radar1111 Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Cześć przed rozlaniem piwa do butelek zlałem piwo z fermentora do fermentora z góry napowietrzając piwo wiem że to błąd ale stwierdziłem że browar to nie apteka... No i mam obawy że się mylę... Wiem że to może się skończyć źle ale z waszego doswiadczenia wpłynęło to kiedyś na smak piwa jak tak zrobiliście. Wiem że zlanie piwa w taki sposób przed rozlewem było głupie i więcej tak nie zrobię, piwa już nie wyleje zabutelkowane ale chcę znać waszą opinię bo nie wiem czy nie robić następnej Warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 No trochę popsułeś. W zależności od stylu będzie to bardziej lub mniej wyczuwalne. W ciemnym piwie i mocnym piwie będzie to mniej wyczuwalnie, ale np. czymś mocno chmielonym może objawiać się pociemnieniem piwa, posmakiem miodu, kartonu itp. Wypić wypijesz, ale na pewno będzie gorzej. PS: browar to nie apteka odnosi się do proporcji w składnikach, gdzie sypnięcie 100g słodu w jedną czy drugą stronę nie zrobi różnicy, ale na pewno nie co do fermentacji, HIGIENY i rozlewu. radar1111 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radar1111 Opublikowano 8 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 No właśnie mocno chmielowa IPA... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Wypij jak się nagazuje. Kup witaminę C jak robisz ipki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 3 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał: No trochę popsułeś. W zależności od stylu będzie to bardziej lub mniej wyczuwalne. W ciemnym piwie i mocnym piwie będzie to mniej wyczuwalnie, ale np. czymś mocno chmielonym może objawiać się pociemnieniem piwa, posmakiem miodu, kartonu itp. Wypić wypijesz, ale na pewno będzie gorzej. PS: browar to nie apteka odnosi się do proporcji w składnikach, gdzie sypnięcie 100g słodu w jedną czy drugą stronę nie zrobi różnicy, ale na pewno nie co do fermentacji, HIGIENY i rozlewu. Świetnie podsumowane? ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 W dniu 8.03.2023 o 11:23, radar1111 napisał: Wiem że to może się skończyć źle ale z waszego doswiadczenia wpłynęło to kiedyś na smak piwa jak tak zrobiliście. Nigdy tak nie zrobiłem, przed rozlewem przeczytałem jak taki proces ma wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 (edytowane) Utleniłem kiedyś tak 120 butelek Pilsa rozlewając z fermentora klarstein. Z lenistwa nalewałem bezpośrednio z kranika po ściance butelki. Taki miód miałem w butelkach, że masakra. Edytowane 9 Marca 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się