Skocz do zawartości

Przenoszenie szklanego słoja


Fradio

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do osób które do fermentacji używały szklanego słoja. 

Kupiłem szklany słój 23l w celu fermentacji interpretacji lambica. 

Zastanawiam się czy taki słój można przenosić z zawartością? Ktoś ma jakieś doświadczenia? 

Musialbym znieść 2 piętra w dół i przewieźć kilka km autem i zastanawiam się na ile to bezpieczne.

Opcja B to przewieźć w wiaderku i dopiero na miejscu przelać, ale musiał bym rozpocząć fermentacji w dość chłodnym na ten moment miejscu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam 15-to litrowy z uchwytem plastikowym i daje się nosić.

Zonk miałem tylko przy wylewaniu resztek do kibla - przy lekkim puknięciu o muszlę trzasł i 5l zawiesiny z gęstwą wylądowało na płytkach, a właściwie pod nimi, gdzie owa gęstwa pomstowała na mnie jeszcze z miesiąc, sądząc po zapachu...

Więc przy transporcie proponowałbym też jakieś zewnętrzne zabezpieczenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.