slotish Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Wszystko pięknie i fajnie, że grodzisz jest rozsławiony w innej części świata ale irytuję mnie dyletanctwo autorów. Po pierwsze mylenie Wielkopolski z Prusami, wrzucania do jednego worka jeszcze Gdańska. Autor wydaję się, że znający języki polski cytuje Kitowicza, tłumaczy nazwę "Prawie jak Grodzisz" ale miesza nazwy i regiony. Do tego zastanawia mnie skąd wzięła się ta receptura? Trochę nie przypomina polskich a zakładam, że autor musiał mieć z nimi do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 to receptura na grodzisza w ostatniej wersji tuż przed upadkiem browaru gdzie podnieśli ekstrakt cukrem żeby polskiemu konsumentowi. No i dla mnie chmielenie jest trochę nie teges. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Wszystko pięknie i fajnie, że grodzisz jest rozsławiony w innej części świata ale irytuję mnie dyletanctwo autorów. Po pierwsze mylenie Wielkopolski z Prusami, wrzucania do jednego worka jeszcze Gdańska. Autor wydaję się, że znający języki polski cytuje Kitowicza, tłumaczy nazwę "Prawie jak Grodzisz" ale miesza nazwy i regiony. Do tego zastanawia mnie skąd wzięła się ta receptura? Trochę nie przypomina polskich a zakładam, że autor musiał mieć z nimi do czynienia. Nie miesza nazw regionów bo w czasie zaborow i Gdańsk i Wielkopolska to były Prusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Wielkopolska to była może część Prus ale nie Prus Zachodnich. Swoją drogą ciekawe czemu zawsze ludzie z zagranicy odnoszą się do nazw niemieckich jakby historia tego piwa zaczynała i kończyła na zaborach. Kiedyś jak o tym myślałem to stwierdziłem, że chyba anglojęzycznym łatwiej wymawiać niemieckie nazwy niż polskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Warka nr 7 / 21.02.2008 : Prawie jak Grodziskie z surowców BA A teraz uwaga komentarz: Smak wędzonki jest tragiczny. Zbyt mało nachmielone. Jak dla mnie słód z BA wędzony nie bardzo nadaje się na to piwo i chyba widzę zależność między wędzonką a chmielem. To piwko mimo że tak reklamowane to jest coś nie tegens i coś mi się wydaje że BA czy to recepturą czy surowcami nie trafiło w styl. Czy aby do tego piwa nie było dekokcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Nie, nie było dekokcji. Przejrzyj zwycięskie receptury i wątki z konkursu PJG, dowiesz się więcej o tym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Zawsze doszukuje się dziury w całym i w sumie chciałbym kiedyś spróbować zwycięskie piwko dlatego też chyba skorzystam z rady i uwarze coś z tych receptur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Kurcze, od poczatku stycznia lezy mi zestaw grodziskie z BA (dozucilem do paczki bo bylo tanie i niekonwencjonalne) i nie wiem jak sie do niego zabrac. Najpierw problem z klarowaniem a teraz zeglarz piszesz ze to w ogole nie to (fakt ze w oryginale byl wedzony slod przeniczny a nie jeczmienny ale receptury z konkursow sa podobne do BA chyba?). Sam nie wiem czy nie dokupic slodu i nie zrobic Kolscha a za grodziskie sie zabrac pozniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Piłem piwa z tego zestawu i uważam że były ok - jak bym nie kombinował. ps: zwróć uwagę na polskie literki w postach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 http://grodzisk.nasz...9aa39da9d,1,3,5 Byłą warzelnię przy ul. Poznańskiej w Grodzisku wystawiono na sprzedaż. Przetarg wygrał Browar Fortuna. (© AWY)Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij Właścicielem Fortuny jest polsko- belgijska IBG DWA z siedzibąw Kielcach. Jej przedstawiciel - Krzysztof Panek potwierdził w rozmowie z nami, że rzeczywiście to oni wygrali przetarg na sprzedaż nieruchomości w Grodzisku. - Od dłuższego czasu zainteresowani byliśmy już tym terenem. Oczywiście odbyć się musiał przetarg, do którego stanęliśmy i który ostatecznie wygraliśmy - powiedział nam. - Czeka nas teraz sporo pracy, ale liczymy na pozytywny finał czyli reaktywację Piwa Grodziskiego - podkreślił. - W tym celu powołana zostanie przez nas osobna spółka, która zajmie się produkcją w Grodzisku. Przypomnijmy, że produkcji tego piwa zaprzestano na początku lat 90. Od momentu uwarzenia ostatniej warki, temat reaktywacji marki pojawiał się co rusz. W ostatnich latach interesował się tym jeden z przedsiębiorców, ale z planów niestety nic nie wyszło. Teraz wydaje sie, że wizja ta jest jednak realna bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Tym bardziej, że inwestor chce w Grodzisku uruchomić typowy browar regionalny, a takie niszowe trunki cieszą się coraz większą popularnością. oferty związane z kuponem w celu reaktywacji produkcji Piwa Grodziskiego) zgłosił się tylko jeden oferent. Cena ostateczna wyniosła 134 tysiące 316 złotych. Działka jest o powierzchni około 2 tysięcy metrów kwadratowych. Przetarg ten był drugim z kolei. Pierwszy ograniczał dostęp do oferty tylko inwestorom z terenu Wielkopolski. - Zainteresowanie tematem podjęła jednak firma z Lwówka Śląskiego i dlatego zdecydowaliśmy, że nie będziemy zamykać drogi ofertom