bigos89 Opublikowano 2 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Cześć! Ostatniej niedzieli uwarzyłem pierwszą w swoim życiu warkę. Wydaję mi się, że jak na pierwszy raz wszystko poszło świetnie. Niestety, chyba przez zdenerwowanie nie przefiltrowałem brzeczki, którą przelałem do fermentora. Brzeczka była chłodzona przy pomocy wężownicy (po 30 minutach miała ok 30 st C). Pragnę zapytać, czy może to przynieść katastrofalne skutki i powinienem jak najszybciej coś z tym zrobić czy lepiej nie grzebać i przefiltrować na cichą fermentację? Pytam raczej o jakieś poważne konsekwencje niż o niuanse smakowe. Dodam, że warzone piwo to India Pale Ale. Mam nadzieję, że te mocno chmielone piwo przykryje ewentualne wady powstałe z nieodfiltrowanych chmieli i osadów. Z pozdrowieniem! Mateusz Rosiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Rosiński Opublikowano 2 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Cześć! Ostatniej niedzieli uwarzyłem pierwszą w swoim życiu warkę. Wydaję mi się, że jak na pierwszy raz wszystko poszło świetnie. Niestety, chyba przez zdenerwowanie nie przefiltrowałem brzeczki, którą przelałem do fermentora. Brzeczka była chłodzona przy pomocy wężownicy (po 30 minutach miała ok 30 st C). Pragnę zapytać, czy może to przynieść katastrofalne skutki i powinienem jak najszybciej coś z tym zrobić czy lepiej nie grzebać i przefiltrować na cichą fermentację? Pytam raczej o jakieś poważne konsekwencje niż o niuanse smakowe. Dodam, że warzone piwo to India Pale Ale. Mam nadzieję, że te mocno chmielone piwo przykryje ewentualne wady powstałe z nieodfiltrowanych chmieli i osadów. Z pozdrowieniem!Jak drożdże już zadane to zostaw jak jest. Jakie grzyby i w jakiej temperaturze zadałeś ?Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 2 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Zostaw jak jest. Jeśli chcesz to piwo trzymać w wiadrze przez np 3 - 4 tygodnie, to na Twoim miejscu bym tylko zlał na cichą po ponad tygodniu (kiedy to zrobić to już inna kwestia, zależy jakie drożdże, ile blg miała brzeczka i jak przebiega fermentacja). Duża ilość chmielu może sprawić, że goryczka będzie fest trawiasta, nieprzyjemna mocno. 18 minut temu, bigos89 napisał: Mam nadzieję, że te mocno chmielone piwo przykryje ewentualne wady powstałe z nieodfiltrowanych chmieli i osadów. No właśnie przy słabo chmielonym piwie ten problem byłby mniejszy. Jak jest dużo chmielu to problem wzrasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos89 Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 (edytowane) Dziękuję za podpowiedzi. Użyte drożdże to Lallemand Nottingham. Nawodnione drożdże dodałem do brzeczki o temp. 18-19 st C o zawartości 15blg ekstraktu. Chciałbym usłyszeć opinie osób, które też dały do fermentacji nieprzefiltrowaną brzeczkę. Edytowane 2 Listopada 2021 przez bigos89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 2 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Ale wlałeś do fermentora wszystko co było w garze? Tzn. z całym "szlamem" z dna? Czy jednak trochę zostało? Ogólnie nie przejmowałbym się. Następnym razem po prostu zdekantuj znad osadów i tyle. A to niech sobie fermentuje w spokoju - będzie smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos89 Opublikowano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 No właśnie wszystko. Nie wiem, spiąłem się i nie przemyślałem. Dam znać co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 3 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 Wyjdzie dobre piwo, nic się nie przejmuj. Daj mu spokojnie przefermentować, nawet jak uznasz, że już po wszystkim, daj mu jeszcze z tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 (edytowane) Swoje pierwsze zacierane piwo też tak zrobiłem. Na początku było świetne i miało bardzo intensywny chmielowy aromat. Niestety bardzo źle się zestarzało. Ale jak szybko to piwo wypijesz, to będzie dobrze. A pierwsze piwo pije się raczej szybko. Edytowane 4 Listopada 2021 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos89 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Obiecałem dać znać jak wyszło. We wszystkim mieliście rację. Piwo jest bardzo dobre (jak na pierwszą warkę), szybko znika, jest absolutnie pijalne i smaczne, nie ma łodygi czy trawiastości choć uważam, że jest uczucie "wysuszania" w ustach więc pozostawienie chmielin do fermentacji jakiś wpływ na pewno miało, choć nie są to skutki na tym etapie piwowarstwa tragiczne. Więc jeśli ktoś z Was znalazł się w tym wątku z podobnych powodów co ja - niech się nie przejmuje. Biniu, elroy i zasada 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Wysuszanie w ustach, uczucie ściągania, może być wynikiem wysładzania w zbyt wysokiej temperaturze lub niezakwaszoną wodą (polifenole z łuski słodu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się