lechu555 Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Z cyklu nie mogę spać bo rozkminiam problemy piwowarstwa. Skoro nachmieliliśmy na aromat czy to na flame-out czy na whirpoolu to czemu utlenienie nie zachodzi gdy napowietrzamy brzeczkę przed zadaniem drożdży, ale kiedy już przelewamy piwo na cichą to wszyscy będą się spinać byle tylko jak najmniej się napowietrzyło? Co różni te dwie sytuacje ? Oczywiście oczekuję odpowiedzi, w stylu: bo drożdże zaraz po napowietrzeniu brzeczki ten tlen zjadają i nic nie zdąży się utlenić, ale nie wiem czy one tak szybko za ten tlen się zabiorą wszak lagi w potrafią sięgać kilkudziesięciu godzin czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 W czasie lagu drożdże zużywają tlen i się namnarzają. Wady od utlenienia nie powstają w tak krótkim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Dobra fermentacja potrafi nawet odwrócić cześć procesów utlenienia składników. Niektóre drożdże (zwłaszcza bretty) potrafią wyciągnąć dużo nawet że starego chmielu. Niedawno zrobiłem brett saisona na chmielach z 2019 i aromat jest naprawdę mocny, mimo że ilość chmielu nie była ogromna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 21 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 11 minut temu, krzychoo napisał: W czasie lagu drożdże zużywają tlen i się namnarzają. Wady od utlenienia nie powstają w tak krótkim czasie. to samo można by odpowiedzieć, że natlenienie przy rozlewie do butelek nie powinno mieć znaczenia bo drożdże i tak zjedzą ten tlen i wady też nie zdążą się pojawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Praca drożdży przy fermentacji (w tym namnażanie) i refermentacji jest nieporównywalna, ale faktem jest, że refermentacja jest znaną od dawna metodą utrwalenia piwa. Do wielu stylów generalnie może wystarczać, ale już przy bardzo wrażliwych stylach jak NEIPA niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) 4 hours ago, lechu555 said: bo drożdże zaraz po napowietrzeniu brzeczki ten tlen zjadają i nic nie zdąży się utlenić temat do zamknięcia Quote n atlenienie przy rozlewie do butelek nie powinno mieć znaczenia bo drożdże i tak zjedzą ten tlen Przy rozlewie drożdże są już namnożone, zachodzi tylko proces fermentacji, nie namnażania się komórek. Edytowane 21 Lutego 2023 przez Pingwinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Pingwinho napisał: temat do zamknięcia Przy rozlewie drożdże są już namnożone, zachodzi tylko proces fermentacji, nie namnażania się komórek. Czyżby ? Wielokrotnie zlewałam piwa czyste, jak koncerniaki z których nic nei miało prawa już osiąść na dnie. I faktycznie - jeśli takie piwo było nagazowane w fermentorze, to na dnie butelki nie ma praktycznie nic A te refernentowane posiadają wyraźną warstwę drożdży - wniosek taki, że musiały się namnożyć Nawet za Wikipedią: Cytat Refermentacja – termin używany w piwowarstwie oznaczający wtórną fermentację w butelkach. Do sklarowanego i przefiltrowanego piwa dolewa się brzeczki nastawnej i rozlewa do butelek, w których cukier zawarty w brzeczce rozkłada się i zamienia w alkohol oraz dwutlenek węgla[1]. Refermentacja wpływa na zwiększenie stężenia ekstraktu piwa, zwiększenie zawartości dwutlenku węgla i osadów drożdżowych, zmienia również wartość pH piwa Edytowane 21 Lutego 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się