Mason Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Wpadłem ostatnio na pomysł aby na swoje 30 urodziny otworzyć butelkę (bądź butelki) piwa 30°Blg. Jako że mam jeszcze trochę ponad 2 lata do tej daty to myślę, że najwyższy czas zabrać się za warzenie. Przy tej mocy to będzie wariacja na temat barley wine. Jak się do tego zabrać, czy ktoś z was ma doświadczenie w warzeniu takiego wynalazku? Wyczytałem że przy porterach bałtyckich ilość użytych słodów powoduje duże problemy z filtracją a mieszanie zacieru idzie opornie jak manewrowanie Polonezem, z tego powodu myślę że lepiej byłoby zrobić warki po 10 litrów. Jakieś uwagi, spostrzeżenia, przestrogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 W zasadzie w stylu zmieści się bodaj tylko Scotch Ale i Eisbock. Ekstrakt możesz podbić dodatkiem cukru (Quadrupel), ekstraktu LME (Scotch Ale, Barley Wine) lub wymrażaniem - Eisbock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Wg mnie to warz na ok.13 Blg i gotuj do uzyskania 30 Blg.To powinno wystarczyć.Automatycznie ilość litrów zmniejszy się.Chyba dobrze myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Tylko teoretycznie. Jaki będzie smak ? Jeżeli już to tylko wg mnie typu Rusian Imperial Staut, Wee cheawy, ewentualnie super porter. Tylko potrzeba odpowiednich drożdży, które to uciągną. Słody można wspomóc cukrem, ale nie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Z tego co pamiętam kolega moonjava robił z ekstraktu słodowego barley wine'a o blg 30. Tutaj http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=83861&highlight=czarna+owca wrażenia z degustacji. Dość osobliwe piwo. Warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 ja mam doświadczenie w warzeniu piw o takim kalibrze. Co prawda nie sposób przypisać tego do żadnej kategorii, bo zasyp podobny do koźlakowego a drożdże górnej fermentacji (najczęściej S-04) ale piwo wychodzi smaczne. Ważne, by użyć świeżej gęstwy w dużych ilościach, to zagwarantuje przetrawienie sporej ilości cukru. Dobrze więc solidnie również dosypać pożywki. Sugerowałbym nie używać zbyt dużych ilości słodów karmelowych i zacierać w niskich temperaturach, aby końcowy efekt nie wyszedł zbyt słodki (chyba, że to pożądane ?). Jeśli dodawać cukru to albo na etapie końcowym gotowania, albo na początku fermentacji burzliwej, gdy już dobrze ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 30 jeszcze nie robiłem , ale mam na koncie 2 warki 24 blg z zacieraniem ( jedno górnej , drugie dolnej fermentacji). Mieszanie podczas zacierania istotnie było dość ciężkie. Co do filtracji , to po prostu filtrowałem w 2 kadziach filtracyjnych i poszło całkiem szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 lub wymrażaniem - Eisbock żeby otrzymać owe 30blg piwo o jakim blg należało by wymrażać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) Wpadłem ostatnio na pomysł aby na swoje 30 urodziny otworzyć butelkę (bądź butelki) piwa 30°Blg... Jakieś uwagi, spostrzeżenia, przestrogi? Tutaj: http://www.piwo.org/forum/p65637-17-09-2010-11-42-30.html#p65637 masz recepturę na RIS 30+, wraz z uwagami, spotrzeżeniami... Edytowane 28 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 lub wymrażaniem - Eisbock żeby otrzymać owe 30blg piwo o jakim blg należało by wymrażać ? Przeciętnie wymraża się ok. 20% wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Myśl jest przednia Ja mam 40-tkę za 6 lat? To jaki to był adres tego angielskiego browaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Myśl jest przednia Ja mam 40-tkę za 6 lat? To jaki to był adres tego angielskiego browaru? Ciekawe czy warto dożyć piędziesiątki (tak wogóle to długo żyli piwowarzy?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Ciekawe czy warto dożyć piędziesiątki Holendrzy udowodnili, że warto dożyć też sześćdziesiątki (tak wogóle to długo żyli piwowarzy?) Długo! Wbrew temu co twierdzi Rewiński piwo jest zdrowym napojem chłodzącym! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) A i jeszcze jedno w temacie... Tekst Arka /moona/ "Wpływ dodatku pożywek na tempo fermentacji piwa w stylu Barley wine" http://pracownia-fermentum.blogspot.com/2009/08/wpyw-dodatku-pozywek-na-tempo.html - warto poczytać oraz komentarz Czesa i Sensora http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81620 do artykułu. Edytowane 1 Października 2010 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Może tutaj otrzymam jakąś odpowiedź Warka #100 miała być czymś szczególnym i kojarzącym się przyjemnie, a powoli staje się utrapieniem Zasyp i zacieranie: 22.03.2014r. #100. Belgian Barleywine. Słód pilzneński - 8,0 kg Słód caramunich typ II - 0,5 kg Słód biscuit - 0,5 kg Słód special B - 0,5 kg Dodatki: Cukier kandyzowany ciemny - 0,5 kg Cukier biały - 0,5 kg Ekstrakt słodowy jasny - 1,0 kg Płatki dębowe cherry - na cichą. Zacieranie 62* - 50 min 72* - 50 min 78* - 10 min Fermentacja: Zadane drożdżami Wyeast #1388 (gęstwa od Korko_Czong) w temp. 20 stopni. Po 20 dniach fermentacji i odfermentowaniu do 11Blg, 9.04 zdecydowałem się zdekantować piwo do nowego wiadra i zadać gęstwą drożdży Klasztorna Medytacja od Fermentum Mobile. OG = 30.0 FG = 10,0. Taki stan się utrzymuje. Z piwem o takiej gęstości do czynienia mam po raz pierwszy i trochę obawiam się butelkowania przy 10blg. Co można zrobić, żeby upewnić się, że wszystko co miało zostać zeżarte, zeżarte już zostało? Odlać troszkę i zadać drożdżami piekarskimi? Czytałem, że to słaby wyznacznik w porównaniu z drożdżami piwnymi. Napowietrzyć jeszcze raz? Też czytałem opinie, że to kontrowersyjne i raczej może zaszkodzić niż pomóc. Wzburzyć drożdże i baaardzo wysoko podnieść temperaturę? Help! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Niektóre Burton'y były butelkowane przy takim blg, a wychodziły od podobnej wartości, jeśli masz obawy, możesz zrobić tak jak ja robię przy moich porterach, butelkuję je przy 4-5 blg, ale cukru do refermentacji daję o połowę mniej-gaz powstanie i tak, wolniej się nagazują, ale niespodzianek nie ma po drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Pamiętaj, że w piwie masz już około 11% alkoholu co też negatywnie wpływa na drożdże i dodawanie kolejnych (a zwłaszcza w małej ilości) niekoniecznie ma sens. Tak jak Bogi napisał daj mniej cukru do refermentacji ale i przetrzymaj na cichej z miesiąc i sprawdź czy nie dojadają jeszcze (pijane drożdżaki nie są tak wydajne:) ). Jak chciałeś podbić ekstrakt mogłeś cukier dodać później żeby nie zestresować na starcie drożdży. Mój BW zszedł z 24 do 4 a(podobny stopień odfermentowania) więc się nie przejmowałem ale też nie podbijałem ekstraktu cukrem, wszystko było ze słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jak chciałeś podbić ekstrakt mogłeś cukier dodać później żeby nie zestresować na starcie drożdży. Mój BW zszedł z 24 do 4 a(podobny stopień odfermentowania) więc się nie przejmowałem ale też nie podbijałem ekstraktu cukrem, wszystko było ze słodów. Ja dodałem 1 kg ekstraktu i w sumie 1 kg cukru, stąd moje zdziwienie, że aż 10blg zostało. Gdyby cały ekstrakt pochodził ze słodów nie dziwiłoby mnie to aż tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Tak tylko pamiętaj, że drożdż jest leniwy i jak mu dasz cukier to się nażre a maltozę czy inne dekstryny sobie odpuści i jak zgłodnieje to zacznie dojadać co zostało. Teraz może być ciężko zbić te 10blg, myślę, że jedyny pewny ratunek przed granatami to pasteryzacja po nagazowaniu. Możesz jeszcze spróbować pobrać niewielką próbkę i dodać parę gram cukru i sprawdź czy to je trochę pobudzi do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Mi z 28,5 zjechał do 11, dałem bayanusy jeszcze i sobie coś tam jedzą, ale baaardzo powoli. Tylko u mnie było 1,7 ekstraktu i 1,0 cukru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 słyszałem o dofermentowywaniu drożdżami winiarskimi, są bardziej odporne na alkohol Ahtanum Ahtanowicz warzył piwo o ekstrakcie bodajże 31,5° więc i jego podpytaj jak fermentował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Po 20 dniach fermentacji i odfermentowaniu do 11Blg, 9.04 zdecydowałem się zdekantować piwo do nowego wiadra i zadać gęstwą drożdży Klasztorna Medytacja od Fermentum Mobile. OG = 30.0 FG = 10,0. Taki stan się utrzymuje. Z piwem o takiej gęstości do czynienia mam po raz pierwszy i trochę obawiam się butelkowania przy 10blg. Co można zrobić, żeby upewnić się, że wszystko co miało zostać zeżarte, zeżarte już zostało? Co moim zdaniem powinieneś był zrobić, to zahartować starter tych fermentum mobile, tj. przygotować odpowiednio duży neutralny starter dodać objętościowo tyle samo "zatrzymanego" piwa po 12 godzinach ponownie podwoić objętość startera zielonym piwem po kolejnych 12 godzinach zadać całość do pozostałego piwa W ten sposób przygotowuję matki drożdżowe do miodów pitnych i w tym roku Bayanus G-995 przeżerają się brzez brzeczkę 40BLG+ i póki co spławik pokazuje 7... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Co moim zdaniem powinieneś był zrobić, to zahartować starter tych fermentum mobile To była gęstwa po quadruplu, także po prostu zadałem gęstwę do piwa po dekantacji znad wyeastów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) BuDeX - odlej 0,5l, dodaj 3g cukru, zakapsluj i postaw pod kaloryferem i dobrze zabezpiecz otoczenie! Po 3 dniach uzyskasz ostateczną odpowiedź. Ewentualnie, nie dodawaj już niczego do refermentacji, lub śladową ilość. Popatrz na xyauyu'. Czytałem gdzieś, że piw o takiej gęstości się nie gazuje, a pije jak miód itp. Osobiście na koniec sezonu mam w planie sexdrupla 35°Blg. Wyciągnę wnioski z Twoich poczynań... Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zahartuj Trappisty,one zeżrą wszystko.Mi w warce 79/1 zeżarły z 28do 2 blg.Piwko bardzo dobre acz słabo się gazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się