GregPasz Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Cześć, będę wdzięczny za sprawdzony przepis na pilsa. Na wszelki wypadek napiszę, tak widziałem te przepisy: https://wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów ale nie wiem który z nich wybrać Chciałbym zrobić dobre jasne piwo, z trwałą pianą może coś w stylu kasztelana o IBU do 20. Z góry dzięki za każdą wskazówkę jak zrobić dobrego pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Pilzneński, sazz na goryczkę i dwie paczki w34/70Potem z gęstwy porter bałtycki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 To ma być dobry czy kasztelan? krzysiek80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 (edytowane) 11 godzin temu, GregPasz napisał: Cześć, będę wdzięczny za sprawdzony przepis na pilsa. Na wszelki wypadek napiszę, tak widziałem te przepisy: https://wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów ale nie wiem który z nich wybrać Chciałbym zrobić dobre jasne piwo, z trwałą pianą może coś w stylu kasztelana o IBU do 20. Z góry dzięki za każdą wskazówkę jak zrobić dobrego pilsa Trwała piana to będzie pewnie w większości piw z zacierania. Jak dodasz chmielu więcej etc to tym bardziej. Zwłaszcza w takiej 12. Zależy co znaczy trwała dla ciebie? I najważniejsze pytanie chcesz pilsa czy kasztelana? Zupełnie inna sprawa. Pils jest mocno chmielowy. Kasztelan chmielu nie widział. I 20 IBU na pilsa to bida. Ja bym poszedł w prostotę. 100% pilzneński albo 90%pilznenski 10carapils jeśli chcesz coś bardziej słodkiego, 90%pilznenski 10%zyto. Zacierać w 65 a później w 72 po 40minut. A chmiel…zdecyduj się co chcesz pils czy jasne. ps. Jakich drożdży planujesz używać? Edytowane 18 Stycznia 2023 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Dzięki za odpowiedzi w tym wątku @x1d, ma być dobre piwo. @Bolt, zrobiłem dopiero kilka piw a jedno z nich to summer ale, goryczka na poziomie 45 i mnie strasznie wykrzywiało podczas picia więc z tego powodu myśle o dużo niższym IBU. Pils czy jasne - wybacz ale nie wiem jaka jest między nimi różnica W tym momencie jeśli chodzi o drożdże to posiadam: us-05 s-04 bry-97 munich classic Jeśli żadne z nich się nie nadają to kupię te co poleca @INTseed a więc w34/70 lub jakieś inne .... - jestem zielony w temacie warzenia Co do chmieli to posiadam: Iunga, Lubelski, Marynka, Amareillo, Columbus, Galaxy, Mosaic, wai-iti,, Citra oraz Simcoe Nie chcę na siłę robić pilsa ze składników które posiadam, zależy mi przede wszystkim na efekcie końcowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 A jeszcze inna sprawa: jakie masz temperatury fermentacji. Bo to od nich zależy jakie drożdże poradzą sobie najlepiej. Pils (każdy inny lager) na w33/70 to 9-12°C, lekki ejl na sO4 - us05 - bry97 to od 16 do 20 powiedzmy zgrubnie (przy czym start od 16, finisz w 20 a nie na odwrót). A jeśli zalezy Ci ma gotowym produkcie a nie pilsie (czy innym lagerze) polecałbym przepis z Wiki na Full Aroma Hops z Iunga na goryczke i lubelskim na aromat. Tylko przelicz swoją wydajność (żeby trafić w te 12 BLG), IBU żeby było go mniej i policz surowiec do refermentacji bo w tym przepisie coś jest dużo za dużo (tak o połowę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 12 minut temu, GregPasz napisał: Dzięki za odpowiedzi w tym wątku @x1d, ma być dobre piwo. @Bolt, zrobiłem dopiero kilka piw a jedno z nich to summer ale, goryczka na poziomie 45 i mnie strasznie wykrzywiało podczas picia więc z tego powodu myśle o dużo niższym IBU. Pils czy jasne - wybacz ale nie wiem jaka jest między nimi różnica W tym momencie jeśli chodzi o drożdże to posiadam: us-05 s-04 bry-97 munich classic Jeśli żadne z nich się nie nadają to kupię te co poleca @INTseed a więc w34/70 lub jakieś inne .... - jestem zielony w temacie warzenia Co do chmieli to posiadam: Iunga, Lubelski, Marynka, Amareillo, Columbus, Galaxy, Mosaic, wai-iti,, Citra oraz Simcoe Nie chcę na siłę robić pilsa ze składników które posiadam, zależy mi przede wszystkim na efekcie końcowym. Pils jest mocno chmielowym i aromatycznym piwem. A jasne pełen to raczej dominujący slod etc. 20ibu to taka ilość ze nawet nie poczujesz. Dałbym: 90% pilznenski 10% caraplils. 66 stopni 40 minut 72 stopnie 40 minut. gotowanie 90 minut. iunga na goryczkę wylicz ile chcesz 30g lubelskiego na 20 minut 30g lubelskiego na 10 minut 40g lubelskiego hospstand. Drożdże dobrać do temperatury jakie mamy. i z 50g lubelskiego na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Temperatury mam różne, zależnie od pomieszczeń mogę mieć : 10, 18 lub 20 stopni - z posiadanych drożdży które najlepiej użyć do przepisu który powyżej przedstawiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Jeśli masz 10 stabilne i możesz ewentualnie trochę podnieść to kupić jakieś dolnej fermentacji. W 18 można Us5 dać i tez będzie ok. Ale nie będzie to pils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Właśnie ten szczep bry-97 chciałem zapytać czy on faktycznie daje neutralny w miarę profil? Zwykłe jasne piwo na us05 wyszło mi bardzo owocowe, ale fermentacja była w 16 st C nie wiem czy tym ich nie zestresowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 16 stopni dla US05 to temperatura idealna dla czystego profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 No właśnie nie okazała się idealna. A miał być neutralny profil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się