Gluchy Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Ostatnimi czasy wpadło mi w ręce piwo STAROPOLSKIE CHMIELNE z browaru ze Zduńskiej Woli, tak mi to piwko posmakowało że po pierwszym łyku postanowiłem je odtworzyć. Jeszcze bardziej zachęciło mnie do tego przeczytanie etykiety, gdzie był podany skład: woda słód pilzneński chmiele: magnum sybilla hallertauer tradition citra drożdże dolnej fermentacji Z racji tego, że nie bardzo mam sprzęt i czas żeby to zrobić ze słodu chciałbym pójść trochę na skróty i spróbować zrobić to z ekstraktu słodowego 15EBC. Zostanie mi aby chmielenie i nie bardzo mam pomysł ile tego chmielu dać i w jakim czasie gotować. Mój pomysł jest taki: magnum - 60 minut sybilla - 30 minut hallertauer tradition - 10 minut citra - 10 minut Nad ilościami nie mam zielonego pojęcia, planuję zrobić około 23 litrów. Jeszcze co do drożdży, posiadam BrewGO Lager - fermentacja 2 tygodnie w temperaturze między 10 a 15 stopni. Co sądzicie o tym pomyśle i co zmienić jak coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Chmielenie na 30 minut nie ma sensu, lepiej dać Magnum na goryczkę, a resztę później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 9 minut temu, Łachim napisał: Chmielenie na 30 minut nie ma sensu, lepiej dać Magnum na goryczkę, a resztę później. Czyli dać pozostałe wszystkie razem, tak? I jeszcze pytanie ile czasu 10 minut czy może więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Zobacz w jakimś kalkulatorze IBU. Nie znam tego piwa, ale pewnie można celować w 20-30 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Jedna paczka drożdży to może być mało, przydałyby się przynajmniej 2. Masz możliwość utrzymania temperatury około 10°C przynajmniej na początku fermentacji? Nie zakładałbym z góry, że 2 tygodnie wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 W dniu 19.11.2022 o 18:14, punix napisał: Jedna paczka drożdży to może być mało, przydałyby się przynajmniej 2. Masz możliwość utrzymania temperatury około 10°C przynajmniej na początku fermentacji? Nie zakładałbym z góry, że 2 tygodnie wystarczą. To dam dwie paczki, co do czasu to jeśli mi się przeciągnie do 3 tygodni to nie ma problemu, gorzej jak po 3 tygodniach nie dojdzie to będę musiał zostawić na kolejne dwa. A temperatura to będzie zależna od tego jaka jest w piwnicy. A czy ktoś pomoże z ilością chmielu, totalnie nie mam pojęcia ile którego dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Po wnikliwej analizie tematu i spędzeniu paru godzin na analizie przepisów wymyśliłem coś takiego jak poniżej. Jeśli ktoś ma jakieś podpowiedzi i opinie proszę o pomoc w przeciwnym razie w sobotę ryzykuję i robię wg poniższej receptury i zobaczę co z tego wyjdzie. ZACIERANIE 5 kg słodu pilzneńskiego - wrzucę do wody o temp. 65 stopni - 62 stopnie przez 45 minut - 72 stopnie przez 30 minut - 78 stopni przez 10 minut Mash out - przecedzę to przez siateczkę filtracyjną a resztę przeleję 15 litrami wody o temp. 80 stopni CHMIELENIE - magnum 30 g na 60 minut - citra w 45 minucie 50 g - sybilla + hallertaurer tradition w 50 minucie po 30 g Dalej studzenie w wannie (niestety nie mam jeszcze chłodnicy zanurzeniowej) i do fermentora z dwiema paczkami drożdży BrewGO Lager na minimum 2 tygodnie w temperaturze około 10 - 11 stopni. Jeśli po dwóch tygodniach nie dojdzie to będę miał kolejne dwa tygodnie aby doszło i można było przelać na cichą. Za wszelkie opinie i porady będę bardzo wdzięczny, będzie to moja pierwsza warka z zacieraniem (napewno efekt mnie nie zniechęci) jeśli się nie uda to zamierzam dalej się bawić w zacieranie ale już w coś prostszego i dokładnie wg. jakichś dostępnych przepisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Skoro będziesz chłodził w wannie, to wszystkie chmiele na aromat dałbym dopiero po wyłączeniu palnika. Albo nawet po wstępnym schłodzeniu w wannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 (edytowane) 2 godziny temu, punix napisał: Skoro będziesz chłodził w wannie, to wszystkie chmiele na aromat dałbym dopiero po wyłączeniu palnika. Albo nawet po wstępnym schłodzeniu w wannie. A powiedz co mi to da? Jak już napisałem wyżej będzie to moja pierwsza warka w ten sposób i każde info się przyda I drugie pytanie jak długo trzymać ten chmiel taki czas jak napisałem czy dłużej a może krócej, albo do całkowitego wystudzenia? Edytowane 28 Listopada 2022 przez Gluchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 (edytowane) @Gluchy Będzie bardziej "chmielne" w aromacie, bo w smaku to proponujesz to jakiś hardcore. Czy sprawdziłeś jakie IBU otrzymasz po Twoim schemacie chmielenia ? Koledzy sugerowali kalkulator... Edytowane 28 Listopada 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Godzinę temu, fotohobby napisał: @Gluchy Będzie bardziej "chmielne" w aromacie, bo w smaku to proponujesz to jakiś hardcore. Czy sprawdziłeś jakie IBU otrzymasz po Twoim schemacie chmielenia ? Koledzy sugerowali kalkulator... Tak, właśnie siedzę nad kalkulatorem... Dopiero teraz na to wpadłem i widzę że mój pomysł jest delikatnie mówiąc nieciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 ostateczna wersja chmielenia: magnum 20g na 60 minut sybilla 20g na 10 minut hallertaurer tradition 20g 10 minut citra na zimno na 7 dni. Wg kalkulatora wychodzi prawie 31,9 IBU. Ma ktoś jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgodnie z tym co wyżej napisał kolega @punix przesunąłbym 10 minut na wyłączenie palnika a nawet magnum dałbym na 30-40 minut. Pytasz się co to da? Dostosuje chmielenie do chłodzenia/ stygnięcia, zwiększy szansę na lepszą jakość goryczki i lepszy aromat chmieli klasycznych. Piwa docelowego nie piłem ale dodatkowo obawiam się, że Citra może całkiem przykryć klasyczne Sybille i Tradition. O zmianie czasu chmielenia jeśli nie chłodzisz znalazłem dyskusję na australijskim portalu piwowarskim (https://aussiehomebrewer.com/threads/no-chill-hop-additions.64542) i na Homebrewtalk (https://www.homebrewtalk.com/threads/no-chill-temp-into-keg.219127/) i na Brulosphy (https://brulosophy.com/2015/02/09/a-year-of-no-chill-lessons-from-a-secret-xbmt/). Efekt wykopiowałem do pliczków - w załączniku. Nie będę bronił tej metody ale warto rzucić okiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Warka już kończy się dopijać. Wyszło dokładnie jak chciałem, no może poza ilością, gotowego piwa wyszło mi około 15 litrów... Ale smak dokładnie taki jaki oryginał. Ostateczna wersja chmielenia: magnum na 60 minut 20g – Sybilla + hallertauer tradition w 50 minucie po 20 g NA ZIMNO: citra 7 dni 20g (cicha fermentacja) Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się