Lukasero Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 Witam, jakie mogą być przyczyny ciemnego piwa ? Robiłem piwo z ekstraktu wes pszenicznego, chmiel 20g na 22l piwa a piwko wyszło o kolorze karmi + ma zapach kawy ?? Drożdże wb 06. Wcześniejsze piwo robione identycznie tylko ekstrakt bruntal i wyszło pięknie żółte a tutaj to jakiś fakap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 Wyłączyłeś palnik przy wylewaniu esktraktu? Jeśli nie, to prawdopodobnie go przypaliłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 Bo wesowe ekstrakty są ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 (edytowane) Ja warzę póki co tylko z ekstraktów i co ważne najpierw gdzieś przeczytałem, a później wprowadziłem u siebie. Generalnie im dłużej gotujemy ekstrakt tym bardziej ciemne będzie piwo i faktycznie nawet ekstrakt o barwie 14 EBC gotowany przez godzinę daje barwę na bursztynowe IPA. Teraz skróciłem czas gotowania na 20 minut, wiąże się to z dodaniem większej ilości chmielu na goryczkę, ale piwo powinno wyjść jaśniejsze, za jakieś 3 tygodnie będę butelkował pierwsze takie i dam znać, ale zlewając brzeczkę z gara już było widać różnicę w barwie przy tym samym ekstrakcie. Edytowane 7 Lipca 2022 przez Jastrząb błędy ort. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 Poza czasem ma również znaczenie intensywność wrzenia - czasem warto nieco przykręcić palnik. Przy okazji, delikatnie poprawiając - "warzę" i "brzeczkę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 Dziękuję błędy poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasero Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 W dniu 29.06.2022 o 14:59, anteks napisał: Bo wesowe ekstrakty są ciemne To nie ma szans na jasne piwko z tego ekstraktu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 43 minuty temu, Lukasero napisał: To nie ma szans na jasne piwko z tego ekstraktu ? Z moich obserwacji to nie, jasny jest tylko kukurydziany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 On 7/14/2022 at 6:45 PM, Lukasero said: To nie ma szans na jasne piwko z tego ekstraktu ? Możesz spróbować krótszego (30 min.) gotowania. Jest to metoda z powodzeniem stosowana przez zagranicznych piwowarów, wymaga jednak dostosowania schematu chmielenia. Jednak niżej pewnej wartości koloru po prostu nie zejdziesz, chyba że rozcieńczysz piwo do 7-8 BLG przy chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się