LewySierpowy Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Mam 3 opcje: 1. FM31 - Bawarska Dolina (gęstwa), 2. Fermentis Saflager S-23 (gęstwa), 3. MANGROVE JACK M76 BAVARIAN LAGER 1 saszetka Planuje robić klasycznego Wiedeńskiego Lagera z dekokcją i zastanawiam się nad rekomendacją drożdży. Fermentowanie w ~12C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Ankiety to chyba tutaj nie można zrobić. Ja poszedłbym w 1. Drożdże znam no i gęstwa. S-23 nie używałem nigdy ale jako, że gęstwa byłyby moim drugim wyborem. O suchych Mangrove nie pomyślanym w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 FM31 chyba najlepiej. A jeśli wolisz zainwestować bierz Munich Lager, chyba najlepsze drożdże dolnej fermentacji. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 32 minuty temu, zasada napisał: O suchych Mangrove nie pomyślanym w ogóle. Zapomniałem dodać, że warka ma być 10-12L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 3 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 15 godzin temu, zasada napisał: Ankiety to chyba tutaj nie można zrobić. Ja poszedłbym w 1. Drożdże znam no i gęstwa. S-23 nie używałem nigdy ale jako, że gęstwa byłyby moim drugim wyborem. O suchych Mangrove nie pomyślanym w ogóle. Przeczytałem to raz jeszcze i troche to rozumiem - że ważniejsze jest namnożenie (posiadanie rozhulanej gęstwy) niż sam szczep? Nie wiem czy w moim rozumieniu nie popełniam nadinterpretacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Obie rzeczy są ważne dlatego że zmróżenia oka wykorzystałbym gęstwę dobrze znanego szczepu. Nie nadinterpretowujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zależy od BLG. Jednak praktycznie zawsze gęstwa będzie lepsza. Szczep tez ma duże znaczenie to on wpływa na finalny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 3 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 W takim razie stater (dwuetapowy?) albo taki prawilny po natlenieniu z butli i z mieszadła vs gęstwa (podobna objętość) - co będzie lepsze wg was? Z innego forum sugerowali S23 do wiedeńskiego to angielskojęzyczne więc pewnie nie znają FM31. Tam S23 było polecane do wiedeńskiego a M76 do marcowego. Jakieś przemyślenia? Jakbym miał większy gar to bym walnął 20L i podzielił na dwie gęstwy (S23 i FM31) ale tym razem nie dam rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Dwuetapowy nie ma sensu przy FM, po prostu 2l i tyle(Właściwie każde dolniaki tak kręce). Czy ja wiem czy S23 takie super do wiedeńskiego, ja mam jakoś wrażenie, że one idealnie czyste nie są. Ok zostawiają spoko słodowosć etc, mimo to fanem nie będę. Z tym, ze saszeta to na maks 12-14l takiej 13BLG no może 14BLG. Ja bym dał FM31 mimo wszystko. A jak będziesz chciał testować bierz chociaż raz Munich Lager, myślę, że się zakochasz doskonałe drożdże. PS. Obecnie też mam lager wiedeński ale solidnie nachmielony Iungą i powiem, że geenialne połączenie...troszkę taka piwna tarta z zestem cytrusowym. Świetnie to gra, następnym razem zrobię podobne ale dodam z 1-2kg domowego wędzonego słodu jabłonią/wiśnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 4 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Ja mam to z innego forum: That's great you have some S-23, it's a great yeast. Just be wise about choosing your style: S-23 is a pretty estery yeast as far as Lager yeasts go (no comparison to the Ale yeast ester levels though), so a German or Scandinavian Lager brewed with S-23 most likely will come out as a faulty one (hence the bad rap S-23 gets in the interwebs). S-23 is ideal not for German but for Austrian, Czech and Polish Lagers which are traditionally a bit more estery than German. Brew a Wiener, a Budweiser or a Zywiec with it (I'm not touching the subject of Porter Baltycki or Boehmisches Dunkles, as we're talking about light beers now). With those styles, you'll be spot on. S23 - robiłem Light American Lagera w lodówce i ciemnego czeskiego lezaka tez w lodowce i były spoko - na mój ułomny smak/aromat. 13 godzin temu, Bolt napisał: A jak będziesz chciał testować bierz chociaż raz Munich Lager, myślę, że się zakochasz doskonałe drożdże. Mówimy tutaj o Wyeast? No - ciekawa opcja. Chyba pocisne na tym FM31 bo już mam gęstwę a teraz chciałem dekokcję spróbować i zależy mi na w miarę neutralnych drożdżach. 13 godzin temu, Bolt napisał: PS. Obecnie też mam lager wiedeński ale solidnie nachmielony Iungą i powiem, że geenialne połączenie...troszkę taka piwna tarta z zestem cytrusowym. Świetnie to gra, następnym razem zrobię podobne ale dodam z 1-2kg domowego wędzonego słodu jabłonią/wiśnią. Masz jakieś zapiski z tego? Chętnie bym zerknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Tak Wyeast Mynich Lager. Polecam wybitne drożdże jeśli chodzi o zostawianie bazy słodowej. 