podchmielony Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Jestem w trakcie swojej pierwszej warki pale ale z ekstraktów z BA, drożdże poddałem rehydratyzacji 2 godziny temu, lecz chłodzenie brzeczki poszło lekko nie po mojej myśli i nadal się chłodzi. I tutaj moje pytanie - ile czasu takie drożdże można redyhratyzować? Drożdże SafAle S04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 wg Dori to do 30min https://www.blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podchmielony Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 To wiem, ale czy lepiej jest dodać drożdże do cieplejszej brzeczki niż powinna być czy jednak lepiej poczekać aż się schłodzi a drożdże niech do tego momentu czekają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Napisz precyzyjnie. Co to znaczy cieplejszej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 7 godzin temu, podchmielony napisał: To wiem, ale czy lepiej jest dodać drożdże do cieplejszej brzeczki niż powinna być czy jednak lepiej poczekać aż się schłodzi a drożdże niech do tego momentu czekają? Lepiej zacząć uwadniać po schłodzeniu brzeczki. 20 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podchmielony Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Poczekałem aż brzeczka się schłodziła, drożdże łącznie redyhratyzowały się 4godz. W nocy rurka fermentacyjna zaczeła bulgotać a na powierzchni przez ściankę widzę już cienką warstwę piany, także jestem dobrej myśli i mam nadzieje, że nie zagłodziłem wszystkich drożdży. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podchmielony Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 I temperatura w fermentorze wynosi 22 stopnie, gdy poza nim jest to 20 stopni. Myślicie, że jest szansa aby ta warka wyszła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 25 minut temu, podchmielony napisał: I temperatura w fermentorze wynosi 22 stopnie, gdy poza nim jest to 20 stopni. Myślicie, że jest szansa aby ta warka wyszła? Za ciepło na te drożdże moim zdaniem. S-04 przy tej temperaturze potrafią dać piwo paskudnie estrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zastosuj kveiki jeśli nie masz lodówki.Ja bym odlał trochę brzeczki i dodał te drożdze.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Baj de łej, producent podaje na stronie internetowej i prawdopodobnie na opakowaniu (nie wiem, bo nigdy nie sprawdzałem) jak postępować przy uwadnianiu jego sucharów https://fermentis.com/en/product/safale-us-05/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Postaraj się aby temperatura była w granicach 20 stopni. Jak możesz uchyl okno w pierwszych dniach burzliwej pracy drozdzy. Jak drożdże ruszą a pewnie już ruszyły to temperatura podniesie się o stopień a nawet dwa. Ostatnio S-04 używałem do double IPA w styczniu w temp. ok. 19 stop i wyszło super ale w tym stylu estry są potrzebne. Następnym razem możesz pomyśleć o IPA wtedy twoje temperatury będą Ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 (edytowane) że też na s-04 da się zrobić dobre piwo... a swoją drogą nie bój się o te estry, przykryjesz jakimś chmielem na zimno, zakładając, że w ogóle będą Ci przeszkadzać. Edytowane 11 Czerwca 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się