filipendo125 Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Siemanko! Mam juz za soba kilka warek, ale niedawno po zrobieniu Vermont IPA doszlo u mnie do gushingu. Piwo bylo chmielone na zimno i mam wrazenie,ze chmiel, ktory sie dostal do butelek spowodowal ow gushing. Oczywiscie Surowca do refermentacji byla odpowiednia ilosc - uzywalem akurat cukru per butelka, wiec gdyby akcja byla tylko w kilku butelkach, to bym sie nad tym zastanowil, ale tutaj niestety duza czesc warki tak wyszla. No i tutaj pytanko: 1) Co robicie z chmielem po gotowaniu? Filtrujecie czy przelewacie razem do fermentora? 2) Jesli filtrujecie, to myslicie, ze zwykla rurka z oplotu zrobi robote, czy macie moze inne lepsze sprawdzone sposoby? Widzialem pomysly na druciak, ponczoche i gaze, ale czy w takich przypadkach po prostu zakladacie to na koniec rurki, ktora lezy w piwie ? (PS. Hopspider na chwile obecna odpada) 3) Chmiele zazwyczaj granulatem - czy w takim przypadku ten chmiel w cos pakowac czy moze jest to zbedne? Rozwazalem wstepnie przy nastepnej warce zapakowanie chmielu + innego dodatku (mango orzy nastepnej warce) do dwoch woreczkow muslinowych i wrzucic je do piwa na cicha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Po chłodzeniu filtracja chmielin żeby brzeczka była czysta. Możesz zamieszać wszystko zostawić i niech osad opadnie i ściąganie brzeczki znad osadu. Licz się wtedy z większymi stratami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipendo125 Posted April 13, 2021 Author Share Posted April 13, 2021 4 minuty temu, Juniorek napisał: Po chłodzeniu filtracja chmielin żeby brzeczka była czysta. Możesz zamieszać wszystko zostawić i niech osad opadnie i ściąganie brzeczki znad osadu. Licz się wtedy z większymi stratami No wlasnie ogolnie to chcialbym, zeby te straty byly jak najmniejsze. Ile +- tracisz na takiej filtracji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Żeby uzyskać Warkę 20l muszę mieć przed około 22-24l zależy jak mocno chmielone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Od lat używamy czegoś takiego oczywiście przeszło pewne modyfikacje, ale założenie zostało niezmienne. Nie dość, że dobrze filtruje to jeszcze poprawia napowietrzenie brzeczki. Straty, nie sądzę by były większe niż 0,3 -0,4 litra, tyle ile zostanie w chmielu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kszysztofiks Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Właśnie miałem założyć podobny temat... Planuje chmielenie ma zimno i plan mam taki: przeleje z burzliwej na cichą do fermentatora z oplotem na dnie którego będę miał chmiel ... Następne po określonym czasie będę butelkować ... A wężyk z oplotem mi to ładne przefiltruje... da to radę czy się zapcha? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipendo125 Posted April 13, 2021 Author Share Posted April 13, 2021 19 minut temu, anmar napisał: Od lat używamy czegoś takiego oczywiście przeszło pewne modyfikacje, ale założenie zostało niezmienne. Nie dość, że dobrze filtruje to jeszcze poprawia napowietrzenie brzeczki. Straty, nie sądzę by były większe niż 0,3 -0,4 litra, tyle ile zostanie w chmielu @anmar To zdjecie jakies male, czy moglbys ewentualnie wrzucic jeszcze raz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Poszukaj sobie jest w moich załącznikach na tym forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 @filipendo125https://alkohole-domowe.pl/worek-do-filtracji-moszczu-stozek-7-litrow-p443 to chyba to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 43 minuty temu, Kszysztofiks napisał: Właśnie miałem założyć podobny temat... Planuje chmielenie ma zimno i plan mam taki: przeleje z burzliwej na cichą do fermentatora z oplotem na dnie którego będę miał chmiel ... Następne po określonym czasie będę butelkować ... A wężyk z oplotem mi to ładne przefiltruje... da to radę czy się zapcha? Wężyk z oplotem przepuści sporo chmielu, wbrew pozorom tam powstają spore szpary. Pończocha i/lub druciak poradzą sobie zdecydowanie lepiej. Kszysztofiks 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipendo125 Posted April 13, 2021 Author Share Posted April 13, 2021 8 minut temu, punix napisał: Wężyk z oplotem przepuści sporo chmielu, wbrew pozorom tam powstają spore szpary. Pończocha i/lub druciak poradzą sobie zdecydowanie lepiej. To jeszcze jedno szybkie pytanko (moze dosyc