Hanys93 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 6 godzin temu, Pingwinho napisał: Są to narzędzia mające na celu osiągnięcie tego samego celu, i dlatego zamiast jechać atmosferycznie w 8 st., można jechać ciśnieniowo w 20 st. Nie uzyskasz tego samego celu. Smakowo bedzie sie mocno roznic. Pytanie jaki masz cel i jak ma smakowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 No to muszę się opowiedzieć za tymi, co nie czują "mocnej różnicy" Szczerze mówiąc nie mam dużego próby porównawczej, bo mam tylko trzy warki lagerów w 20C i 1bar. Różnicę czuję w jednym piwie, gdzie w 2 dniu fermentacji wywaliło mi źle umocowany korek w spuście i warka spieniła się, częściowo wyszła przez spust. To trwało tylko 6h, później wcisnąłem korek, zabezpieczyłem go i dobiłem CO2 do 1 bar, ale te 6h wystarczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Fermentuje w 15 - 18c pod ciśnieniem i jestem bardzo zadowolony ze swoich piw dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Pytania brzmialo czy lepiej fermentowac lagera cisnieniowo czy nie, moim zdaniem nie. Jesli ktos spyta czy przy kozlaku, badz podwojnym kozlaku lepsza jest dekokcja odpowiem tak, ale czy infuzyjny bedzie zly? Jak ktos sie spyta czy bawarskie pszeniczne lepiej zaszczepic podwojnie czy nie odpowiem ze lepiej tak, ale czy ten nie zaszczepiony podwojnie bedzie zly, lub fermentowany pod cienieniem a nie w otwartej kadzi bedzie zly? Mozna tez fermentowac cisnieniowo dajac odpowiedni czas lagerowania tez bedzie dobrze ale czy lepiej? Piwo to tak skomplikowany napoj ze kazde niuanse graja duza role w koncowym efekcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 18 godzin temu, Hanys93 napisał: Jak ktos sie spyta czy bawarskie pszeniczne lepiej zaszczepic podwojnie czy nie odpowiem ze lepiej tak Rozwiniesz proszę? witur i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Godzinę temu, smola napisał: Rozwiniesz proszę? Chodzi o podwojna fermentacje, czy jak ktos woli refermentacje w butelkach ale zaszczepiona (nastawiona drozdzami) brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 4 godziny temu, Hanys93 napisał: Chodzi o podwojna fermentacje, czy jak ktos woli refermentacje w butelkach ale zaszczepiona (nastawiona drozdzami) brzeczka. O widzisz, nieświadomie polepszam swoje weizeny, bo jako jedyne są wtórnie fermentowane w butelkach ?. Wszystkie inne wysycam sztucznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 5 godzin temu, Hanys93 napisał: Chodzi o podwojna fermentacje, czy jak ktos woli refermentacje w butelkach ale zaszczepiona (nastawiona drozdzami) brzeczka. ale że że dodane drożdże czy brzeczka do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 21 godzin temu, anteks napisał: ale że że dodane drożdże czy brzeczka do refermentacji? To i to. Brzeczka zadana swiezymi, witalnymi drozdzami. Po fazie rozmnozenia zlewasz to na przefermentowanego glownego Weizena a nastepnie odrazu w butelki/Kega. (Optymalnie beztlenowo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Brzmi jak mnóstwo roboty po nic, ale w sumie pasowałoby do piwa z problematycznym zasypem i potrójną dekokcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 4 godziny temu, Pingwinho napisał: Brzmi jak mnóstwo roboty po nic Jakby smakowalo tak samo jak z Unitanka pod cisnieniem to by sobie nikt roboty dodatkowej nie robil. To nie instytucje charytatywne. Na rynku z setkami tradycyjnych piw danego gatunku musisz sie smakowo wyrozniac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 4 hours ago, Hanys93 said: Jakby smakowalo tak samo jak z Unitanka pod cisnieniem to by sobie nikt roboty dodatkowej nie robil. To nie instytucje charytatywne. Na rynku z setkami tradycyjnych piw danego gatunku musisz sie smakowo wyrozniac. Może i tak, ale bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że wyróżnikiem dla konsumentów jest napis "refermentacja w butelce" na etykiecie. W końcu tradycja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2022 15 godzin temu, Pingwinho napisał: Może i tak, ale bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że wyróżnikiem dla konsumentów jest napis "refermentacja w butelce" na etykiecie. W końcu tradycja! Myślisz że klienci szukaja piw refermentowanych? Z moich obserwacji wynika że wiekszość refermentowanych piw wypuszczaja małe browary gdzie nie ma rozlewu ciśnieniowefo lub jest skopany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2022 17 minut temu, anteks napisał: Myślisz że klienci szukaja piw refermentowanych? Z moich obserwacji wynika że wiekszość refermentowanych piw wypuszczaja małe browary gdzie nie ma rozlewu ciśnieniowefo lub jest skopany Ale @Hanys93 pisze przecież o realiach niemieckich, bawarskich (chyba, że czegoś nie łapię). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Godzinę temu, zasada napisał: Ale @Hanys93 pisze przecież o realiach niemieckich, bawarskich (chyba, że czegoś nie łapię). Ale o refermenatcji w butelkachnie pisał Hanys ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2022 18 godzin temu, Pingwinho napisał: Może i tak, ale bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że wyróżnikiem dla konsumentów jest napis "refermentacja w butelce" na etykiecie. W końcu tradycja! Nazwali to nieco ladniej bo "bawarskie szlachetne dojrzewanie". Inicjatywe rozpoczely 3 znane browary z ktorych 2 sa zapewne i w Polsce znane tak jak Erdinger czy Schneider Weisse. Ale metode ta stosuje przy Weizenach wiecej browarow. Mozna to uznac jako chwyt marketingowy, wiadomo tradycja, pochodzenie skladnikow, wyglad sa waznym aspektem dla wielu klientow. Ale moim zdaniem fajna inicjatywa, pokazuje ile pracy i pasji wlozone jest w takie piwo - smakowo ma to moim zdaniem pozytywny efekt przy tym gatunku piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 On 8/12/2022 at 2:09 PM, anteks said: Myślisz że klienci szukaja piw refermentowanych? Sami z siebie raczej nie, ale napisanie na butelce "tradycyjna metoda refermentacji w butelce", "dojrzewane zgodnie z tradycją" itp. jest jakimś tam chwytem marketingowym. U nas też koncerny próbują nawiązywać do tradycyjnych (w domyśle, lepszych, mniej sztucznych) metod - a to otwarte kadzie, a to "tylko 3 składniki", a to szczycenie się iluś-set-letnią historią browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się