Eselchen Posted May 4, 2021 Share Posted May 4, 2021 (edited) Cześć, chciałbym zapytać co myślicie o beczce do fermentacji? Klasyczne fermentory odpadają ponieważ nie wchodzą mi do lodówki a ta beczka ma idealne wymiary dla mnie. Edited May 4, 2021 by Eselchen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzych132 Posted May 4, 2021 Share Posted May 4, 2021 Popraw linka Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 4, 2021 Share Posted May 4, 2021 A coś o tej beczce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted May 4, 2021 Author Share Posted May 4, 2021 Link poprawiony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 4, 2021 Share Posted May 4, 2021 Wygląda ok, trochę te uchwyty zastanawiają - czy nie są puste w środku, bo pewnie ciężko będzie je tam umyć. Nie wiem czy zakrętka będzie szczelna, choć to przy standardowej fermentacji akurat nie problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 4, 2021 Share Posted May 4, 2021 jak wejdzie do lodówki i możesz ja umyć i zdezyfekowac to OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted May 5, 2021 Share Posted May 5, 2021 No i warki mniejsze niż 20l przy takiej beczce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpiozo Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 Używam podobnych tylko 50L. Jeśli średnica wieka jest ta sama to pasuje do nich uszczelka od szybkowaru 22cm. Mycie troche bardziej uciążliwe niż zwykłe wiaderka. Polecam co jakiś czas używać NaOH, szczególnie do tych rączek (u mnie są puste w srodku). Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 Jak widać są opinie, że beczułka sprawdza się świetnie (minuta 7:33): Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzych132 Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 Mam, używam. Szczelna nie jest, docinałem uszczelkę i z silikonu jest lepiej. Poza tym ciężko się do czegoś przyczepić. Miałem dwie, jedną wymieniłem, druga jeszcze służy, ale jej czas dobiega końca ponieważ ma już z 3 lata w ruchu ciągłym. Gdybym musiał dopasować do wielkości lodówki to kupiłbym ponownie, jeśli wielkość lodówki nie jest ograniczeniem to wybrałbym coś innego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted May 7, 2021 Author Share Posted May 7, 2021 W dniu 6.05.2021 o 22:49, Krzych132 napisał: Mam, używam. Szczelna nie jest, docinałem uszczelkę i z silikonu jest lepiej. Poza tym ciężko się do czegoś przyczepić. Miałem dwie, jedną wymieniłem, druga jeszcze służy, ale jej czas dobiega końca ponieważ ma już z 3 lata w ruchu ciągłym. Gdybym musiał dopasować do wielkości lodówki to kupiłbym ponownie, jeśli wielkość lodówki nie jest ograniczeniem to wybrałbym coś innego. Właśnie dotarła do mnie beczułka i zaniepokoił mnie zapach plastiku wewnątrz. Na razie zalałem ją NaOH. Czy miałeś taki problem? Odnośnie uszczelki silikonowej - możesz podać jaka to uszczelka powinna być i gdzie można kupić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted May 8, 2021 Share Posted May 8, 2021 4 godziny temu, Eselchen napisał: docinałem uszczelkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts