Seba85 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Witam, robię już drugie piwo na tych drożdżach (Gozdawa CP18) i drugi raz odfermentowały do 4BLG i nic się nie rusza. Za pierwszym razem były suche-uwodnione i po 2 tygodniach zeszło do 4BLG i koniec. Za drugim razem użyłem gęstwy, którą zebrałem z warki 1. Zostawiłem wiadro na około 20 godzin w kuchni w temperaturze pokojowej, a następnie zniosłem do garażu gdzie jest około 8-10 stopni aktualnie. Po 2 dniach (!) zeszło do 4BLG, zmierzyłem dziś po 7 dniach i nadal jest 4 BLG. Ekstrakt początkowy 11,5BLG, robione z ekstraktów słodowych + chmielenie wg własnego pomysłu. Piwo nie jest zakażone ani nic, smakuje normalnie, z rurki już nic nie bąbelkuje. - Czemu to nie chce zejść niżej? - Czemu po 2 dniach już było 4BLG? - Czy powinienem je trzymać w kuchni przez pierwsze 20h? - Czy mam już zlewać na cichą i zaraz butelkować? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Jaka była temperatura brzeczki w momencie zadania drożdży? Jaki zasyp i schemat zacierania? Seba85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 W dniu 27.12.2022 o 17:58, Seba85 napisał(a): Witam, robię już drugie piwo na tych drożdżach (Gozdawa CP18) i drugi raz odfermentowały do 4BLG i nic się nie rusza. Rozwiń Brawo, uzyskałeś pożądaną przez piwowara cechę - powtarzalność Natomiast tak - jeśli zadałeś drożdże do brzeczki o temperaturze 20C (lub, nie daj wyższej), przetrzymałeś w pokojowej przez 24h, a potem wyniosłeś (już pewnie fermentującą brzeczkę) do pomieszczenia o temp 8C to spadkiem temperatury uśpiłeś drożdże i nie zjechały z ekstraktem do takiego poziomu, do jakiego MOGŁYBY zjechać gdyby zostały zadane w temperaturze 8C, przetrzymane w niej 4-5 di, a potem stopniowo podnoszonej o 1C/dzień. Druga sprawa - drożdże na ekstraktach ni schodzą tak nisko, jak na słodzie zacieranym w 64C. Do tego dochodzi kwestia napowietrzania - jak zostało zrobione. Przenieś z powrotem do temperatury pokojowej, poczekaj 5-6 dni, zrób pomiar i jeśli nic już się nie ruszy - butelkuj Seba85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba85 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 W dniu 27.12.2022 o 18:24, punix napisał(a): Jaka była temperatura brzeczki w momencie zadania drożdży? Rozwiń Warka nr 1 - było to 22,5 stopnia, drożdże były uwodnione w temperaturze 27 stopni Warka nr 2 - gęstwa była dodana w temperaturze 23 stopnie. Sama gęstwa była wyjęta z lodówki parę h wcześniej i była w temperaturze pokojowej około. Dokładnie nie wiem bo nie mierzyłem tego. W dniu 27.12.2022 o 18:24, punix napisał(a): Jaki zasyp i schemat zacierania? Rozwiń Nie było zacierania, Było robione na ekstrakcie słodowym jasnym z baniaka W dniu 27.12.2022 o 20:31, fotohobby napisał(a): przetrzymane w niej 4-5 di, a potem stopniowo podnoszonej o 1C/dzień. Rozwiń Takich warunków jeszcze nie mam. Mam albo temperatury pokojowe gdzieś w domu, albo garaż 8-10 stopni W dniu 27.12.2022 o 20:31, fotohobby napisał(a): Do tego dochodzi kwestia napowietrzania - jak zostało zrobione. Rozwiń Chyba dość mocno. Warka nr 1 była napowietrzana poprzez mieszanie mieszadłem. Dość mocno, tak że aż piana podchodziła pod wieczko. Warka nr 2 była napowietrzona poprzez przelewanie z 1 wiadra do 2. Tak z 6 razy około, bo myślałem właśnie że może powodem było to że za słabo jednak mieszałem w warce nr 1. W dniu 27.12.2022 o 20:31, fotohobby napisał(a): Przenieś z powrotem do temperatury pokojowej, poczekaj 5-6 dni, zrób pomiar i jeśli nic już się nie ruszy - butelkuj Rozwiń Mam też jeszcze na fermentacji cichej warkę nr1. Już chciałem to dziś/jutro butelkować bo stoi tydzień. Czy to coś zmieni jak tą warkę pierwszą też przeniosę jeszcze do temperatury pokojowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 W dniu 28.12.2022 o 10:28, Seba85 napisał(a): Takich warunków jeszcze nie mam. Mam albo temperatury pokojowe gdzieś w domu, albo garaż 8-10 stopni Rozwiń W takim razie przy kolejnym piwie dolnej fermentacji odstaw tam brzeczkę na 12-16h, a potem zadaj drożdże. Po 2-d dniach owiń fermentor kocem. W dniu 28.12.2022 o 10:28, Seba85 napisał(a): Mam też jeszcze na fermentacji cichej warkę nr1. Już chciałem to dziś/jutro butelkować bo stoi tydzień. Czy to coś zmieni jak tą warkę pierwszą też przeniosę jeszcze do temperatury pokojowej? Rozwiń podejrzewam, że niewiele, aczkolwiek dla świętego spokoju, że nic nie ruszy w butelkach można ją przetrzymać Łachim i Seba85 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 W dniu 27.12.2022 o 17:58, Seba85 napisał(a): Czemu to nie chce zejść niżej? Rozwiń Prawie na pewno źle poprowqdzona fermentacja. Może być za mało drożdży, za małe natlenienie lub uśpienie przez obniżenie temperatury. W dniu 27.12.2022 o 17:58, Seba85 napisał(a): Czemu po 2 dniach już było 4BLG? Rozwiń Bo temperatura była za wysoka i drożdże wpadły w świąteczne obżarstwo. W dniu 27.12.2022 o 17:58, Seba85 napisał(a): Czy powinienem je trzymać w kuchni przez pierwsze 20h? Rozwiń Absolutnie nie, drożdże, zwłaszcza lagerowe, najlepiej zadać poniżej, a nie powyżej temperatury fermentacji, a jeśli już inaczej się nie da, to schłodzić jak najszybciej. W dniu 27.12.2022 o 17:58, Seba85 napisał(a): Czy mam już zlewać na cichą i zaraz butelkować? Rozwiń Ja bym potrzymał na drożdżach, mogą dofermentować. W dniu 28.12.2022 o 10:28, Seba85 napisał(a): Warka nr 1 - było to 22,5 stopnia, drożdże były uwodnione w temperaturze 27 stopni Warka nr 2 - gęstwa była dodana w temperaturze 23 stopnie. Sama gęstwa była wyjęta z lodówki parę h wcześniej i była w temperaturze pokojowej około. Dokładnie nie wiem bo nie mierzyłem tego. Rozwiń Przepis co najmniej na estrowego lagera. W dniu 28.12.2022 o 10:28, Seba85 napisał(a): garaż 8-10 stopni Rozwiń Trzeba było od razu fermentować tam. W dniu 28.12.2022 o 10:28, Seba85 napisał(a): Warka nr 1 była napowietrzana poprzez mieszanie mieszadłem. Dość mocno, tak że aż piana podchodziła pod wieczko. Rozwiń To ok, ale przy lagerze warto to powtórzyć kilka godzin po zadaniu drożdży. W dniu 28.12.2022 o 10:28, Seba85 napisał(a): Warka nr 2 była napowietrzona poprzez przelewanie z 1 wiadra do 2. Tak z 6 razy około, bo myślałem właśnie że może powodem było to że za słabo jednak mieszałem w warce nr 1. Rozwiń To za słabe. W dniu 28.12.2022 o 10:28, Seba85 napisał(a): Czy to coś zmieni jak tą warkę pierwszą też przeniosę jeszcze do temperatury pokojowej? Rozwiń Ja bym zostawił na miejscu, takie noszenie i zmiany temperatury sprzyjają utlenieniu. Dodatkowo, na przyszłość sprawdzaj ilość drożdży do zadania w kalkulatorze. Seba85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 Czy jak sprawdzasz spławik na czystej wodzie o temp. 20 °C, to na pewno pokazuje 0? Jakiego konkretnie ekstraktu użyłeś? Pytam, bo np. "zwykły" jasny z WES-a (mają też "ekstra" jasny czy jakoś podobnie) schodził mi z około 12 do 3,5. Warto poprzeglądać notatki innych forumowiczów: być może ktoś też używał takiego ekstraktu jak ty i napisał, do ile odfermentowało mu piwo... Możesz spróbować odebrać pewną ilość brzeczki do słoika, dodać do tego zwykłe drożdże piekarnicze i przenieść do ciepłego pomieszczenia (>= 20 °C). Po 2-3 dniach sprawdzić odfermentowanie: jeśli nadal będzie 4, to nie pozostaje nic innego, niż butelkować... Seba85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba85 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 W dniu 28.12.2022 o 10:44, fotohobby napisał(a): W takim razie przy kolejnym piwie dolnej fermentacji odstaw tam brzeczkę na 12-16h, a potem zadaj drożdże. Po 2-d dniach owiń