Wiktor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 tak, będą się przypalać poczytaj tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Niedobrze, ale teraz zostawię tak jak jest. Zobaczymy po pierwszej warce. Mam nadzieje że długość grzałek a każda ma prawie 190 cm i mieszadło da dobry rezultat. Zamierzam też w miejscu starego zaworu wstawić czujnik temperatury od sterownika. Potem otwór w dnie kega z zaworem a filtrator to okrągły kawałek nierdzewnej blachy z ponacinanymi szczelinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Uff. Sterownik okablowany. Udało się go nawet zmieścić do obudowy transformatora od silnika mieszadła:) Zajmuje mało miejsca wszystkie kabelki łatwo rozłączyć. Sprzęt bardzo mobilny :)Może zabiorę go na zlot?? Jeszcze tylko jutro pospawać mieszadło i uchwyt do niego. Mam nadzieję że w niedziele uda m się zrobić "próbę wody":) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 No to trzymam kciuki za udany start i nie zapomnij pochwalić się zdjęciami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Dzięki jeżeli będzie się czym pochwalić to na pewno wrzucę zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 No i mam kadź. Trochę wolno to idzie ale lepiej późno niż wcale Jeszcze tylko ten cholerny filtrator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Już tak niewiele...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Ostatni element układanki. Jutro pierwsza próba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 I poszło. Na pierwszy ogień Pils 8 kg pilzneński Zasyp: 45 C Zacieranie: 52 C-15 min 62 C-30 min 72 C-60 min Chmielenie: 33g Marynki 60 min 33g Marynki 30 min 40 Lubelski 10 min Drożdże Brewferm Lager Wyszło 42l 11 Blg Wszystko poszło extra oprócz jednego. Mycie. To masakra. Do 3 w nocy myłem łazienkę. Muszę podpytać Kolegów na zlocie jak sobie z tym radzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Wydajność 74% czyli bez szału, przy fałszywym dnie i tak długiej przerwie dekstrynowej powinno być teoretycznie wyższe, ale: jaki stosujesz stosunek wody i słodu i jak dokładnie wyglądało wysładzanie? (łącznie z czasem) Tzn. nie jest to absolutnie żadem problem, po prostu osobiście interesuję się tym wycinkiem naszego hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) Wszystko poszło extra oprócz jednego. Mycie. To masakra. Do 3 w nocy myłem łazienkę. Muszę podpytać Kolegów na zlocie jak sobie z tym radzą Ooooo, to jest prawdziwa kalwaria rozpisania na kroki: Step 1 : idę z garem do kompostownika, wyrzucam młóto Step 2: wracam, myje gar, płuczę, odwacam do góry nogami, myję z zewnątrz, zostawiam do suszenia. Wylewaną wodą płucze filtrator który już jest w zlewie (Mam pod ręka fermentor z gorącą wodą po chłodzeniu, z dodatkiem z NaOH) Step 3: przepuszczam 3 litry tej wody przez filtrator (przez lejek), wrzucam filtrator do fermetora z czystą wodą, płuczę, zawieszam do suszenia Step 4: wlewam resztę gorącej wody do zlewu, wkładam tam chłodnicę, szoruję szczotką, płuczę w fermentorze z czystą wodą, wylewam resztę wody ze środka chłodnicy, do suszenia Stem 5: myję mopem podłogę, spuszczam wodę ze zlewu. Ufffff koniec Całość niecałe 1/2h Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Wydajność 74% czyli bez szału, przy fałszywym dnie i tak długiej przerwie dekstrynowej powinno być teoretycznie wyższe, ale: jaki stosujesz stosunek wody i słodu i jak dokładnie wyglądało wysładzanie? (łącznie z czasem) Tzn. nie jest to absolutnie żadem problem, po prostu osobiście interesuję się tym wycinkiem naszego hobby To piwo powinno się nazywać "Na żywioł" Nastawiłem późno, kończyłem w nocy na polu, coś