Bolt Opublikowano 21 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Cześć. Pomysł jak do saisona wnieść lekko dzikie konskie nuty? Jedynie brety na koniec fermentacji i zostawić na jakis czas? Czy może ktoś ma inny pomysl? Planuje saison 14blg na wielu zbożach I lekka nuta chmielu. Jednak chciałbym dodać nieco dzikosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Są już gotowe blendy z tego co pamiętam. Yeast bay chyba ma je w ofercie. edit: e, chyba nie yeast bay. Przejrzałem też pobieżnie Whitelabs i oni chyba też nie. Ale coś mi świta kurcze. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 21 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 9 godzin temu, Bolt napisał: Pomysł jak do saisona wnieść lekko dzikie konskie nuty? Jedynie brety na koniec fermentacji i zostawić na jakis czas? Czy może ktoś ma inny pomysl? Planuje saison 14blg na wielu zbożach I lekka nuta chmielu. Jednak chciałbym dodać nieco dzikosci. jak nie ma blendow o ktorych pisal zasada to zostaje dodanie zwyklych brettow mozesz dac na wtorna jak pisales na 2-3 msc i powinno byc git Bolt i Łachim 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 (edytowane) Jak pisał @leonzndodatek brettów do saisona wnosi często "końskie" nuty, bo bretty przerabiają zastane fenole na inne, właśnie "końskie" czy kojarzące się ze skórą. Dotyczy to często także brettów, które same z siebie nie produkują takich aromatów, ale potrafią przerabiać to, co wyprodukowały inne drożdże (w internecie można poczytać o konwersji 4-winylogwajakolu/4VG w 4-etylogwajakol/4EG). Brett saison to w USA jedna z najpopularniejszych dróg wykorzystania brettów do wtórnej fermentacji. Zastanowiłbym się tylko, czy nie zadać ich razem z drożdżami saisonowymi od początku, biorąc pod uwagę, że te również przerabiają dekstryny (gen STA1), więc bretty mogą nie mieć na czym się rozwijać. Edytowane 21 Lipca 2022 przez Łachim Bolt i leonzn 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 18 godzin temu, zasada napisał: Są już gotowe blendy z tego co pamiętam. Yeast bay chyba ma je w ofercie. edit: e, chyba nie yeast bay. Przejrzałem też pobieżnie Whitelabs i oni chyba też nie. Ale coś mi świta kurcze. Wyeast ma w swojej ofercie blend do brett saison: 3031, ale jest to wersja PC czyli tzw "sezonowa" więc może być trudno dostepna. Yeast Bay też widzę że mają coś podobnego: https://www.theyeastbay.com/mixed-culture/saison-brettanomyces-blend ale też aktualnie nigdzie nie widzę w sklepach. Bolt i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 22 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Właśnie dlatego pytam bo blendy są niedostępne, ja chce dodać tylko trochę dzikości. Nieco kwasowości która doda lekkości i właśnie nut końskich, które bardzo lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się