Skocz do zawartości

za wysoka temperatura fermentacji - czy bezpieczne to pić?


blumszfeld98

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

kilka tygodni temu odstawiłem do fermentora pierwszą warkę w życiu - hefeweizena z brewkitu. niestety z uwagi na wysokie temperatury w tamtym czasie, temperatura brzeczki wynosiła ponad 25° przez dobre kilka dni. piwo zadevydowałem się i tak zabutelkować i odstawić na refermentacje, ale zacząłem się zastanawiać -czy nie narażam się na żadne niebezpieczeństwo pijąc piwo, którego drożdże fermentowały w znacznie za wysokiej temperaturze? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Muchor napisał:

Eee tam, żadnego kaca nie będziesz miał, piwo będzie miało sporo estrów ale banan to wszystko pewnie przykryje. Smacznego emoji481.png

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
 

A skąd takie przekonanie, że nie będzie miał kaca?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.