spoza regionu - stwierdza burmistrz Grodziska, Henryk Szymański. - Ostatecznie jednak do drugiego przetargu stanął tylko jeden oferent. Jest to inwestor z doświadzczeniem na rynku piwowarskim, dlatego liczymy na powodzenie tego przedsięwzięcia. Choć nauczony wcześniejszymi, przedwczesnymi deklaracjami ze strony innych przedsiębiorców, jestem ostrożny w swojej radości. Fakt jest jednak taki, że rzeczywiście na takim etapie na jakim sprawa jest w tej chwili, jeszcze nie byliśmy. Mam oczywiście nadzieję, że doczekam się jeszcze wznowienia produkcji tego trunku. W tym tygodniu ma dojść do podpisania umowy notarialnej. Inwestor zgodnie z warunkami przetargu musi do końca czerwca 2013 roku wystąpić o pozwolenie na budowę. A zakończyć inwestycję do końca 2014 roku. Może więc marzenie, którym żyje nie tylko wielu grodziszczan, ziści się? Teraz co roku w Grodzisku odbywa się konkurs piw domowych, które smakiem zbliżone są do Grodzisza. W jury zasiadają dawni piwowarzy grodziskich browarów, którzy zawsze powtarzają, że chcieliby jeszcze kiedyś spróbować oryginału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Kurde dwa lata jeszcze czekać ale dobrze miejmy nadzieje, że im się uda i nie spełznie na niczym! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Trudno mi sobie wyobrazić browar na działce o powierzchni 2000 m. kw. To kwadrat o bokach zaledwie 45 x 45m. Nie wiem jak na takiej powierzchni można zmieścić zbiorniki na słód, warzelnię, fermentownię, tanki klarownicze, butelkownię, magazyny na piwo leżakujące w butelkach i na gotowe piwo do sprzedaży, plac manewrowy dla samochodów z surowcami i po gotowe piwo. Do tego potrzebna jest kotłownia, maszynownia chłodnicza i jakieś biura. I to wszystko na 2000 m.kw. Ten browar to chyba będzie wielkości restauracyjnego, a do tego pewnie w postaci wieżowca. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Może będą kopać w stronę Chin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Oglądaliśmy z Wogoszem te budynki kilka tygodni temu, przed inwestorem duże wyzwanie TU większa i tańsza Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Trudno mi sobie wyobrazić browar na działce o powierzchni 2000 m. kw. To kwadrat o bokach zaledwie 45 x 45m. Nie wiem jak na takiej powierzchni można zmieścić zbiorniki na słód, warzelnię, fermentownię, tanki klarownicze, butelkownię, magazyny na piwo leżakujące w butelkach i na gotowe piwo do sprzedaży, plac manewrowy dla samochodów z surowcami i po gotowe piwo. Do tego potrzebna jest kotłownia, maszynownia chłodnicza i jakieś biura. I to wszystko na 2000 m.kw. Ten browar to chyba będzie wielkości restauracyjnego, a do tego pewnie w postaci wieżowca. Tak dzisiaj wygląda wjazd do browaru, z przodu po prawej znajdują sie prywatne mieszkania Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Tak dzisiaj wygląda wjazd do browaru, z przodu po prawej znajdują sie prywatne mieszkania Podobnie wygląda wjazd do browaru w Miłosławiu, widocznie Fortuna już tak ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Tylko pod warzelnie samochodem większym od busa trudno będzie wjechać za zdjęciu warzelnia z zewnątrz Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Wnętrze warzelni sztyft 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 ktoś im kadzie zakosił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 To jest w takim stanie, że remont wyjdzie drożej od postawienia nowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Wiecie, przerobią na magazyn kegów. Warzyć będą w innym miejscu, a kegi do magazynu, by naciągnęły klimatu i legendy miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Dewastacja okrutna.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Fotografowałem ten browar około 5 lat temu i wyglądał dokładnie tak samo. Dziwię się tylko, że miasto chcąc teren sprzedać lub "wznowić" produkcję nie zabezpieczyło dostatecznie budynków przed dewastacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Fotografowałem ten browar około 5 lat temu i wyglądał dokładnie tak samo. Dziwię się tylko, że miasto chcąc teren sprzedać lub "wznowić" produkcję nie zabezpieczyło dostatecznie budynków przed dewastacją. Wiesz jak to jest, miasto nie ma wystarczających środków na utrzymanie i zabezpieczenie takich budynków. Przykładem jest niedaleko mnie Nowa sól tam jak wejdziesz na byłe zakłady produkcji nici to wygląda jak po apokalipsie, browar w Nowej Soli też doprowadzili do ruiny, nie zabezpieczając go przeszło pół roku temu bez kozery główną bramą możesz tam wejść i robić co chcesz. Podejrzewam, że jest tak w wielu Polskich miastach. Miejmy nadzieje, że szpety fortuna nie zrobi tak jak napisał Tomek-Pasieka, bo wtedy to nie będzie grodziskie tylko podróba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Wedle informacji ze strony pspd, Grodziskie wedzie do BJCP http://www.pspd.org.pl/pagesnews/grodziskie-jako-styl-piwa-trafi-do-zbioru-wytycznych-bjcp Zerknijcie na pdfa. Co to są drożdże ISC-57 Polish Ale ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się