Karolus Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 Mam obecnie na końcu fermentacji White IPA, na dniach będę dodawał chmiel na zimno. No i mam trochę zagwozdkę, czy piwo w tym stylu poddaje się również CC? piwo ma być z natury mętne więc trochę obawiam się czy CC za bardzo mi go nie sklaruje. Drugie pytanie to jak liczyć czas chmielenia na zimno przy CC (może głupie pytanie ale to moje drugie piwo z chmieleniem na zimno), czy czas w lodówce wlicza się do czasu chmielenia na zimno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 Tak, bo mętność nie ma pochodzić od drobin chmielu, które wnoszą szorstkość, tylko od różnych substancji z chmielu (o ile dobrze kojarzę głównie polifenoli czy ich kompleksów z białkami), które do piwa się przedostały. Ja bym nie liczył czasu w lodówce jako czasu chmielenia, natomiast nie ma sensu go przedłużać, bo wtedy z chmielu może się wciąż przedostawać "łodygowość". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karolus Posted April 20, 2021 Author Share Posted April 20, 2021 no właśnie boję się o "trawę" czyli chmielić na zimno przez ~3dni potem do lodówki na CC (kolejne 2-3dni) i będzie OK? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 Spokojnie wystarczy 24-48h i później cold crash. O trawę w takim schemacie (a nawet 3+3 dni) nie martwiłbym się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karolus Posted April 20, 2021 Author Share Posted April 20, 2021 dzięki, pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 Wszyscy się boją "łodygi" jak diabła, a mieli wy tego diabła w butelkach? Łachim 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 Tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: Wszyscy się boją "łodygi" jak diabła, a mieli wy tego diabła w butelkach? Sugerujesz, że ten problem w praktyce nie występuje, czy co? To jest jedna z najczęstszych wad w mocno chmielonych piwach domowych, na konkursach występuje notorycznie. Inna kwestia, że bierze się częściej raczej ze słabej filtracji drobin chmielu (co jest powiązane właśnie cold crashem, który w tym bardzo pomaga), a nie z przedłużonego czasu chmielenia na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmk1 Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 8 godzin temu, Oskaliber napisał: Sugerujesz, że ten problem w praktyce nie występuje, czy co? To jest jedna z najczęstszych wad w mocno chmielonych piwach domowych, na konkursach występuje notorycznie. Inna kwestia, że bierze się częściej raczej ze słabej filtracji drobin chmielu (co jest powiązane właśnie cold crashem, który w tym bardzo pomaga), a nie z przedłużonego czasu chmielenia na zimno. Jakieś podpowiedzi jak wspomóc filtrację oprócz CC? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 8 godzin temu, Oskaliber napisał: ...bierze się częściej raczej ze słabej filtracji drobin chmielu ... a nie z przedłużonego czasu chmielenia na zimno. No i o to właśnie mi chodzi. Wszędzie można przeczytać, że chmielenie dłuższe niż 2-3 wprowadza łodygę. Chmielę czasami tydzień, albo całą fermentację i łodyg nie mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 Zależy ile dajesz chmielu i jakiego. Ja jakiś czas temu przetrzymałem West Coasta za długo i wyszedł taki smak zielonej kawy w pierwszym łyku. Tragedii nie było, ale jednak lepiej tego uniknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 14 godzin temu, tmk1 napisał: Jakieś podpowiedzi jak wspomóc filtrację oprócz CC? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Druciak na wąż od strony gdzie ciągniesz piwo i jakiś filtr/pończocha na drugą. Ale cold crash i tak jest moim zdaniem kluczowy. tmk1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 22, 2021 Share Posted April 22, 2021 W dniu 21.04.2021 o 08:01, tmk1 napisał: Jakieś podpowiedzi jak wspomóc filtrację oprócz CC? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Kolego, ja wspomagam się bardzo gęstym sitem winiarskim, bardzo ładnie wybiera wszystkie drobiny chmielu, jednak jest to upierdliwe o tyle, że po pierwsze sitko często się zatyka i trzeba je płukać, a po drugie trzeba je odpowiednio umiejscowić i trzymać tak żeby nie napowietrzyć piwa. Ale generalnie funkcjonuje. Druciak, filtr, czy pończocha może są i dobre, ale też się zatykają i bardzo ciężko jest je wypłukać, z sitkiem jest prościej, obracasz do góry nogami, puszczasz wodę i znowu jest czyste, później do piro na chwilę, żeby zdezynfekować i tak przy warce 25 litrowej ze 3. 4 razy, choć to zależy oczywiście od stopnia zanieczyszczenia drobinami chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 22, 2021 Share Posted April 22, 2021 Druciaki i pończochy lepiej używać jednorazowo. Drogie to nie jest a dobrze dopłukać faktycznie ciężko. No ale tak jak mówisz, różne filtry mogą się nadać, wszystko kwestia gęstości oczka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now