdyby akcja byla tylko w kilku butelkach, to bym sie nad tym zastanowil, ale tutaj niestety duza czesc warki tak wyszla. No i tutaj pytanko: 1) Co robicie z chmielem po gotowaniu? Filtrujecie czy przelewacie razem do fermentora? 2) Jesli filtrujecie, to myslicie, ze zwykla rurka z oplotu zrobi robote, czy macie moze inne lepsze sprawdzone sposoby? Widzialem pomysly na druciak, ponczoche i gaze, ale czy w takich przypadkach po prostu zakladacie to na koniec rurki, ktora lezy w piwie ? (PS. Hopspider na chwile obecna odpada) 3) Chmiele zazwyczaj granulatem - czy w takim przypadku ten chmiel w cos pakowac czy moze jest to zbedne? Rozwazalem wstepnie przy nastepnej warce zapakowanie chmielu + innego dodatku (mango orzy nastepnej warce) do dwoch woreczkow muslinowych i wrzucic je do piwa na cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Po chłodzeniu filtracja chmielin żeby brzeczka była czysta. Możesz zamieszać wszystko zostawić i niech osad opadnie i ściąganie brzeczki znad osadu. Licz się wtedy z większymi stratami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipendo125 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 4 minuty temu, Juniorek napisał: Po chłodzeniu filtracja chmielin żeby brzeczka była czysta. Możesz zamieszać wszystko zostawić i niech osad opadnie i ściąganie brzeczki znad osadu. Licz się wtedy z większymi stratami No wlasnie ogolnie to chcialbym, zeby te straty byly jak najmniejsze. Ile +- tracisz na takiej filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Żeby uzyskać Warkę 20l muszę mieć przed około 22-24l zależy jak mocno chmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Od lat używamy czegoś takiego oczywiście przeszło pewne modyfikacje, ale założenie zostało niezmienne. Nie dość, że dobrze filtruje to jeszcze poprawia napowietrzenie brzeczki. Straty, nie sądzę by były większe niż 0,3 -0,4 litra, tyle ile zostanie w chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysztofiks Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Właśnie miałem założyć podobny temat... Planuje chmielenie ma zimno i plan mam taki: przeleje z burzliwej na cichą do fermentatora z oplotem na dnie którego będę miał chmiel ... Następne po określonym czasie będę butelkować ... A wężyk z oplotem mi to ładne przefiltruje... da to radę czy się zapcha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipendo125 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 19 minut temu, anmar napisał: Od lat używamy czegoś takiego oczywiście przeszło pewne modyfikacje, ale założenie zostało niezmienne. Nie dość, że dobrze filtruje to jeszcze poprawia napowietrzenie brzeczki. Straty, nie sądzę by były większe niż 0,3 -0,4 litra, tyle ile zostanie w chmielu @anmar To zdjecie jakies male, czy moglbys ewentualnie wrzucic jeszcze raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Poszukaj sobie jest w moich załącznikach na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 @filipendo125https://alkohole-domowe.pl/worek-do-filtracji-moszczu-stozek-7-litrow-p443 to chyba to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 43 minuty temu, Kszysztofiks napisał: Właśnie miałem założyć podobny temat... Planuje chmielenie ma zimno i plan mam taki: przeleje z burzliwej na cichą do fermentatora z oplotem na dnie którego będę miał chmiel ... Następne po określonym czasie będę butelkować ... A wężyk z oplotem mi to ładne przefiltruje... da to radę czy się zapcha? Wężyk z oplotem przepuści sporo chmielu, wbrew pozorom tam powstają spore szpary. Pończocha i/lub druciak poradzą sobie zdecydowanie lepiej. Kszysztofiks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipendo125 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 8 minut temu, punix napisał: Wężyk z oplotem przepuści sporo chmielu, wbrew pozorom tam powstają spore szpary. Pończocha i/lub druciak poradzą sobie zdecydowanie lepiej. To jeszcze jedno szybkie pytanko (moze dosyc oczywiste): Rozumiem, ze ponczoche wkladasz na koncowce, ktora zanurzasz w piwie a nie w tym, ktorym Ci wyplywa koncowa brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Pończocha właśnie na wylocie, a na wlocie druciak. Opcjonalnie druciak również można obciągnąć pończochą, ale takiej konfiguracji jeszcze nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Pończochę zakładasz na końcówkę, gdzie brzeczka wypływa. Nie zapomnij też przed tym zabiegiem porządnie wygotować pończochy (pozbywasz się wtedy z nich barwnika) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipendo125 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Probowalem ostatnio tak filtrowac, ale ponczocha mi sie przypychala chmielinami i musialem troche ponczoche naciagac, zeby cos wgl lecialo. Po jakims czasie musialem ja zdjac, bo nie lecialo kompletnie nic, dlatego wlasnie mam takie mieszane uczucia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Można kupić też odpowiednio duży worek filtracyjny z nylonu, ułożyć w wiadrze po dezynfekcji, lać do niego i potem powoli wyciągnąć z chmielinami po chmieleniu na zimno. Nie polecam takich z ringiem stalowym, bo mi po kontakcie z nadwęglanem puścił "chmurę" rdzy. Oczywiście skoro cold crash nie wchodzi w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipendo125 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 18 godzin temu, Łachim napisał: Można kupić też odpowiednio duży worek filtracyjny z nylonu, ułożyć w wiadrze po dezynfekcji, lać do niego i potem powoli wyciągnąć z chmielinami po chmieleniu na zimno. Nie polecam takich z ringiem stalowym, bo mi po kontakcie z nadwęglanem puścił "chmurę" rdzy. Oczywiście skoro cold crash nie wchodzi w grę. Rozumiem, ze potem ten worek trzymasz na cala dlugosc cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 W niniejszym wątku rozpatrujemy (miesząc ze sobą) dwie rożne filtracje. Uściślam narzędzie zaprezentowane w mojej wypowiedzi służy tylko i wyłącznie do cedzenia brzeczki po gotowaniu i wystudzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 57 minut temu, filipendo125 napisał: Rozumiem, ze potem ten worek trzymasz na cala dlugosc cichej? Nie, jeśli tak robię, to mówię o przelewaniu z cichej do wiadra do rozlewu po chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek42 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) Po warzeniu i wystudzeniu brzeczki w moim kociołku wprowadzam ja w ruch wirowy a następnie zostawiam na 20 min.... wszystkie osady uloza się w ładny stożek . Brzeczke spuszczam przez kranik - wolnym strumieniem .Czasami jak bardziej chmiele to dodatkowo na koniec węża zakładam pończoche . Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez jarek42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 5 minut temu, jarek42 napisał: Po warzeniu i wysuszeniu brzeczki w moim kociołku wprowadzam ja w ruch wirowy a następnie zostawiam na 20 min.... wszystkie osady uloza się w ładny stożek . Brzeczke spuszczam przez kranik - wolnym strumieniem .Czasami jak bardziej chmiele to dodatkowo na koniec węża zakładam pończoche . Suszysz brzeczke? Jaka średnica kociołka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek42 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 2 minuty temu, anteks napisał: Suszysz brzeczke? Jaka średnica kociołka? Tak.... na sznurach... niestety autokorekta czasami potrafi zaskoczyć ? kocioł klarstein średnica chyba 30 cm ... nie mierzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 6 minut temu, jarek42 napisał: Tak.... na sznurach... niestety autokorekta czasami potrafi zaskoczyć ? kocioł klarstein średnica chyba 30 cm ... nie mierzyłem Wrzucisz kiedyś fote tego stożka? Nigdy w elektryku nie udało mi sie zrobić takowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek42 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Ok nie widzę problemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) przy innych garach nie mam problemu ps chmielu jakieś 3-4kg Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 U mnie w GF też przeważnie nie ma problemu (tu 200g chmielu), nic nie przerabiane oryginalna konfiguracja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się