smola Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Panowie, zaplątało mi się wiadro w ciemnej piwnicy, w którym jest 20 l dunkelweizena. Piwo na drożdżach stoi 120 dni. Chciałbym je przebrandować na piwo świąteczne. Jedyne co mogę to dodać przyprawy na zimno. I teraz pytanie, jakie przyprawy, i na ile dni? Bardzo Was proszę o pomoc, szkoda tych 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Jak nie czuć autolizy to lecisz z mieszanką korzenną do pierników: - 1 lub 2 laski cynamonu, w zależności od preferencji - ~10 goździków - ~5 ziaren kardamonu Wymoczyłbym to wszystko w jakimś alkoholu (myślę, że ciemny rum dobrze by tutaj pasował) przez 2-3 dni i dodał całość do piwa przy rozlewie. Idąc na łatwiznę można też dodać gotową, mieloną mieszankę takich przypraw na rozlewie. Proporcje musisz sobie sprawdzić sam - pobrać szklankę piwa, dodawać stopniowo przyprawy i zobaczyć jaka ilość Ci pasuje. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 (edytowane) jak święta to skórki mandarynki bo co to za święta bez mandarynki... Edytowane 12 Grudnia 2022 przez lechu555 smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 W dniu 12.12.2022 o 10:23, smola napisał: Panowie, zaplątało mi się wiadro w ciemnej piwnicy, w którym jest 20 l dunkelweizena. Piwo na drożdżach stoi 120 dni. Chciałbym je przebrandować na piwo świąteczne. Jedyne co mogę to dodać przyprawy na zimno. I teraz pytanie, jakie przyprawy, i na ile dni? Bardzo Was proszę o pomoc, szkoda tych 20 litrów. Możesz też zetrzeć zest z pomarańczy, kolejno zest wraz z cynamonem i gozdzikami zagotować w soku z tych pomarańczy i do piwerka. smola i Fradio 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 @Suchejroo soku z 2kg na 20 litrów piwa styknie? Bardzo dziękuję z pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 35 minut temu, smola napisał: @Suchejroo soku z 2kg na 20 litrów piwa styknie? Bardzo dziękuję z pomysł ? Ja np do Witbiera daje zest z 6-8 pomarańczy. Polecam zestu dać ze 100g-150g, a soku to tyle by zagotować tylko dodatki, moim zdaniem nie musi byc go wiele, chodzi o zdezynfekowanie wszystkiego co może być na skórce, bądź przyprawach smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się