oczywiste): Rozumiem, ze ponczoche wkladasz na koncowce, ktora zanurzasz w piwie a nie w tym, ktorym Ci wyplywa koncowa brzeczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Pończocha właśnie na wylocie, a na wlocie druciak. Opcjonalnie druciak również można obciągnąć pończochą, ale takiej konfiguracji jeszcze nie próbowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Pończochę zakładasz na końcówkę, gdzie brzeczka wypływa. Nie zapomnij też przed tym zabiegiem porządnie wygotować pończochy (pozbywasz się wtedy z nich barwnika) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipendo125 Posted April 13, 2021 Author Share Posted April 13, 2021 Probowalem ostatnio tak filtrowac, ale ponczocha mi sie przypychala chmielinami i musialem troche ponczoche naciagac, zeby cos wgl lecialo. Po jakims czasie musialem ja zdjac, bo nie lecialo kompletnie nic, dlatego wlasnie mam takie mieszane uczucia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Można kupić też odpowiednio duży worek filtracyjny z nylonu, ułożyć w wiadrze po dezynfekcji, lać do niego i potem powoli wyciągnąć z chmielinami po chmieleniu na zimno. Nie polecam takich z ringiem stalowym, bo mi po kontakcie z nadwęglanem puścił "chmurę" rdzy. Oczywiście skoro cold crash nie wchodzi w grę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipendo125 Posted April 14, 2021 Author Share Posted April 14, 2021 18 godzin temu, Łachim napisał: Można kupić też odpowiednio duży worek filtracyjny z nylonu, ułożyć w wiadrze po dezynfekcji, lać do niego i potem powoli wyciągnąć z chmielinami po chmieleniu na zimno. Nie polecam takich z ringiem stalowym, bo mi po kontakcie z nadwęglanem puścił "chmurę" rdzy. Oczywiście skoro cold crash nie wchodzi w grę. Rozumiem, ze potem ten worek trzymasz na cala dlugosc cichej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted April 14, 2021 Share Posted April 14, 2021 W niniejszym wątku rozpatrujemy (miesząc ze sobą) dwie rożne filtracje. Uściślam narzędzie zaprezentowane w mojej wypowiedzi służy tylko i wyłącznie do cedzenia brzeczki po gotowaniu i wystudzeniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 14, 2021 Share Posted April 14, 2021 57 minut temu, filipendo125 napisał: Rozumiem, ze potem ten worek trzymasz na cala dlugosc cichej? Nie, jeśli tak robię, to mówię o przelewaniu z cichej do wiadra do rozlewu po chmieleniu na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek42 Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 (edited) Po warzeniu i wystudzeniu brzeczki w moim kociołku wprowadzam ja w ruch wirowy a następnie zostawiam na 20 min.... wszystkie osady uloza się w ładny stożek . Brzeczke spuszczam przez kranik - wolnym strumieniem .Czasami jak bardziej chmiele to dodatkowo na koniec węża zakładam pończoche . Edited April 25, 2021 by jarek42 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 5 minut temu, jarek42 napisał: Po warzeniu i wysuszeniu brzeczki w moim kociołku wprowadzam ja w ruch wirowy a następnie zostawiam na 20 min.... wszystkie osady uloza się w ładny stożek . Brzeczke spuszczam przez kranik - wolnym strumieniem .Czasami jak bardziej chmiele to dodatkowo na koniec węża zakładam pończoche . Suszysz brzeczke? Jaka średnica kociołka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek42 Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 2 minuty temu, anteks napisał: Suszysz brzeczke? Jaka średnica kociołka? Tak.... na sznurach... niestety autokorekta czasami potrafi zaskoczyć ? kocioł klarstein średnica chyba 30 cm ... nie mierzyłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 6 minut temu, jarek42 napisał: Tak.... na sznurach... niestety autokorekta czasami potrafi zaskoczyć ? kocioł klarstein średnica chyba 30 cm ... nie mierzyłem Wrzucisz kiedyś fote tego stożka? Nigdy w elektryku nie udało mi sie zrobić takowego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek42 Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 Ok nie widzę problemu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 (edited) przy innych garach nie mam problemu ps chmielu jakieś 3-4kg Edited April 25, 2021 by anteks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 U mnie w GF też przeważnie nie ma problemu (tu 200g chmielu), nic nie przerabiane oryginalna konfiguracja: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts