blumszfeld98 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 hej, kilka tygodni temu odstawiłem do fermentora pierwszą warkę w życiu - hefeweizena z brewkitu. niestety z uwagi na wysokie temperatury w tamtym czasie, temperatura brzeczki wynosiła ponad 25° przez dobre kilka dni. piwo zadevydowałem się i tak zabutelkować i odstawić na refermentacje, ale zacząłem się zastanawiać -czy nie narażam się na żadne niebezpieczeństwo pijąc piwo, którego drożdże fermentowały w znacznie za wysokiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Piwo będzie bardziej estrowe, będzie miało więcej fuzli, co może powodować większego kaca, ale jeśli chodzi o ryzyko innego zatrucia, to nie martwiłbym się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 19 minut temu, blumszfeld98 napisał: czy nie narażam się na żadne niebezpieczeństwo pijąc piwo Nie. Najwyżej kac będzie większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Eee tam, żadnego kaca nie będziesz miał, piwo będzie miało sporo estrów ale banan to wszystko pewnie przykryje. Smacznego Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 15 minut temu, Muchor napisał: Eee tam, żadnego kaca nie będziesz miał, piwo będzie miało sporo estrów ale banan to wszystko pewnie przykryje. Smacznego Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka A skąd takie przekonanie, że nie będzie miał kaca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 A skąd takie przekonanie, że nie będzie miał kaca?Bo pierwsza warka smakuje najlepiej w życiu, niezależnie od temperatury fermentacji. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Ululasz się 3 a nie 5 piwami i ból głowy murowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Skosztuj i daj znać Mnie smakowało pierwsze 27C fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się