5kg Wiedeń 1kg Monach jasny Zacierany: 40 minut-65c 40minut-72c Gotowany 65minut. Chmielenie: 25g iunga dodawana już do brzeczki. Zanim się zagotuje. 25g-20minut 30g-10minut albo 5minut. Reszta z 200g paczki na hop stand. 25minut, zadane w 83stopniach. (Można mniej, nie chciało mi się odpalać pakowarki próżniowej na resztę chmielu :P) Osobiście przerzuciłbym 50g na zimno.(tak wiem to daleko od lagera wiedeńskiego) Drożdże zadane w 9c do 12,3BLG stopniowo podniosłem do 14. Z czego do 12 relatywnie bardzo szybko. Po fermentacji do butelek, ja nisko nasycam maks na 1,8v i koniec. To ma być w miarę szybkie i chlalne piwo. I wyszło super, bardzo mi ten smak pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 4 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Cześć! Dziękuję bardzo za przepisik - może kiedyś wykorzystam. Na ten czas zrobię (albo spróbuję zrobić) coś bardziej klasycznego. Nie znam też tego chmielu. Mam dostęp do dużych (darmowych) ilości Perle i Magnum i to daję na goryczkę i jestem zadowolony. Swoją drogą można gdzieś zgłosić do moderatorów forum, że chyba fajna byłaby opcja dodwania posta w formie ankiety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Iunga jest chyba najlepszym chmielem goryczkowym jaki używałem. Do tego aromaty tez wnosi ciekawe. Zawsze mam od Piłata przynajmniej z 200-300g. Polecam sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 4 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Godzinę temu, Bolt napisał: Iunga jest chyba najlepszym chmielem goryczkowym jaki używałem. Do tego aromaty tez wnosi ciekawe. Zawsze mam od Piłata przynajmniej z 200-300g. Polecam sprawdzić. Skuszę się pewnie jak troche zjadę ze swoich potężnych zapasów szyszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Ja mam teraz czeskie tmave na s-23 nie wiem jak to wyjdzie. Piwa marcowe to zawsze cisnąłem na 34/70 i moim zdaniem szczep do tego idealny, nachmielenie Zateckim obowiązkowe w takich lagerach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 15 minut temu, Piotr Ba napisał: Ja mam teraz czeskie tmave na s-23 nie wiem jak to wyjdzie. Piwa marcowe to zawsze cisnąłem na 34/70 i moim zdaniem szczep do tego idealny, nachmielenie Zateckim obowiązkowe w takich lagerach Do słodowego piwa drożdże idealne to takie co pozbawiają piwa aspektu słodowego? Xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 5 minut temu, Bolt napisał: ? Co? Co to za bzdet? Z 13 odfermentowuje do 3 jak zatrzesz w 70 st C, zostaje słodowosci wystarczajaco, robię tak co roku i słodowosci nie brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 A co ma poziom odfermentowania do poziomu odczuwania słodowości? Kompletnie absurd, to się nie łączy poziom dofermentowania zależy od czegos innego. Mówimy o odczuciu słodowości i w w tym 34/70 są beznadziejne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 A zresztą zróbmy zakład: proszę uwazyc lagera wiedeńskiego wg tej mojej receptury: i dać znać czy brakuje slodowosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Wiesz czym jest ciężar dowodu w dyskusji? Doucz się...to Ty masz mi udowodnić że 34/70 są takie super. A nie są, każdy dobry piwowar zwraca uwagę, ze totalnie pozbawiają piwa słodowości. Robiłem na nich piwa, przy innych drożdżach są sałabiutkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 https://forms.gle/mQKkMAE6qKhdGAyx7 Może się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: A zresztą zróbmy zakład: proszę uwazyc lagera wiedeńskiego wg tej mojej receptury: i dać znać czy brakuje slodowosci Zrobiłem kiedyś jako warkę-starter (10l) dla W34/70, pomimo tego ,że nie podobał mi się zasyp (za mały udział słodu podstawowego) To piwo było słodkie, nie słodowe - ulep niestety Większą słodowość dają drożdżę WLP 838 South German LAger nawet z prostym zasypem 75% pilsner, 25% vienna Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Iunga jest chyba najlepszym chmielem goryczkowym jaki używałem. Do tego aromaty tez wnosi ciekawe. Zawsze mam od Piłata przynajmniej z 200-300g. Polecam sprawdzić. Też ją stosuję jako podstawę goryczki w pilsach i uzupełniam innymi. I potwierdzam Munich lagery to rewelacyjne drożdże. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 39 minut temu, LewySierpowy napisał: https://forms.gle/mQKkMAE6qKhdGAyx7 Może się uda. Oddałem głoś na Inne, mając na myśli WLP 838 South German Lager, które z tych, któe używałe, najbardziej uwydatniają słodowość. Używałem obydwu szczepów od GM, Diamond LAber, W34/30 i coś z Wyeast (Bohemian Lager ?) Na ten sezon fermentuję WLP 833 German Bock Lager i póki co pierwsze piwo, króre można już powoli spijać (Desitka) też wykazuje przyjemne słodowe akcenty LewySierpowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 A zresztą zróbmy zakład: proszę uwazyc lagera wiedeńskiego wg tej mojej receptury: i dać znać czy brakuje slodowosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się