Jump to content

Dlaczego piwo wyszło ciemne

Recommended Posts

Witam, jakie mogą być przyczyny ciemnego piwa ? Robiłem piwo z ekstraktu wes pszenicznego, chmiel 20g na 22l piwa a piwko wyszło o kolorze karmi + ma zapach kawy ?? Drożdże wb 06. Wcześniejsze piwo robione identycznie tylko ekstrakt bruntal i wyszło pięknie żółte a tutaj to jakiś fakap

• 2 weeks later...

Ja warzę póki co tylko z ekstraktów i co ważne najpierw gdzieś przeczytałem, a później wprowadziłem u siebie. Generalnie im dłużej gotujemy ekstrakt tym bardziej ciemne będzie piwo i faktycznie nawet ekstrakt o barwie 14 EBC gotowany przez godzinę daje barwę na bursztynowe IPA. Teraz skróciłem czas gotowania na 20 minut, wiąże się to z dodaniem większej ilości chmielu na goryczkę, ale piwo powinno wyjść jaśniejsze, za jakieś 3 tygodnie będę butelkował pierwsze takie i dam znać, ale zlewając brzeczkę z gara już było widać różnicę w barwie przy tym samym ekstrakcie.

Edited by Jastrząb
błędy ort.

Poza czasem ma również znaczenie intensywność wrzenia - czasem warto nieco przykręcić palnik.

Przy okazji, delikatnie poprawiając - "warzę" i "brzeczkę" ;)

• 3 weeks later...
On 7/14/2022 at 6:45 PM, Lukasero said:

To nie ma szans na jasne piwko z tego ekstraktu ?

Możesz spróbować krótszego (30 min.) gotowania. Jest to metoda z powodzeniem stosowana przez zagranicznych piwowarów, wymaga jednak dostosowania schematu chmielenia. Jednak niżej pewnej wartości koloru po prostu nie zejdziesz, chyba że rozcieńczysz piwo do 7-8 BLG przy chłodzeniu.