Bolt Posted July 21, 2022 Share Posted July 21, 2022 Cześć. Pomysł jak do saisona wnieść lekko dzikie konskie nuty? Jedynie brety na koniec fermentacji i zostawić na jakis czas? Czy może ktoś ma inny pomysl? Planuje saison 14blg na wielu zbożach I lekka nuta chmielu. Jednak chciałbym dodać nieco dzikosci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 21, 2022 Share Posted July 21, 2022 Są już gotowe blendy z tego co pamiętam. Yeast bay chyba ma je w ofercie. edit: e, chyba nie yeast bay. Przejrzałem też pobieżnie Whitelabs i oni chyba też nie. Ale coś mi świta kurcze. Bolt 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted July 21, 2022 Share Posted July 21, 2022 9 godzin temu, Bolt napisał: Pomysł jak do saisona wnieść lekko dzikie konskie nuty? Jedynie brety na koniec fermentacji i zostawić na jakis czas? Czy może ktoś ma inny pomysl? Planuje saison 14blg na wielu zbożach I lekka nuta chmielu. Jednak chciałbym dodać nieco dzikosci. jak nie ma blendow o ktorych pisal zasada to zostaje dodanie zwyklych brettow mozesz dac na wtorna jak pisales na 2-3 msc i powinno byc git Bolt and Łachim 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 21, 2022 Share Posted July 21, 2022 (edited) Jak pisał @leonzndodatek brettów do saisona wnosi często "końskie" nuty, bo bretty przerabiają zastane fenole na inne, właśnie "końskie" czy kojarzące się ze skórą. Dotyczy to często także brettów, które same z siebie nie produkują takich aromatów, ale potrafią przerabiać to, co wyprodukowały inne drożdże (w internecie można poczytać o konwersji 4-winylogwajakolu/4VG w 4-etylogwajakol/4EG). Brett saison to w USA jedna z najpopularniejszych dróg wykorzystania brettów do wtórnej fermentacji. Zastanowiłbym się tylko, czy nie zadać ich razem z drożdżami saisonowymi od początku, biorąc pod uwagę, że te również przerabiają dekstryny (gen STA1), więc bretty mogą nie mieć na czym się rozwijać. Edited July 21, 2022 by Łachim Bolt and leonzn 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted July 22, 2022 Share Posted July 22, 2022 18 godzin temu, zasada napisał: Są już gotowe blendy z tego co pamiętam. Yeast bay chyba ma je w ofercie. edit: e, chyba nie yeast bay. Przejrzałem też pobieżnie Whitelabs i oni chyba też nie. Ale coś mi świta kurcze. Wyeast ma w swojej ofercie blend do brett saison: 3031, ale jest to wersja PC czyli tzw "sezonowa" więc może być trudno dostepna. Yeast Bay też widzę że mają coś podobnego: https://www.theyeastbay.com/mixed-culture/saison-brettanomyces-blend ale też aktualnie nigdzie nie widzę w sklepach. zasada and Bolt 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted July 22, 2022 Author Share Posted July 22, 2022 Właśnie dlatego pytam bo blendy są niedostępne, ja chce dodać tylko trochę dzikości. Nieco kwasowości która doda lekkości i właśnie nut końskich, które bardzo lubię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now