Fradio Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Pytanie do osób które do fermentacji używały szklanego słoja. Kupiłem szklany słój 23l w celu fermentacji interpretacji lambica. Zastanawiam się czy taki słój można przenosić z zawartością? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Musialbym znieść 2 piętra w dół i przewieźć kilka km autem i zastanawiam się na ile to bezpieczne. Opcja B to przewieźć w wiaderku i dopiero na miejscu przelać, ale musiał bym rozpocząć fermentacji w dość chłodnym na ten moment miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Kupiłem z szelkami i przenosiłem z zawartością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Szelki właśnie też mam tylko jakoś miałem wątpliwości. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Sprawdź, czy słój nie wejdzie do fermentora. Mogłoby to być jakieś zabezpieczenie przed stłuczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Mam 15-to litrowy z uchwytem plastikowym i daje się nosić. Zonk miałem tylko przy wylewaniu resztek do kibla - przy lekkim puknięciu o muszlę trzasł i 5l zawiesiny z gęstwą wylądowało na płytkach, a właściwie pod nimi, gdzie owa gęstwa pomstowała na mnie jeszcze z miesiąc, sądząc po zapachu... Więc przy transporcie proponowałbym też jakieś zewnętrzne zabezpieczenie. Glabro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Szkło zawsze bardziej problematyczne przy transporcie. Zrób jak radzi kolega, wsadź do fermentora.Szelkom bym nie ufał, ja wyrzuciłem je zaraz po zakupie, jakoś nie potrafiłem im zaufać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zobaczę jak z temperaturami będzie to może przewiozę pusty słoik a zawartość w fermentorze i przeleje na miejscu. Jednak z tego co piszecie łatwo można uszkodzić tym bardziej że pełen lekki nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się