Cressi Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Witam serdecznie wszystkich. Wczoraj zrobiłem swoj pierwszy starter drożdżowy - drożdże FM52 Amerykański sen, 100g suchego ekstraktu, 1,1 litra wody. Brzeczka gotowana w garnku i po wychłodzeniu przelana do wysterylizowanej kolby. Całośc na mieszałce magnetycznej. Zrobiłem toto wczoraj po południu, a dziś na powierzchni już 2 cm piany. Wydaje mi się że proces postępuje naprawdę szybko. Zacierać dzisiaj, czy mogę poczekać do jutra? Ale czy do jutra to mi to drożdżowe towarzystwo nie padnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Cześć. Spokojnie możesz zaczekać do jutra. Widzę, że masz 2l kolbę, więc możesz zrobić jeszcze jedną porcję brzeczki i dolać do startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Dobry pomysł, dzięki. Z pół literka im dzisiaj dodam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Zobacz w kalkulatorze, czy musisz, bo może ten starter wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Brzeczkę możesz zagotować oraz chłodzić w kolbie, mniej roboty. Zawsze to trochę mniej roboty zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 14 minut temu, MienkiN napisał: Brzeczkę możesz zagotować oraz chłodzić w kolbie, mniej roboty. Zawsze to trochę mniej roboty @Cressi właśnie po to kolby są ze szkła borokrzemowego. Wtedy też możesz wygotować rdzeń mieszadła. Tylko łatwiej o wykipienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Tyle ze kuchence indukcyjnej trochę się to skomplikowane robi. Jakieś podkładki czy inne cuda. Tak, wiem ze można gotować w kolbie, ale w mim przypadku akurat prościej w garze, a kolbę wyprażyć w piekarniku. Jak kupie adapter do kuchenki indukcyjnej to być może przejdę na gotowanie w kolbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Spróbuj w "kąpieli wodnej". Kolba do garnka z wodą i całość na płytę. Ktoś kiedyś pisał, że te podkładki nie zawsze się sprawdzają. koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 A to rzeczywiście pokombinuje. Tylko czy brzeczka zacznie wrzeć. Może trzeba by jakoś podnieść temperaturę wrzenia wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 13 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2021 W dniu 7.07.2021 o 22:29, Mibor napisał: Spróbuj w "kąpieli wodnej". Kolba do garnka z wodą i całość na płytę. Ktoś kiedyś pisał, że te podkładki nie zawsze się sprawdzają. Wczoraj zagotowanie litra brzeczki w kolbie na podkładce zajęło mi godzinę. Podkładka albo się przegrzewała i wywalało zabezpieczenie termiczne płyty, albo była ledwie ciepła. Następnym razem spróbuję kąpieli wodnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się