fermentor kocem. Rozwiń W dniu 28.12.2022 o 10:47, Łachim napisał(a): Absolutnie nie, drożdże, zwłaszcza lagerowe, najlepiej zadać poniżej, a nie powyżej temperatury fermentacji, a jeśli już inaczej się nie da, to schłodzić jak najszybciej. Rozwiń OK dzięki, to pytanie na przyszłość w takim razie: 1) Ile konkretnie stopni ma mieć brzeczka gdy będę wrzucał drożdże? Fermentacja później w około 8-10C 2) Jak drożdże lagerowe będą użyte suche i będą uwadniane to w jakiej temperaturze wody? Tak jak na opakowaniu 30+/-3C? 3) Jak będzie dodawana gęstwa to jaką temperaturę ma mieć? Też w okolicach 8-10C? Prosto z lodówki czyli mniej niż 10? Pokojowa około 20C? W dniu 28.12.2022 o 12:25, luk1999 napisał(a): Czy jak sprawdzasz spławik na czystej wodzie o temp. 20 °C, to na pewno pokazuje 0 Rozwiń Tak, spławik jest git. Sprawdzony w wodzie pokazuje 0, przy różnych brzeczkach zawsze dobrze pokazywał tak jak miało wyjść wg kalkulatora, a na końcu też odfermentowywało do około 1-2 zawsze. W dniu 28.12.2022 o 12:25, luk1999 napisał(a): Jakiego konkretnie ekstraktu użyłeś? Pytam, bo np. "zwykły" jasny z WES-a (mają też "ekstra" jasny czy jakoś podobnie) schodził mi z około 12 do 3,5. Warto poprzeglądać notatki innych forumowiczów: być może ktoś też używał takiego ekstraktu jak ty i napisał, do ile odfermentowało mu piwo Rozwiń Przy warce nr 1 - taki z Poldingroup pakowany po 1,2kg Przy warce nr 2 - taki z baniaka Forbake 14kg. (z tego piwo jest jaśniejsze dużo z tego co widzę na dziś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 (edytowane) Hmm. Fermentuj tzn razem z zadaniem drozdzy w temp. lagerowej i zostaw tam na 3 tygodnie i nie przestawiaj i nie ruszaj tzn niech robią do maks 15 st C temp. Brzeczki fermentujacej tzn temp. W srodku wiadra. Z ekstraktów nie umiem powiedzieć ile jest tam cukrów fermemtowalnych a ile dekstryn były takie wpisy na forum że na ekstraktach odfermentowuje płytko. Popytaj na forum gdzie jest temat o CP15 jak ich użyje to się wypowiem - dla mnie dziś nie opłacalne - za te same pieniądze jest szczep z wyboru czyli 34/70 na którym jadą browary kraftowe i restauracyjne. Powodzenia, moj pierwszy lager musiał odczekać pół roku za czym był idealny - zniknęła siarka. Ekstakt brzeczki mierzy się w temp. 20 st C, gorąca brzeczka spowoduje zanizony odczyt. Edytowane 28 Grudnia 2022 przez Piotr Ba . Seba85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 W dniu 28.12.2022 o 14:03, Seba85 napisał(a): OK dzięki, to pytanie na przyszłość w takim razie: 1) Ile konkretnie stopni ma mieć brzeczka gdy będę wrzucał drożdże? Fermentacja później w około 8-10C 2) Jak drożdże lagerowe będą użyte suche i będą uwadniane to w jakiej temperaturze wody? Tak jak na opakowaniu 30+/-3C? 3) Jak będzie dodawana gęstwa to jaką temperaturę ma mieć? Też w okolicach 8-10C? Prosto z lodówki czyli mniej niż 10? Pokojowa około 20C? Tak, spławik jest git. Sprawdzony w wodzie pokazuje 0, przy różnych brzeczkach zawsze dobrze pokazywał tak jak miało wyjść wg kalkulatora, a na końcu też odfermentowywało do około 1-2 zawsze. Przy warce nr 1 - taki z Poldingroup pakowany po 1,2kg Przy warce nr 2 - taki z baniaka Forbake 14kg. (z tego piwo jest jaśniejsze dużo z tego co widzę na dziś) Rozwiń Drożdże zadajesz wtedy, gdy brzeczka ma temperaturę, w której zamierzasz przeprowadzić fermentację albo nawet 1-2°C mniej. Co do temperatury uwadniania - tak jak napisałeś, przy czy dobrze byłoby powoli dolewać zimnej brzeczki do drożdży, żeby spokojnie wyrównać temperaturę i uniknąć szoku. Przy drożdżach Fermentisa (np. W34/70) według zaleceń producenta można pominąć uwadnianie i zadać drożdże prosto do brzeczki. Gęstwa najlepiej, jeśli będzie miała temperaturę zbliżoną do brzeczki. Seba85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się