maniek929 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Bezpiecznie przeniesione do 16,5 stopnia, teraz raczej temperatura powinna być odpowiednia dla US-05. W planach było zmontowanie lodówki na stc1000, ale siłą rzeczy stc1000 poszedł do kociołka lidlowego No i zamiast lagera na w34/70 i lodówki, jest lidlomix pro, utrzymanie temperatury na 99 stopni to dla niego nie problem, co na ori sterowaniu było nie do osiągnięcia, aaa czujnik z stc1000 pasuje w miejsce ori czujnika, wystarczy rozwiercić delilatnie pochwę starego czujnika Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 11 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Temperatura warki spadła do 17,5* drożdże ładnie zaczęły pracować, chyba będzie dobrze Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 Na dzień dzisiejszy wszystko wygląda bardzo dobrze, rurka bulga i gra swoje, na górze warstwa pianki, ispindel wskazuje spadek blg, ciekaw jestem efektu końcowego Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Piwko wyszło dobre, trochę więcej smaku i aromatu i byłaby bomba, zapewne mój ekstrakt też nie jest najlepszy do piwa. Dopiero przy kufelku zdałem sobie sprawę że trochę schrzaniłem robotę bo zamiast dosypać chmielu na smak do marynki, wywaliłem marynkę, a do hopstoper wsypałem lubelski. Wiem wiem dałem ciała.W planie zakup ekstraktu pilznejskiego z bruntala, jakieś inne chmiele (saaz, premiant, cascade, lunga), hopspidera od kolegi lewatywy.Drożdże w34/70 już są, lodóweczka ze sterownikiem stc1000 więc niebawem ruszam z nową warką tym razem będzie to dolniak Teraz pytanie które chmiele wybrać ? Co możecie polecić ? Chciałbym zrobić coś ala pilsner urquel, żeby wypracować sobie jakąś bazę a potem kombinować z smakami:)Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Jeżeli to mają już być W34/70 i ma to dawać wrażenie słodowości to koniecznie dodaj 20% kaszy jęczmiennej i zacieraj z nią. To Ci da smak (ciało) bo na tych drożdżach nie uzyskasz słodowości samej z siebie, ze słodu. Kasza blisko oddaje te klimaty, wcale nie gorzej - da się odróżnić od "prawdziwej" słodowości jęczmiennej, ale nie oznacza, że jedno jest gorsze od drugiego. Dalej mając taką podbudowę słodową możesz sobie chmielić czym tam chcesz. Daj saaz, poczytaj receptury jak go używają ludzie bo żeby spierdzielić goryczkę tym chmielem to trzeba naprawdę talentu, w najgorszym wypadku wyjdzie Ci za mała goryczka bo za dużej uzyskać na tym chmielu nie wiem czy się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Tyle że ja będę robił warkę z ekstraktu, nie będę zacierałWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 (edytowane) Jak chcesz dodać słodowości czy innych posmaków zastosuj parzenie słodów specjalnych. Tutaj masz to wyjaśnione: https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/ i Tutaj: https://3barylki.pl/2021/08/20/czym-jest-steeping-namaczanie-slodow-specjalnych-podczas-warzenia-piwa-z-ekstraktow/ Ja od 3 miesięcy dodaje do brewkitów napary ze słodu. Plus chmielę też zaparzając chmiel. Rewelacyjne podrasowanie. Tylko trzeba wiedzieć co i jak. I odcedzam wszystko takim sitem: https://allegro.pl/oferta/sitko-do-filtracji-geste-25-cm-12789335387?snapshot=MjAyMy0wMS0zMFQxMjoyNzo1OS44MjU4NDFaO2J1eWVyO2I1NzFkZjRmZTY1ZjIzNWU3YTc5OGMyNDE0ZGQxNGMwOWY3NGJjYTA3MzBjMDBjYzg1MmZjNzNlZTI4NjI1NTc%3D 3 Warki tak zrobione i bez tego sita nie wyobrażam już sobie warzenia piwa z puch wraz z parzeniem słodów czy chmielu😉 Do ostatniego lagera tylko w temp. fermentacji wewnątrz brzeczki 18 stopni(nie mam warunków na klasyczne 10-12 stopni) dodałem 300gr Carapils zaparzonego + 1 kg ekstrakt słodowy w proszku super jasny. I rzeczywiście po około 2 miesiącach na drożdżach W34/70 piwo jest trochę za mało sodowe, takie trochę wytrawne. Więc dobrze tutaj zauważył Lechu. W tej temp. dały na prawdę dość czysty profil(czystszy od pierwszego mojego lagera w tej samej temp. na drożdżach Mangrove M54) aczkolwiek niestety ale słodowości prawie brak😏 Szukam jakiejś alternatywy żeby lager na innych drożdżach suchych był bardziej słodowy. Może ktoś podpowie jakich użyć to będę wdzięczny:) Tylko właśnie żeby w tej wyższej temp. dały tak czysty profil jak w34/70 Edytowane 2 Lipca 2023 przez Reters Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 1 godzinę temu, lechu555 napisał(a): Jeżeli to mają już być W34/70 i ma to dawać wrażenie słodowości to koniecznie dodaj 20% kaszy jęczmiennej i zacieraj z nią. To Ci da smak (ciało) bo na tych drożdżach nie uzyskasz słodowości samej z siebie, ze słodu. Kasza blisko oddaje te klimaty, wcale nie gorzej - da się odróżnić od "prawdziwej" słodowości jęczmiennej, ale nie oznacza, że jedno jest gorsze od drugiego. Dalej mając taką podbudowę słodową możesz sobie chmielić czym tam chcesz. Daj saaz, poczytaj receptury jak go używają ludzie bo żeby spierdzielić goryczkę tym chmielem to trzeba naprawdę talentu, w najgorszym wypadku wyjdzie Ci za mała goryczka bo za dużej uzyskać na tym chmielu nie wiem czy się da. Na drugą warkę nie polecałbym kaszy jęczmiennej. To przepis na to, żeby się wszystko zakleiło w filtracji jak ktoś nie ma doświadczenia. Raczej jak kolega na dole proponuje żeby do warki z ekstraktów włączyć moczenie słodów specjalnych (np. karmel) albo po prostu zrobić większy ekstrakt początkowy (14tka - 15tka) wtedy resztkowy ekstrakt też rośnie i piwo wydaje się pełniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 No na drugą warkę chcę właśnie zmienić chmiele oraz ekstrakt, bo pierwsza warka była eksperymentalna, w sumie to bardziej z ciekawości co i jak, gdyż dostałem od znajomego piekarza ekstrakt jęczmienny. Zapewne sam ekstrakt ma duży wpływ na smak piwa, a ten mój nie wiadomo co z czego.Szukam właśnie jakiś rad co do użycia chmielu i czasów, zapewne jak bakcyl postąpi to będę próbował z zacieraniem, ale na początek wolę jednak ekstrakt, mniej roboty a i pierwsze piwko nie najgorzej wyszło, ze wspomnianego wcześniej ekstraktu.Co do pełni smaku itd. będę się martwił po kolejnej warce z lepszego ekstraktu, teraz sam zawiniłem bo marynkę gotowałem tylko 45 minut, potem wyrzuciłem ją z hopspidera i zastąpiłem ją lubelskim, nie wiem sam co mi do łba strzeliło Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 18 minut temu, maniek929 napisał(a): eraz sam zawiniłem bo marynkę gotowałem tylko 45 minut, potem wyrzuciłem ją z hopspidera i zastąpiłem ją lubelskim, nie wiem sam co mi do łba strzeliło Wielkiej różnicy to nie zrobiło, po 45 min to za dużo olejków nie zostało w marynce, która sama w sobie nie jest wybitnie aromatyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 (edytowane) Jeżeli będziesz robił z ekstraktów, to w34/70 nie zejdą Ci niżej jak 2.8 BLG przy startowym 12 do 12,5. Chmiel bym dał tak: iunga lub premiant na goryczkę, saaz na aromat. Chyba, że chcesz chmielić w trzech etapach, to proponuję iunga na goryczkę, premiant na smak, a saaz na whirpool. Z tym, żeby zakładane ibu większe z ostatnich chmieli. Edytowane 2 Lipca 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Ununul napisał(a): Na drugą warkę nie polecałbym kaszy jęczmiennej. To przepis na to, żeby się wszystko zakleiło w filtracji jak ktoś nie ma doświadczenia. Raczej jak kolega na dole proponuje żeby do warki z ekstraktów włączyć moczenie słodów specjalnych (np. karmel) albo po prostu zrobić większy ekstrakt początkowy (14tka - 15tka) wtedy resztkowy ekstrakt też rośnie i piwo wydaje się pełniejsze. Trochę umknęło mi rzeczy w tym wątku bo zapomniałem, że chodzi o warzenie z ekstraktów. Co do kaszy - założyłem jakoś podświadomie, że jeżeli zaciera to filtruje BIABem. W świetle tego faktycznie moją wypowiedź można traktować jako nieistotną w temacie. Edytowane 2 Lipca 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 (edytowane) W34/70 do pilsa jak najbardziej, tylko trzeba troszkę wyżej zatrzeć, aby była kontra, słodowości do chmielu. Drożdże są bardzo żarłoczne i potrafią dać w odczuciu puste piwo. Ale Tobie to nie grozi. Edytowane 2 Lipca 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, smola napisał(a): W34/70 do pilsa jak najbardziej, tylko trzeba troszkę wyżej zatrzeć, aby była kontra, słodowości do chmielu. Drożdże są bardzo żarłoczne i potrafią dać w odczuciu puste piwo. Ale Tobie to nie grozi. Właśnie mi trochę takie dało, oraz mało słodowe. Spojrzałem w notatki i chyba nie potrzebnie jeszcze dałem 100gr glukozy🤨 Edytowane 2 Lipca 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Chmiel bym dał tak: iunga lub premiant na goryczkę, saaz na aromat. Chyba, że chcesz chmielić w trzech etapach, to proponuję iunga na goryczkę, premiant na smak, a saaz na whirpool. Z tym, żeby zakładane ibu większe z ostatnich chmieli.Będę chmielił w hopspiderze, bo nie mam jeszcze na tyle sprzętu żeby potem fajnie to odfiltrować, wiem że niby whirpool robi stożek na środku i tam zbiera się cał syf, ale mam trochę przed tym obawy, chyba żeby sypać chmiel do brzeczki a potem zlewać go do pojemnika przez hopspider umieszczony w środku wiekszego hopspidera ?Jak z czasami oraz ilością ? Pierwsza taka warka lepiej gdyby wyszła mniej goryczkowata niż bardziejZnalazłem przepis na brewness, co powiecie na takiego lagerka ?Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 5 godzin temu, maniek929 napisał(a): saaz na whirpool pisząc to, miałem na myśli chmielenie w temperaturze poniżej 80°C. 15 min i 10 min to bez sensu większego. Daj na 15 min, następnie albo po wyłączeniu palnika lub poniżej 80 °C. Ilość chmielu przelicz w brewness na IBU 40, zaczynając od końca chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 3 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 13 godzin temu, smola napisał(a): W34/70 do pilsa jak najbardziej, tylko trzeba troszkę wyżej zatrzeć, aby była kontra, słodowości do chmielu. Drożdże są bardzo żarłoczne i potrafią dać w odczuciu puste piwo. Ale Tobie to nie grozi. 11 godzin temu, Reters napisał(a): Właśnie mi trochę takie dało, oraz mało słodowe. Spojrzałem w notatki i chyba nie potrzebnie jeszcze dałem 100gr glukozy🤨 Ja bym jednak przestrzegał przed oczekiwaniem od tych drożdży jakiejkolwiek słodowości i dlatego poleciłem dać kaszę jęczmienną. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że warka autora wątku będzie z ekstraktów, ale w razie gdyby jeszcze ktoś to czytał a zacierał to moim zdaniem W34/70 nie dadzą tego posmaku jęczmienia (słodowości jęczmiennej) i moim zdaniem nie ma to związku z pozostałą ilością cukrów resztkowych czyli tym jak będziemy zacierać. Drożdże są dobre moim zdaniem bo dają piwa puste, które ustępują miejsca innym smakom jak właśnie surowcom niesłodowanym itp. Jeżeli nie mamy tutaj możliwości zatarcia 1kg kaszy z 1kg słodu to zmieniłbym drożdże choćby na Bohemską Rapsodię od FM, ale znowu tutaj trzeba by zrobić: albo mniejszą warkę na rozruch (ok 8l 12stki) albo starter. Oczywiście jeżeli ktoś uzyskał na W34/70 słodowość bez surowca niesłodowanego (wiem - to zaprzeczenie) to chętnie się dowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Na tych drożdżach uzyskuję fajny balans zacierając 65°C przez 15 - 20 minut oraz 72°C przez 40 min i na 11 kilogramowy zasyp dając po 1kg monachijskiego jasnego oraz carabody vikinga. BLG końcowe 3,2 - 3,5. Jeśli chcesz wybitnie słodowe piwo, to polecam drożdże Wyeast Munich Lager 2308. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 3 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 37 minut temu, smola napisał(a): zasyp dając po 1kg monachijskiego jasnego oraz carabody vikinga. BLG końcowe 3,2 - 3,5. aha, no to mamy odpowiedź zapewne skąd udało Ci się uzyskać słodowość. Ja założyłem 100% zasypu słodu pilzeńskiego i stąd u mnie brak tej słodowości. Za rekomendację drożdży dziękuję, nie omieszkam sprawdzić jak już wymęczę Bohemska Rapsodię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Dobra panowie bo laik jestem w piwach, a wy tu mnie zasypujecie coraz lepszymi propozycjami:Ekstrakt bruntal jasny pilzneński, jakie chmiele i jakie czasy ? 30g marynka 60 minut20g-20g lubelski - saaz 15 minutPo wyłączeniu palnika dorzucić coś jeszcze na czas chłodzenia na aromat ? Brzeczkę schładzam zazwyczaj w jakieś 6:30minuty od 95* do 25*Chwilowo warka ( w sumie to 4 warki bo tyle chyba z kanistra wyjdzie) ma być z ekstraktu oraz chmielu, chcę zobaczyć co z tego wyjdzie, jak to będzie smakować, przy następnej warce będzie można coś pokombinować żeby wypełnić smak.Docelowo i tak będę dążył do zacierania, ale muszę zrobić kocioł warzelno-zacierny Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Ile alfa-kwasów mają Twoje chmiele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Ile alfa-kwasów mają Twoje chmiele?Saaz 3,32Lubelski 3,8Marynka 9,5Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 (edytowane) Ja oszczędny w chmielach nie jestem i sypałbym tak, zakładając, że na 20 litrów: Marynka na 50 min 25 gramów Lubelski 30 gramów na 20 minut Saaz 70 gramów na 20 min poniżej 80°C Da Ci to 40 IBU, ale to nie będzie taka ostra gorycz, a lekko wyczuwalna i bardzo przyjemna Edytowane 3 Lipca 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 Marynka na 50 min 25 gramów Lubelski 30 gramów na 20 minut Saaz 70 gramów na 20 min poniżej 80°CDla pewności, gotować brzeczkę łącznie 70 minut50 minut marynka20 minut lubelskiPotem zejść z temp poniżej 80* i dosypać na 20 minut saaz ?Czyli łącznie gotować 70 minut i potem schłodzić ?Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 11 minut temu, maniek929 napisał(a): Dla pewności, gotować brzeczkę łącznie 70 minut 50 minut marynka 20 minut lubelski Potem zejść z temp poniżej 80* i dosypać na 20 minut saaz ? Czyli łącznie gotować 70 minut i potem schłodzić ? Tak, łączny czas gotowania 70 min. Po schłodzeniu poniżej 80°C sypiesz saaz i zostawiasz na 20 min nie chłodząc. Chłodzisz dalej po upływie 20 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się