mi wywala echart w trakcie szukałem rozwiązania (więc nie mam wykresu) "trochę" wykipiało. Ogólnie chaos. Ale nie ma tego złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Wszystko poszło extra oprócz jednego. Mycie. To masakra. Do 3 w nocy myłem łazienkę. Muszę podpytać Kolegów na zlocie jak sobie z tym radzą Ooooo' date=' to jest prawdziwa kalwaria rozpisania na kroki: Step 1 : idę z garem do kompostownika, wyrzucam młóto Step 2: wracam, myje gar, płuczę, odwacam do góry nogami, myję z zewnątrz, zostawiam do suszenia. Wylewaną wodą płucze filtrator który już jest w zlewie (Mam pod ręka fermentor z gorącą wodą po chłodzeniu, z dodatkiem z NaOH) Step 3: przepuszczam 3 litry tej wody przez filtrator (przez lejek), wrzucam filtrator do fermetora z czystą wodą, płuczę, zawieszam do suszenia Step 4: wlewam resztę gorącej wody do zlewu, wkładam tam chłodnicę, szoruję szczotką, płuczę w fermentorze z czystą wodą, wylewam resztę wody ze środka chłodnicy, do suszenia Stem 5: myję mopem podłogę, spuszczam wodę ze zlewu. Ufffff koniec Całość niecałe 1/2h[/quote'] To wszystko takie proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Musze tak to zrobić by nie wnosić kadzi do domu. Większa średnica rury do spustu. Młóto do wora (sąsiad ma kury)wężem do podlewania "ogródka" wypłukam resztę do wiadra i do kanału. To samo po chmieleniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 (edytowane) Dziś pracowity dzień. W planach 2 a jak dzień będzie wystarczająco długi do może 3 warki. Warka #6 Sweet stout zestaw HB pilzneński 3,8 kg karnelowy 0,25 kg czekoladowy 0,4 kg 65 st 30 min 72 st 30 min Perle 40g laktoza 0.5 kg Saflale S-04 Edytowane 7 Maja 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Warka #7 Żytnie zestaw HB pilzneński 3 kg żytni 2 kg karmelowy 0.35 kg 46st 10min 63st 30min 72st 30min filtracja 75st Perle 25g Safbrew WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 (edytowane) Warka #8 AIPA by Stasiek (z mała zmianą) pilzneński 4,9kg carapils 0,4kg monachijski 0,5kg pale ale 1,2kg karmelowy 0,3kg specjal B 0,2kg 52st 12' 62st 20' 68st 40' 74st 15' MH 20g Amarilio FWH 20g Cascade 60 min 15g Amarilio 60 min 25g Citra 15 min 40g Amarilio 5 min 20g Cascade 0 min 20g Cascade Safale US-O5 160g glukozy Zabutelkowane 2001-06-14 23.5l Edytowane 24 Listopada 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 I lipa. Łączenie chłodnicy z przewodem się rozszczelniło i zanim zauważyłem parę litrów wody poszło w piwo. Czeka mnie znów gotowanie. Ciekawe jak to wpłynie na goryczkę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Goryczka pewnie zabije (nazwij je "Krzywy Ryj" ), aromat cały pójdzie w powietrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 I lipa. Łączenie chłodnicy z przewodem się rozszczelniło i zanim zauważyłem parę litrów wody poszło w piwo. Czeka mnie znów gotowanie. Ciekawe jak to wpłynie na goryczkę?? mi się stało podobnie i to chyba koło 5 litrów albo nawet więcej. Normalnie zlałem do fermentorów, a potem nawet gęstwę odzyskałem, z tym że piwo miało 11,5 zamiast 12,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 to chyba pójdzie więcej chmielu na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 i jest 14 BLG czyli dolna granica stylu. Będzie więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Coś pechowa ta warka. 5l w ziemię. Cholera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Milk Stout w butelkach. Wczoraj do pilsa który jest w 2 fermentatorach na cichej wrzuciłem do pierwszego 1/3 tabletki a do drugiego 20g Citra. Zobaczymy jaki będzie aromacik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się