Izbor Mściwy Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Cześć, przeglądając ostatnio tą książkę postanowiłem wypróbować kilka przepisów np WEED, FEED, AND MOW w książce jest 12,4 blg przy zasypie 4,3kg pilzneńskiego 0,45kg ryżu 0,34kg glukozy Jest to przepis na 19l a kiedy wklepie te wartości w brewness oblicza mi około 16blg czy coś odczytuje nie tak? W innych przepisach jest podobnie nie wiem jak te przepisy skalować kiedy w grę wchodzą słody specjalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 15 minut temu, Izbor Mściwy napisał: Jest to przepis na 19l a kiedy wklepie te wartości w brewness oblicza mi około 16blg czy coś odczytuje nie tak? W innych przepisach jest podobnie Jaka w książce jest założona wydajność a jaką wydajność masz założoną w programie? Plus jaką masz wydajność z ostatnich zacierań - to chyba najważniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 W programie mam założone 75% i tak mniej więcej wychodzi mi przy warzeniu natomiast w książce nie mogę znaleźć takich informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Z tego co kojarzę z wyjaśnień Jamila Zainascheffa (to prawdopodobnie jego receptura) z któregoś odcinka Brew Strong, przepisy są chyba wyskalowane do określonej ilości gotowego piwa czy tam ilości wchodzącej do fermentora, a nie brzeczki z osadami itp. Nie pamiętam szczegółów, ale z tego może wynikać różnica. Chyba w książce to jest wyjaśnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 19 litrów to w rozlewie chyba a nie brzeczka nastawa, nie wiem co przyjmujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 (edytowane) Na stronie 41 jest napisane, że przepisy są wyskalowane na 6 galonów na koniec gotowania, są też dalsze założenia. Edytowane 4 Listopada 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 8 minut temu, Łachim napisał: Na stronie 41 jest napisane, że przepisy są wyskalowane na 6 galonów na koniec gotowania, są też dalsze założenia. Angielskich czy amerykańskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Cytat The recipes in this book were originally created as all-grain, full-volume boil recipes, but we have created malt extract versions to make them more accessible for new brewers. However, the ingredient quantities and hopping schedules are still based on a 7-gallon boil (26.5L), with 6 gallons (23L) at the end of the boil, 5.5 gallons (21L) going into the fermenter, and 5 gallons (19L) going into the bottles or keg. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Dziękuję faktycznie popełniłem błąd przy obliczeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi