Skocz do zawartości

Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2023 - 25-28 maja


Mateusz Puślecki

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam kategorie konkursowe Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych 2023, które odbędą się pod 25-28 maja!

 

Tradycyjnie przygotowaliśmy dla Was 16 kategorii, w których po raz 21. piwowarzy domowi zmierzą się w rywalizacji o tytuł Grand Championa MPPD! 

 

Dobór stylów to miks tradycji, nowej fali, popularnych dodatków - przekrojowo, tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Konkurs w 2022 roku wygrał Mateusz Haberka z Krakowa, którego piwo w kategorii Koźlak Wędzony pokonało 685 innych piw i zostało Grand Championem 2022! Kto zdobędzie koronę w maju 2023 roku? Zachęcamy do udziału!

 

Prezentujemy kategorie 2023:
? Niskoalkoholowy Pils do 2% alk.*
? Hvidtøl
? Bawarskie Jasne (Helles)
? Ciemne Pełne (tmavý ležák)
? Gose z owocami*
? Polish Micro IPA*
? Brett Saison 
? Irish Red Ale
? Herbal Ale* 
? Black IPA Single Hop*
? New England Imperial India Pale Ale
? Tripel
? American Barleywine
? Oak Aged Imperial Stout*
? Wymrażany Porter Bałtycki
? Styl Roku 2023 PSPD
* - oznacza, że piwowar musi przy zgłoszeniu podać informację o dodatku, chmielu lub drewnie/beczce, jaka została użyta. W przypadku Niskoalkoholowego Pilsa piwowar musi dostarczyć jedną butelkę/puszkę piwa więcej celem dokonania analizy fizyko-chemicznej dot. objętości alkoholu.

 

Więcej informacji: https://kpd.pspd.org.pl/opisy-stylow-mppd-2023/

 

P.S. Ostatnią kategorię poznamy niebawem. Będzie to styl, który wybierzecie w konkursie na Styl Roku PSPD 2023! Chcemy, aby była to nasza nowa świecka tradycja i aby w każdej edycji MPPD jedną z kategorii był właśnie SRPSPD.
P.S. 2. Opisy stylów do Niskoalkoholowego Pilsa do 2% alk. oraz Gose z Owocami zostaną opublikowane do 31 października 2022.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
A czy Ty uwarzyłeś/aś już piwo na tegoroczne Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych? ?
 
Spokojnie - zostało jeszcze sporo czasu dla większości kategorii, aby zaplanować, uwarzyć i przefermentować (lub wymrozić) piwa! ??? Przypominamy:
- zgłoszenia piw przyjmujemy do 19 maja
- recepcja piw odbędzie się w dniach 8-19 maja
 
Pragniemy przybliżyć Wam poszczególne kategorie, a na pierwszy ogień idzie Styl Roku 2023 PSPD, czyli Bitter!
 
Bitter to jasne lub półciemne, zbalansowane, sesyjne, lekkie angielskie piwo górnej fermentacji. Granica między stylami bitter i pale ale jest w gruncie rzeczy bliżej nieokreślona, browary najczęściej używają pierwszego określenia dla swoich słabszych piw, a drugiego dla mocniejszych, ale bitter z jednego browaru może być mocniejszy i bardziej intensywny niż pale ale z sąsiedniego browaru. Podobnie, browary stosują często podział na ordinary, best i strong bitter, w kolejności rosnącego ekstraktu i mocy. Nie ma jednak ogólnej zasady, co do tego które piwo należy do której kategorii, nazewnictwo ma raczej na celu rozróżnienie piwa o różnym ekstrakcie w ramach danego browaru.
 
Pełny opis Bittera: https://kpd.pspd.org.pl/bitter/
 
Opisy wszystkich kategorii: https://kpd.pspd.org.pl/

STYLE MISTRZOST 2023 (1).png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
W dniu 8.05.2023 o 18:11, piwochłon napisał(a):

Na jaki adres należy wysłać piwo?

Wznawiam pytanie. W regulaminie i instrukcji wysyłki tylko informacja, że adres wysyłki zostanie podany bliżej terminu konkursu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

 

Mimo starań od dłuższego czasu z naszej strony, konkurs nie może odbyć się w dotychczasowej lokalizacji. Robimy wszystko, aby asap podać Wam wszystkie dane szczegółów recepcji, dlatego prosimy jeszcze o kilka dni cierpliwości. Dam znać mailowo i w innych kanałach, także tutaj

 

W im. swoim i zarządu PSPD przepraszamy za niedogodności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Komunikat zarządu PSPD i szefa jury dot. organizacji Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych 2023

Szanowne Piwowarki i Szanowni Piwowarzy.

Wiemy, że czekacie na informacje dotyczące szczegółów recepcji tegorocznego konkursu Grand Champion MPPD 2023. Nasze działania w ostatnim czasie były bardzo intensywne i skupiały się zapewnieniu miejsca dla recepcji i samej oceny największego konkursu dla piwowarów domowych w Polsce.

Mamy już pozytywnie informacje dla nas wszystkich i możemy dziś przekazać informację, że miejscem recepcji i konkursu jest Zduńska Wola, a co za tym idzie sponsorem głównym Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych 2023 zostaje Kultowy Browar Staropolski! 👏🏻

Chcielibyśmy z tej okazji bardzo podziękować Państwu Monice i Markowi Łycyniakom (współwłaścicielom Browaru) oraz zarządowi Kultowego Browaru Staropolskiego za zaufanie i podjęte rękawice! 💪🏻

Jednocześnie ogłaszamy, że tradycyjna nagroda główna dla zwycięzcy konkursu - autora Grand Championa - została utrzymana. Zwycięzca uwarzy piwo wg domowej receptury w Kultowym Browarze Staropolskim w Zduńskiej Woli i otrzyma nagrodę w wysokości 5000 zł, której to nagrody fundatorem jest Kultowy Browar Staropolski!

Daty recepcji konkursu:
🍺 Piwa na konkurs będą przyjmowane w dniach 15-22 maja 2023. Wydłużamy recepcję do poniedziałku, ale pamiętajcie proszę, że działamy w awaryjnej sytuacji i prosimy, abyście nie czekali do ostatniej chwili i przesłali piwa pod wskazany adres najlepiej do 19 maja (piątek)
🍺 Piwa możecie zgłaszać w systemie BAP do 20 maja (sobota) - termin wydłużony o 2 dni

Miejsce recepcji:
Kultowy Browar Staropolski
98-220 Zduńska Wola,
ul. Św. Maksymiliana Marii Kolbego 2
Kontakt dla kurierów
+48 605 288 127
mateusz.puslecki@pspd.org.pl

Ogłoszenie wyników konkursu:
Pracujemy nad tym i już niebawem przekażemy informację

Zarząd PSPD
szef jury MPPD 2023

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2023 już tuż, tuż! Gdzie odbędzie się konkurs już szczęśliwie wiemy - Kultowy Browar Staropolski! 💪🏻 Czas na pierwsze podsumowanie Waszych zgłoszeń! 🍺

A kształtują się one tak, w podziale na kategorie:
Bitter - Styl Roku 2023 PSPD 58
Helles 57
Black IPA Single Hop 57
Polish Micro IPA 50
New England Imperial IPA 42
Irish Red Ale 41
Ciemne Pełne 38
Belgian Tripel 37
Oak Aged Imperial Stout 35
Gose z owocami 33
Wymrażany Porter Bałtycki 25
Herbal Ale 24
Brett Saison 23
American Barleywine 23
Niskoalk. Pils do 2% alk. 10
HVIDTØL 6
TOTAL: 559 zgłoszeń


🍺 Przypominamy, że na zgłoszenia piw czekamy do 20 maja do końca dnia.
🍺 Recepcja została wydłużona do poniedziałku 22 maja.
🍺 Opłat można dokonywać do 20 maja.

Szczegóły: https://kpd.pspd.org.pl/
System zgłoszeniowy: https://beerawardsplatform.com/mppd2023

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sobotni wieczór zakończyła się rejestracja piw do Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2023. 🍻 W tegorocznej edycji zgłosiliście 687 piw! :) Bardzo dziękujemy wszystkim piwowarkom i piwowarom. Czekamy jeszcze na paczki od części z Was.

free (1).png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mistrzem Polski Piwowarów Domowych 2023 zostaje... -> patrz ogłoszenie wyników finałowych, 24 czerwca! 😉 Więcej szczegółów w tej kwestii niebawem. Dziś natomiast prezentujemy podsumowanie prac komisji sędziowskich podczas Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2023. 💪🏻🍻

34 certyfikowanych sędziów piwa PSPD oceniło 609 piw domowych w 16 kategoriach. Podczas eliminacji wybrano najlepsze i spełniające warunki opisów stylów piwa, które trafiły do finałów. Ich autorzy to (kolejność przypadkowa):

American Barleywine:
Jan Waloszczyk
Adrian Gardian
Mateusz Rogala
Andrzej Poturalski
Benedykt Kornaś
Klemens Słodyczka i Regina Gąsienica-Giewont
Adrian Miękina

Bawarskie Jasne (Helles):
Grzegorz Czesnakowicz
Adam Spławski
Jakub Kawa
Marcin Sikora
Daniel Śledzikowski
Andrzej Pilarczyk
Tomasz Szczukiewicz
Fabian Wojciech
Kamil Bławut
Mateusz Rogala

Belgian Tripel:
Kamil Stachowicz
Sebastian Gębala
Ireneusz Misiak
Marcin Sikora
Fabian Wojciech
Adam Halwa
Grzegorz Czesnakowicz
Paweł Wróbel

Bitter - Styl Roku 2023 PSPD:
Daniel Śledzikowski
Mateusz Woronowski
Klemens Słodyczka i Regina Gąsienica-Giewont
Maciej Brzozowski
Fabian Wojciech
Sebastian Gębala
Piotr Gumienny
Andrzej Jankowski
Jakub Szotek
Piotr Osiński i Tomasz Osiński

Black IPA Single Hop:
Mirosław Herczek i Anna Jodłowska
Sebastian Szwed
Rafał Juszczak
Patela Grzegorz
Bartosz Ciura
Fabian Wojciech
Paweł Rogalski
Mateusz Woronowski
Łukasz Łubiński
Maksymilian Polowczyk

Brett Saison:
Rafał Trzeciakowski i Piotr Nowicki
Jan Ziety
Jan Waloszczyk
Maciej Chomczyk
Mateusz Rogala
Paweł Szulc
Michał Cieślik
Piotr Osiński i Tomasz Osiński

Ciemne Pełne (tmavý ležák):
Artur Kaczmarczyk
Daniel Bąkowski
Mateusz Rogala
Piotr Ba
Marcin Szarowski
Maciej Ceglarski
Mateusz Koczwara
Jakub Szczerba
Grzegorz Czesnakowicz
Marcin Bukała

Gose z owocami:
Grzegorz Czesnakowicz
Andrzej Jankowski
Marcin Tarasek
Mateusz Woronowski
Piotr Konieczny
Kamil Pasierbik
Jerzy Nowicki
Nikdem Fajdek
Łukasz Kacprzak
Marcin Szczeciński

Herbal Ale:
Kacper Myśliński
Klemens Słodyczka
Piotr Osiński
Roman Matvieienko
Paweł Żmuda
Maciej Brzozowski
Grzegorz Czesnakowicz
Łukasz Kantor

HVIDTØL:
Wyniki zostaną ogłoszone 24 czerwca

Irish Red Ale:
Kacper Myśliński
Krzysztof Zach
Łukasz Kantor
Paweł Rogalski
Klemens Słodyczka i Regina Gąsienica-Giewont
Tomasz Szczukiewicz

New England Imperial India Pale Ale:
Tomasz Szczukiewicz
Maciej Suchocki
Paweł Wróbel
Piotr Gumienny
Maciej Palusiński
Waldemar Mudryk
Dariusz Grabowski
Klemens Słodyczka i Regina Gąsienica-Giewont
Jan Waloszczyk
Pascal Krajewski

Niskoalkoholowy Pils do 2% alk.*:
Wyniki zostaną ogłoszone 24 czerwca

Oak Aged Imperial Stout:
Janusz Švach
Rafał Pośpiech i Barbara Pośpiech
Adam Szmyd
Tomasz Korczak
Adam Halwa
Mariusz Zaborowski
Jacek Stachowski
Karol Juros
Paweł Kowalewski
Sebastian Strzeliński

Polish Micro IPA:
Karol Juros
Dariusz Witek
Paweł Kowalewski
Fabian Wojciech
Michał Dorosz
Paweł Szulc
Andrzej Poturalski
Arkadiusz Płachecki
Daniel Lempke
Dariusz Grabowski

Wymrażany Porter Bałtycki:
Klemens Słodyczka i Regina Gąsienica-Giewont
Kamil Maciejewski
Dariusz Witek
Mateusz Rogala
Łukasz Sujka
Michał Polak
Michał Kocielnik

Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane piwa, a finalistom życzymy powodzenia! 😉 Dziękujemy także sędziom i obsłudze konkursu za 3 bardzo intensywne dni oceniania piw. 👏🏻

Wielkie podziękowania dla gospodarzy konkursu Kultowy Browar Staropolski, za bardzo ciepłe przyjęcie, udostępnienie browaru na konkurs, a całej ekipie za świetne przygotowanie recepcji piw! :)

Podziękowania dla sponsorów:
Browamator
Viking Malt
BREWNESS

Szef Jury MPPD 2023
Mateusz Puślecki

Edytowane przez Mateusz Puślecki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, fotohobby napisał(a):

A dlaczego oceniono tylko 609 piw, skoro zostało zarejestrowanych 687 ?

Aż tyle nie dotarło ?

Mam nadzieję, że to nie te, które zostały zostawione w Cieszynie zanim poszła informacja o zmianie lokalizacji

687 zarejestrowano, reszta może nie dotarła, nie opłacono, odrzucona za nazwisko?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze jest tak, że liczba zgłoszeń nie jest współmierna do liczby ocenionych piw. A to po drodze ktoś zrezygnuje z wysyłki i nie usunie zgłoszenia, a to komuś się potłukły butelki w przesyłce i nie ma więcej tego piwa, albo wysyła na ostatnią chwilę i kurier przetrzymuje paczkę, itd. 

 

Metryczki będą dostępne w systemie po ogłoszeniu wyników, które zaplanowane są w Zduńskiej Woli w Kultowym Browarze Staropolskim, 24 czerwca w sobotę od 16.00. Zapraszam, wydarzenie jest otwarte.

Edytowane przez Mateusz Puślecki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, monodem napisał(a):

A tak w ogóle to gratuluję!Medalowych piw życzę.!

A dzięki ale aż na medale to nie mam ambicji, ale byłoby głupio gdyby to piwo nie przeszło do finału mam już sporo tych piw zrobionych człowiek się uczy, ciągle coś stara się poprawić, czepiam się tych zrobionych piw szukam smrodu i innych wad w nich ile się tyle da znaleźć. Czasem wypiję 5 łyków i resztę wyleję bo mi się jakiś smrodek pałęta nawet fachowo nie umiem nazwać - myślę se ok niech poleży jeszcze 4 tygodnie ocenię ponownie może się wyczyści Wnioski z awansu tego piwa też wyciągnę bo wiele mitów które na tym forum krąży zostało obalonych. Poza tym to o niczym nie świadczy bo żadna warka w domu nie jest w 100 % powtarzalna . Ponadto chyba wiem teraz jakie robiłem błędy wcześniej - tu nie wolno przesadzać - nie wolno sypać za dużo chmielu, nie wolno dawać z dużo słodów specjalnych, nie należy wierzyć w te kalkulatory drożdży tylko dać ich zawsze więcej niż potrzeba i nie stresować ich za niską temperaturą. Tak btw to które docelowo miało startować było dopieszczane i szykowane specjalnie okazało się klapą - pojechało z innej partii inna receptura. Z tymi piwami jest jeszcze taki problem  - kiedy ono jest najlepsze tzn na kiedy mam je na ten konkurs zrobić - optymalny czas do spożycia i tu jest problem duży - bo to wcale nie jest tak że ono z biegiem czasu będzie dojrzewać - bzdura właśnie mogą się pojawić wady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, anteks napisał(a):

@Mateusz Puślecki z innej beczki. Minął juz miesiąc na zgłaszanie konkursów do pucharu 2023/24. Gdzie mozna znaleźć wykaz konkursów które odbędą sie w drugiej połowie roku?

Ja od poprzedniego sezonu nie zajmuje się Pucharem. Powinny być na stronie pspd.org.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

🏆🇵🇱🍺🏠 Mistrzem Polski Piwowarów Domowych 2023 został Fabian Wojciech (Opolski Oddział Terenowy PSPD)! Jego piwo w stylu ️ Polish Micro IPA ️ wybrane Grand Championem 2023 konkursu, zostanie uwarzone w Kultowym Browarze Staropolskim.

 

Poznaliśmy także nazwiska laureatów i finalistów wszystkich 16 kategorii konkursu, w którym oceniono łącznie 609 piw. Browar jako Sponsor Główny i Partner MPPD 2023 był gospodarzem imprezy, na której 24 czerwca br. w Zduńskiej Woli ogłoszono wyniki konkursu. Na grafikach znajdują się pełne wyniki finału. Metryczki konkursowe są udostępnione w systemie BAP.

 

🎉💖🎁 Serdecznie dziękujemy naszemu Sponsorowi Głównemu i Partnerowi - Kultowemu Browarowi Staropolskiemu za ogromne wsparcie w realizacji konkursu oraz nagrodę dla Grand Championa, którą jest 5000 zł i uwarzenie piwa w browarze w oparciu o zwycięską recepturę.

 

Dziękujemy także Sponsorom - firmom Browamator.pl, Viking Malt, Fermentum Mobile, Fermentis, Brewness - za atrakcyjne nagrody dla zdobywców podium. Ogromne podziękowania kierujemy także do wszystkich naszych kolegów i koleżanek zaangażowanych w organizację konkursu. Grand Championowi i wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!

 

🎆🍻 A już teraz zapraszamy na premierę Grand Championa 2023 i przyszłoroczną edycję MPPD - z newsami wrócimy do Was jesienią!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.