Dockins Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Cześć, Uwarzyłem ostatnio amerykańskiego pszeniczniaka (to moja 11 warka), miał być lekki i orzeźwiający. Przy butelkowaniu spróbowałem i, niestety, piwo jest zbyt gorzkie jak na ten styl, przynajmniej według mnie. Co mogło mieć na to wpływ? Początkowa gęstość była na poziomie 13 BLG, po tygodniu piwo zeszło do 5, więc zlałem na cichą, aby sobie dofermentowało. Planowo miało stać tydzień, ale niestety ze względu na natłok obowiązków stało 2,5 tygodnia. Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 A może tak coś o chmieleniu nam powiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) Po co po tygodniu przelewałeś niedofermentowane piwo? z 13 na 5 BLG to jakieś 62% odfermentowania, mało. Edytowane 22 Czerwca 2021 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dockins Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) Chmielenie: 1 min: Willamette 30g 60 min: Cascade 30g Edytowane 22 Czerwca 2021 przez Dockins Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dockins Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 5 minut temu, skazi napisał: Po co po tygodniu przelewałeś niedofermentowane piwo? z 13 na 5 BLG to jakieś 62% odfermentowania, mało. Aby pobudzić drożdże, żeby dofermentowało. Fermentacja burzliwa ustała i przez 3 dni nic się nie działo, więc zlałem do drugiego fermentora i po kilku dniach zeszło do 2 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 6 minut temu, Dockins napisał: Aby pobudzić drożdże, żeby dofermentowało To raczej tak nie działa. A odnośnie samego pytania: jak chłodziłeś? Bo jeśli pozwoliłeś stygnąć, to może z tego wynikać. No i jak dużo chmielu przedostało Ci się do fermentora. Może to stąd goryczka? Albo próbowałeś końcówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dockins Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 1 minutę temu, zasada napisał: jak chłodziłeś? Bo jeśli pozwoliłeś stygnąć, to może z tego wynikać. Chłodnicą zanurzeniową, więc chyba nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zakładając średni % alfa kwasów tych dwóch chmieli i że mówimy o warce 20l to wychodzi ok 30 IBU co jest górną granicą stylu American Wheat. Biorąc po uwagę fakt, że chmiel wrzucony na 1 minutę, ma styczność z gorącą brzeczką jeszcze minut kilka do momentu schłodzenia chociaż poniżej 80C, to IBU ostatecznie mogło wyjść jeszcze wyższe.Stąd może Twoje odczucie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Jeśli "polagerujesz" je w butelkach w lodówce (najlepiej na stojąco), a nie jest klarowne, jest szansa, że część goryczki zejdzie z osadem i będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 No właśnie. Popełniłem ten sam błąd raz co Ty. To jeden z trudności w tym stylu - zmieścić się w goryczce - bo amerykańskie mają dużo AA i łatwo przegiąć - skąd wiadomo że w rzeczywistości jest tyle ile pisze na paczce ?? Nie wiem czy coś z tym zrobisz ale ja już nauczyłem się na przyszłość eliminacji tego ryzyka do zera - na goryczkę Marynka - 15-20 gramów jest OK, a amerykańskie tylko na flame-out i na fermentację cichą. Na goryczkę do każdego piwa Marynka nie ma problemów. Teraz tylko odczekać co się stanie w czasie i jak się ułoży ale trudna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 A może w wodzie masz dużo siarczanów. Choć dla nieprzyjemnej goryczki musiałoby być ich naprawdę dużo. Tylko taki kierunek rozważań nadaję. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się