Syllabub Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Witajcie, mam pytanie ile jest wstanie najwięcej pomieścić słodu Klarstein 50L by na spokojnie uwarzyć jak najwięcej piwa? Chciałbym warzyć na raz warki około 40l (12-16blg). Czy taki sprzęt da radę? Czy może szukać coś innego w stylu gar 70l z kranem? Jestem w początkowej fazie wyboru dla siebie sprzętu więc proszę o wyrozumiałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 11 minut temu, Syllabub napisał: ile jest wstanie najwięcej pomieścić słodu Klarstein 50L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Mój 40l royal na styk mieści 8kg słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 W tym wątku: kolega @Pabllo_Lodzwkleił receptury i sypie spokojnie 10kg też już zacierałem ok 10 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 2 godziny temu, Izbor Mściwy napisał: Mój 40l royal na styk mieści 8kg słodu Przy 3 litrach na kilogram słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 24 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Tak, chociaż wody wchodzi trochę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 24 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Ja mam coobre cb5 i 40l 16blg idzie spokojnie zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack.zbeer Opublikowano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Istnieje prosta opcja, którą można nazwać "uzupełnienie wody w fermentorze". Po prostu trzeba zrobić gęstszą brzeczkę i rozrzedzić ją przed fermentacją, tzn. część wody przeznaczonej do wysładzania dodać dopiero do wygotowanej brzeczki (oczywiście woda musi być sterylna, tj. wcześniej zagotowana). Takie rozwiązanie wspierają nawet popularne aplikacje dla piwowarów. Myślę, że w ten sposób tak do 20% możemy zwiększyć ilość brzeczki nastawnej uzyskanej z kotła, bez istotnego spadku wydajności zacierania, a w razie czego pół kilo słodu więcej do zacieru rozwiąże problem skutecznie, a drogie nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Trzeba tylko zawczasu wyliczyć ilość chmielu, bo izomeryzacja alfą-kwasów przebiega nieco inaczej w mniejszej objętości i większym BLG. Do 10% rozrzedzenia nie powinno to mieć większego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się