_Beny_ Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Hej, dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem spławik - w wodzie pokazuje 0, czyli ok. A czemu w instrukcji jest napisane, że najpierw burzliwa w 18-22C, a potem cicha w 10-15C, a Ty radzisz odwrotnie (czyli najpierw 14-15C, a potem do cieplejszego)?? Sprawdziłem - teraz ma 10 BLG, wydaje mi się, że kilka dni temu było 12 - czyli spadło. To co, do ciepła je teraz przenieść i mierzyć BLG co kilka dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 18 minut temu, _Beny_ napisał(a): . A czemu w instrukcji jest napisane Trzeba zapytać autora instrukcji. Sprawdź historyczny wątek: Edit: OK. Piwoszarnia widzę nadal w formie... Edytowane 19 Lutego przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 30 minut temu, _Beny_ napisał(a): czemu w instrukcji jest napisane, że najpierw burzliwa w 18-22C, a potem cicha w 10-15C Bo te wszystkie instrukcje zakładają taki schemat: burzliwa - cicha, temperatura taka żeby szybko poszło, butelkowanie po 2 tygodniach, bo kto będzie długo czekać. Nikt w nich nie pisze o detalach takich jak natlenianie, rozpoczynanie maksymalne nisko, stopniowe podnoszenie temperatury itp. Zapomnij o instrukcjach, poczytaj forum 😁 Edytowane 19 Lutego przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 26 minut temu, _Beny_ napisał(a): Hej, dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem spławik - w wodzie pokazuje 0, czyli ok. A czemu w instrukcji jest napisane, że najpierw burzliwa w 18-22C, a potem cicha w 10-15C, a Ty radzisz odwrotnie (czyli najpierw 14-15C, a potem do cieplejszego)?? Sprawdziłem - teraz ma 10 BLG, wydaje mi się, że kilka dni temu było 12 - czyli spadło. To co, do ciepła je teraz przenieść i mierzyć BLG co kilka dni? Ale że po 4 tyg jest 10blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Beny_ Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego @zasada - tak, w Piwoszarni kupowałem ten zestaw (nie podawałem nazwy sklepu, aby nie było, że robię jakąś reklamę, ale jeśli można to ok). @anteks - tak, po w sumie 4 tygodniach (1 tydzień w temperaturze 21-22C, i teraz przeszło 3 tygodnie w temperaturze 15C) - ma BLG aktualnie 10. Da się je uratować? W smaku jest ok. To co, przenieść je do ciepełka, aby dofermentowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Zrob zdjęcie spławika ktorym mierzysz. Mi to wydaje się niemożliwe. Moze 1.010 ale nie 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Beny_ Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego To jest to zielone pole i pokazuje 10. Aha, dobra, już widzę mój błąd:> Sugerowałem się, że to jest BLG (napisane jest 'beer' przy tej skali). Jednak dopiero teraz spojrzałem i na dole, w innej skali, jest podpis BRIX. Wygooglowalem i okazuje się, że to prawie to samo w sumie co BLG. Czyli BRIXów pokazuje 2.5. Czy to sporo zmienia, jeśli chodzi o pytanie - butelkować czy jeszcze nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 3 minuty temu, _Beny_ napisał(a): Czy to sporo zmienia, jeśli chodzi o pytanie - butelkować czy jeszcze nie? To nie brixy tylko gravity..Tak jak myślałem..Zmienia wszystko. Dla pewności przenies w ciepłe, zmierz po 3 dniach i jesli nadal pomiar taki sam butelkuj. No i poczytaj o skalach _Beny_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Beny_ Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Tajest! Przeniesione. Dzięki wielkie za pomoc. I oczywiście zadanie domowe odrobię:> Następne piwo to będzie Głowa Smoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 19 Lutego Udostępnij Opublikowano 19 Lutego jesli masz 1.010 to masz około 2,5BLG czyli prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 8 godzin temu, _Beny_ napisał(a): I oczywiście zadanie domowe odrobię:> Następne piwo to będzie Głowa Smoka. I zmień sklep. Kara za taką instrukcję powinna być surowa. _Beny_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi