bszabla Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Witam, mam pytanie. Zrobiłem swoje pierwsze piwko z zacieraniem, wszystko poszło sprawnie poza chmieleniem. Po raz pierwszy użyłem woreczka do chmielenia i po filtracji gotowałem 1 h plus dałem właśnie chmiel w woreczku. Efekt słaby, goryczki wcale nie czuć. Wcześniej jak robiłem piwa z brewkitów chmieliłem tylko na zimno, efekt był świetny. Czy po etapie zacierania, mogę pominąć etap chmielenia na gorąco i tylko zagotować brzeczkę na 10 min aby wybić niepożądanych gości i chmielić tylko na zimno??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Jak dawałeś chmiel na jakich etapach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Jeżeli używałeś ekstraktów chmielonych to w nich jest już goryczka z chmielu. Nie dodanie chmielu na goryczkę spowoduje, że nie będziesz miał takiej typowej goryczki chmielowej, ewentualnie możliwe, że uzyskasz taką łodygowatą goryczkę, a to już jest raczej niepożądane. Możliwe, że chmielu dałeś za mało jak na liczbę alfa kwasów i stąd nie poczułeś goryczki. Ale pamiętaj, że brzeczka zawiera cukry, które przefermentują, a na razie przykrywają nieco goryczkę. Jeżeli po fermentacji dalej nie będziesz zadowolony z efektu, możesz zastosować herbatkę chmielową. https://wiki.piwo.org/Chmielenie#Herbatka_chmielowa_(hop_tea) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bszabla Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 (edytowane) 11 godzin temu, Jastrząb napisał(a): Jak dawałeś chmiel na jakich etapach? Na 10 l na gorąco dałem ok 40 g Marynki, na zimo poszedł chmiel aromatyczny. We woreczku, coś czuję woreczek tak nie oddaje efektu jak wrzucenie chmielu bezpośrednio do brzeczki. Edytowane 22 Kwietnia 2023 przez bszabla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Oczywiści, że nie oddaje tak jak wrzucenie chmielu luzem. Lecz potem musi być filtracja itp. tak jak zauważył Ununul masz jeszcze herbatki chmielowe. Bardzo dobra alternatywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Co innego da herbatka, co innego chmielenie na zimno. Natomiast nic się nie stanie, jeśli trochę chmielin się dostanie do fermentora. Od jakiegoś czasu z lenistwa często zlewam brzeczkę z gara (chłodzonego przez noc) lejąc z góry, czasem dostanie się trochę osadów, ale wszystko i tak ostatecznie osiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 W dniu 22.04.2023 o 09:56, bszabla napisał(a): Na 10 l na gorąco dałem ok 40 g Marynki, na zimo poszedł chmiel aromatyczny. We woreczku, coś czuję woreczek tak nie oddaje efektu jak wrzucenie chmielu bezpośrednio do brzeczki. Wszystko ok, ale ile minut gotowałeś? Nigdzie nie mogę doczytać czy to napisałeś, bo napisałeś tylko że dałeś chmiel na gorąco i na zimno, ale pytanie zasadnicze, ile go gotowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bszabla Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 W dniu 24.04.2023 o 20:14, Jastrząb napisał(a): Wszystko ok, ale ile minut gotowałeś? Nigdzie nie mogę doczytać czy to napisałeś, bo napisałeś tylko że dałeś chmiel na gorąco i na zimno, ale pytanie zasadnicze, ile go gotowałeś? około 60 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Chmielenie przez 60 minut chmielem nawet w niewielkiej ilości o alfa kwasach 8-10 powinno dać już wyczuwalną goryczkę w brzeczce. Ciężko powiedzieć czemu u Ciebie tej goryczki brak. Generalnie wpływ na goryczkę ma ilość chmielu, zawartość alfa kwasów i czas gotowania. Woreczek owszem ma to do siebie, że powinniśmy w teorii dać tego chmielu o 10% więcej niż gdybyśmy chmielili luzem. Nie mniej jeśli chcesz uzyskać goryczkę, to odpada opcja chmielenia tylko na zimno. Oczywiście zakładając że nie jest to piwo na słodzie pilzneńskim lub jeśli nie przeszkadza Ci DMS, to możesz gotować te 30 minut i chmielić po angielsku, czyli na goryczkę dać chmiel na 30 minut gotowania, ale też trzeba go dać wtedy odpowiednio więcej niż gdybyśmy gotowali 60 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 W dniu 22.04.2023 o 10:45, Łachim napisał(a): Natomiast nic się nie stanie, jeśli trochę chmielin się dostanie do fermentora. A no właśnie jeżeli się zleje ten chmiel po gotowaniu i on tam 3 tygodnie sobie siedzi to on nie da aromatów trawiastych ? albo przechmielenia tam gdzie ja tego nie chcę ? Bo zrobiłem tak teraz z Kolszem i zobaczę czy nie przegiąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się