Nomic Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Dzień dobry, bardzo proszę o podpowiedź, mianowicie piwo w butelce posiada farfocle (zdjęcie), po przelaniu do szklanki staje się magia - farfocli brak (zdjęcie). Smak, aromat bez zarzutów, przyjemne w odbiorze. Szkockie Eksportowe: słody viking malt, drożdże - gęstwa po us-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Może to drożdże osiadły na butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Zapewne większość drożdży osiada gdzieś na elementach butelki po drodze. Ładne zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Dziękuję za wyjaśnienia i za uznanie zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Spotkałem się z takim zjawiskiem w butelce Miłosławia i od producenta dostałem wyjaśnienie, że są to białka wytrącone przez taniny i związki z chmielu. No i farfocle znikną po przelaniu do szklanki bo co2 rozbije wiązania. No i tak się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Zmętnienie na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Zmętnienie to lekkie zamglenie całego piwa. Tutaj spotykamy się ze zjawiskiem zapewne zależnym od jakością użytych słodów i zawartością w nich białka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Nie do końca. Definicja: https://wiki.piwo.org/Zm%C4%99tnienie_na_zimno Więcej białek i garbników = większe farfocle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Zatem Farfocle to zmętnienie na bogato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 3 godziny temu, yoshko napisał: No i farfocle znikną po przelaniu do szklanki bo co2 rozbije wiązania. No i tak się stało. Dokładnie tak się dzieje u mnie, Wszystko znika po przelaniu do szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 3 godziny temu, wizi napisał: Zmętnienie na zimno? Cały czas uczę się i mogę oczywiście mylić się, ale to nie wygląda na zmętnienie na zimno. Z tego co doczytałem : "Zimny osad powoduje mętnienie piwa w butelkach po schłodzeniu... a po podgrzaniu częściowo ponownie się rozpuszczają." Piwo stoi w piwnicy w temperaturze 18°C, po przeniesieniu do domu do wyższej temp. farfocle dalej radośnie sobie pływają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się