Izbor Mściwy Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Cześć, przeglądając ostatnio tą książkę postanowiłem wypróbować kilka przepisów np WEED, FEED, AND MOW w książce jest 12,4 blg przy zasypie 4,3kg pilzneńskiego 0,45kg ryżu 0,34kg glukozy Jest to przepis na 19l a kiedy wklepie te wartości w brewness oblicza mi około 16blg czy coś odczytuje nie tak? W innych przepisach jest podobnie nie wiem jak te przepisy skalować kiedy w grę wchodzą słody specjalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 15 minut temu, Izbor Mściwy napisał: Jest to przepis na 19l a kiedy wklepie te wartości w brewness oblicza mi około 16blg czy coś odczytuje nie tak? W innych przepisach jest podobnie Jaka w książce jest założona wydajność a jaką wydajność masz założoną w programie? Plus jaką masz wydajność z ostatnich zacierań - to chyba najważniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 W programie mam założone 75% i tak mniej więcej wychodzi mi przy warzeniu natomiast w książce nie mogę znaleźć takich informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Z tego co kojarzę z wyjaśnień Jamila Zainascheffa (to prawdopodobnie jego receptura) z któregoś odcinka Brew Strong, przepisy są chyba wyskalowane do określonej ilości gotowego piwa czy tam ilości wchodzącej do fermentora, a nie brzeczki z osadami itp. Nie pamiętam szczegółów, ale z tego może wynikać różnica. Chyba w książce to jest wyjaśnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 19 litrów to w rozlewie chyba a nie brzeczka nastawa, nie wiem co przyjmujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 (edytowane) Na stronie 41 jest napisane, że przepisy są wyskalowane na 6 galonów na koniec gotowania, są też dalsze założenia. Edytowane 4 Listopada 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 8 minut temu, Łachim napisał: Na stronie 41 jest napisane, że przepisy są wyskalowane na 6 galonów na koniec gotowania, są też dalsze założenia. Angielskich czy amerykańskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Cytat The recipes in this book were originally created as all-grain, full-volume boil recipes, but we have created malt extract versions to make them more accessible for new brewers. However, the ingredient quantities and hopping schedules are still based on a 7-gallon boil (26.5L), with 6 gallons (23L) at the end of the boil, 5.5 gallons (21L) going into the fermenter, and 5 gallons (19L) going into the bottles or keg. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Dziękuję faktycznie popełniłem błąd przy obliczeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się