smola Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 11 godzin temu, krzysiek9999 napisał: Co to znaczy na tym samym poziomie? Takim tanim balingometrem jesteś w stanie określić Blg z dokładnością do 0,5. Teraz mierząc raz, a potem po 3 dniach nie zauważasz, że fermentacja trwa dalej i spadło właśnie o te 0,5. I nie wiemy, czy odfermentowało do końca. Załóżmy, że zostało tylko właśnie 0,5Blg nieprzefermentowanych cukrów. Wiesz jaki to odpowiednik cukru w 20litrowej warce? 100g. Czyli tyle, ile ja średnio dodaję do nagazowania piwa w butelkach. Dużo, prawda? Wiesz, przepraszam, ale jak czytam takie posty, to czuję się jak na forum audiofilów lub elektrodzie. Chcesz być tak dokładny w pomiarach fermentacji, a ja myślę, że ważniejsza jest powtarzalność warzenia i fermentacji, nie sądzisz? majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 11 godzin temu, fotohobby napisał: ... Poza tym, pisałeś coś o dokładność 0.01 BLG Nikt z taką nie mierzy, bo jest to po prostu niepotrzebne W ogóle pomiar Blg żeby stwierdzić zakończenie fermentacji jest niepotrzebny. Przecież to widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Z tym się zgadzam, teraz nawet mając refraktometr nie robię dwóch pomiarów na koniec , ale osoba, która robi pierwsze warki może tego nie potrafić ocenić bez zmierzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 23 godziny temu, fotohobby napisał: Najwyraźniej jestem w stanie stwierdzić, czy spławik ustabilizował się w tej samej pozycji, bo na 90 warek przegazowana była jedna i to z uwagi na dzikusy, które dostały się przy rozlewie. Poza tym, pisałeś coś o dokładność 0.01 BLG Nikt z taką nie mierzy, bo jest to po prostu niepotrzebne Blg dzisiaj wynosi 2 sprawdzę jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 18 godzin temu, smola napisał: Wiesz, przepraszam, ale jak czytam takie posty, to czuję się jak na forum audiofilów lub elektrodzie. Chcesz być tak dokładny w pomiarach fermentacji, a ja myślę, że ważniejsza jest powtarzalność warzenia i fermentacji, nie sądzisz? Właśnie dokładnie tak sądzę. Ja teraz mierzę tylko Blg na starcie, a i to celem kontroli, bo po tylu warkach już wiem ile mi wyjdzie. Post był nieco ironiczny - po prostu te pomiary niewiele dają. Mi oczywiście też zdarzyły się granaty, a wtedy akurat mierzyłem Blg po fermentacji i stało. Przez tydzień, a nie przez 3 dni. A potem ruszyło w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 2 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 W dniu 1.06.2021 o 13:21, Bercias napisał: Blg dzisiaj wynosi 2 sprawdzę jutro Dzisiaj mierzyłem i wynosi 1 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 33 minuty temu, Bercias napisał: Dzisiaj mierzyłem i wynosi 1 blg No to fermentacja w pełni. Jeszcze co najmniej tydzień, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Dziwne, że po 23 dniach fermentacji spada w tempie 1BLG/dwa dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 10 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 W dniu 3.06.2021 o 11:29, fotohobby napisał: Dziwne, że po 23 dniach fermentacji spada w tempie 1BLG/dwa dni Moze lekko mi się źle zmierzyło ale Na pewno jest nadal 1blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 To do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 11 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 15 godzin temu, fotohobby napisał: To do butelek Nadal jest 1 blg to dawać do butelek juz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Tak, pisałem przecież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 W dniu 12.06.2021 o 09:04, fotohobby napisał: Tak, pisałem przecież. Juz przelałem do butelek ile czekac trzeba teraz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Nagazowanie pewnie około 1-2 tygodni, jeśli wytrzymasz 2 tygodnie bez otworzenia pierwszej butelki, to będzie coś A później próbuj raz na jakiś czas, będziesz miał od razu doświadczenie, jak piwo dojrzewa (bo zestarzeć się raczej nie zdąży ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 14 godzin temu, punix napisał: Nagazowanie pewnie około 1-2 tygodni, jeśli wytrzymasz 2 tygodnie bez otworzenia pierwszej butelki, to będzie coś A później próbuj raz na jakiś czas, będziesz miał od razu doświadczenie, jak piwo dojrzewa (bo zestarzeć się raczej nie zdąży ). Ja juz wczoraj chciałem wypic pierwsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 W dniu 14.06.2021 o 13:23, Bercias napisał: Ja juz wczoraj chciałem wypic pierwsze Mija pierwszy tydzień a na dnie butelki widać osad jeszcze się nie rozpuściła do końca tabletka ktora miala ro nagazowac piwo wiesz moze jak długo to bedzie trwalo niestety lodowka mi walnęła i mam 15 stopni w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Ten osad to nie pozostałość tabletki, tylko drożdże, które przerobiły surowiec do refermentacji i opadły na dno. Ten osąd już tam pozostanie. Teraz zostaw je jeszczec 2-3dni, żeby CO2 rozpuścił się w piwie i możesz pić. Edytowane 21 Czerwca 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Otworzyłem swoje pierwsze piwko przelałem je do kufla a końcówkę piwa przelałem do szklanki na 2 zdjeciu piwo jest mało gazowane i przy końcówce smaku czuć gorycz i smierdzi drożdżami i chciałem się dowiedzieć czy wszystko zrobilem dobrze ? I czy można to pic czy mój brzuch tego nie wytrzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 W dniu 21.06.2021 o 10:37, fotohobby napisał: Ten osad to nie pozostałość tabletki, tylko drożdże, które przerobiły surowiec do refermentacji i opadły na dno. Ten osąd już tam pozostanie. Teraz zostaw je jeszczec 2-3dni, żeby CO2 rozpuścił się w piwie i możesz pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 (edytowane) Normalna sprawa. Lej bez drożdży, z czasem (kolejnymi warkami) pewnie będziesz tego osadu miał mniej, jak po fermentacji lepiej wyklarujesz piwo, ale i tak zawsze trochę drożdży będzie po refermentacji. Zależy od szczepu, dobrze butelki trzymać w lodówce w pionie, wtedy osady opadają na dno i trochę się zbijają. Edytowane 1 Lipca 2021 przez Łachim Redakcyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się