paulox81 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Znalazłem coś co byłoby idealnym dla mnie fermentorem: Apollo Titan 30l - stal nierdzewna stożkowy, kompaktowy (30l), fermentacja ciśnieniowa, zmieści się nawet w mojej małej lodówce. Ma jedną wadę: Nie można go dostać w Polsce ani nawet w Europie co podraża koszt sprowadzenia z Australii (Cło i VAT) Ciekawe czy jest szansa na pojawienie się w polskich sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Zapytaj kogoś co robi destylatory do wody Najczęściej robią z kega, ale może taki stożek idzie prosto zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Kegruczoł FermZilla 27L tri stożkowy fermentor zbiornika Uni Gen3 warzenie piwa homebrew| | - AliExpress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 10 minut temu, jabol_01 napisał: Kegruczoł FermZilla 27L tri stożkowy fermentor zbiornika Uni Gen3 warzenie piwa homebrew| | - AliExpress No to raczej nie to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 13 minut temu, jabol_01 napisał: Kegruczoł FermZilla 27L tri stożkowy fermentor zbiornika Uni Gen3 warzenie piwa homebrew| | - AliExpress Ale nie z nierdzewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 ja buduje taki ale 60l z nierdzewki kentaki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 2 godziny temu, jabol_01 napisał: ja buduje taki ale 60l z nierdzewki Sam budujesz? Czy zlecasz komuś? Jaki orientacyjny koszt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 buduje sam tylko stozek zamowilem sam material jak zamknie sie w 2500 bedzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 21 godzin temu, jabol_01 napisał: buduje sam tylko stozek zamowilem sam material jak zamknie sie w 2500 bedzie dobrze Spawasz TIGiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Zastanawiam się jeszcze nad możliwością wykorzystania taniego zbiornik przeponowego ze stali nierdzewnej 304 np. Takiego: https://allegro.pl/oferta/przeponowy-zbiornik-hydrofor-24l-ibo-stal-nierdzew-10851903235 Trochę słabo bo brak stożka ale po wywaleniu przepony i wspawaniu tri clampów nada się chyba na fermentor ciśnieniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Ja myślę że najtańszy jako zbiornik ciśnieniowy to keg 30l czy 50l plus fitting i zawor bezpieczenstwa na okreslone ciśnienie. Gruba stal, rączki do przenoszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 56 minut temu, Koora napisał: Ja myślę że najtańszy jako zbiornik ciśnieniowy to keg 30l czy 50l plus fitting i zawor bezpieczenstwa na okreslone ciśnienie. Gruba stal, rączki do przenoszenia. Tylko mały otwór i przez to ciężko to myć w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 21 godzin temu, paulox81 napisał: Tylko mały otwór i przez to ciężko to myć w środku. Są kryzy odkręcane w które można wsadzić triclampa z ballockiem. https://e-destylatory.pl/produkt/szeroki-wlew/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) 16 godzin temu, Koora napisał: Są kryzy odkręcane w które można wsadzić triclampa z ballockiem. https://e-destylatory.pl/produkt/szeroki-wlew/ Ciekawe rozwiązanie, niedrogie, tylko czy jak cały proces fermentacji pod ciśnieniem będzie się odbywał bez oddzielenia gęstwy drożdżowej to czy nie wpłynie to negatywnie na smak/aromat? Mam na myśli czy po skończonej burzliwej kiedy drożdże opadną na dno, to czy zwiększone ciśnienie nie wpłynie na ich autolizę. Czy ciśnienie + cold crash z osadem drożdżowym da negatywne skutki?. Szukając w necie o fermentacji ciśnieniowej nigdzie nie widzę wzmianek aby usunięcie osadu było na którymś etapie (np. po f. burzliwej). Wg mnie po burzliwej powinno się usunąć drożdże i np. chmielić na zimno już bez osadu z drożdży. Ale może nie ma to znaczenia? Edytowane 13 Stycznia 2023 przez paulox81 rozwinięcie myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 6 godzin temu, paulox81 napisał: czy jak cały proces fermentacji pod ciśnieniem będzie się odbywał bez oddzielenia gęstwy drożdżowej to czy nie wpłynie to negatywnie na smak/aromat? Nie. Ja fermentuję warki 10 l w corny 19l. Jedyna modyfikacja to lekkie ucięcie rurki w kegu, żeby nie zbierała drożdży przy transferze. Można też zmienić rurkę na wężyk z pływakiem, ale w corny mi się słabo sprawdza. Po skończonej fermentacji możesz przetoczyć piwo do innego kega i po temacie. Możesz też tak chmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 ja fermentuje w kegu 50l po cisnieniem zrobilem 3 warki narazie 9 blg i piwo klarowne przerobilem glowice i mozna odebrac drozdze jutro zrobie zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 wyglada tak paulox81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 26 minut temu, jabol_01 napisał: wyglada tak Czyli rurka sięga do dna i w pierwszej kolejności zaciąga osad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 tak zaworem spuszczam drozdze czekam jeden dzien i podlaczwm druga glowice do wyszynku pomijajac ze po tygodniu fermentacji takie piwo 9 blg nadaje sie do picia paulox81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Albo możesz skrócić rurkę o kilka cm (3-5 cm) i wtedy zaciągasz bez drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 W dniu 11.01.2023 o 13:53, paulox81 napisał: Spawasz TIGiem? A stożek gdzie zamówiłeś jeśli można spytać i jakie wymiary i cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 W dniu 10.01.2023 o 16:41, jabol_01 napisał: buduje sam tylko stozek zamowilem sam material jak zamknie sie w 2500 bedzie dobrze A stożek gdzie zamówiłeś jeśli można spytać i jakie wymiary i cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 360x70 wysokosc 360 z wysylka 640- firma STAFOR Janusz Szostak Wola Dębińska 373 32-852 Dębno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 16 godzin temu, jabol_01 napisał: 360x70 wysokosc 360 z wysylka 640- firma STAFOR Janusz Szostak Wola Dębińska 373 32-852 Dębno Pospawany na gotowo czy tylko wywalcowany i poheftowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi